Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du bruke fritidskortet fra kommunen: Barn og unge får 1000 kroner de kan bruke på fritidsaktiviteter

Artikkelen er over 1 år gammel

Målet med fritidskortet er at alle barn i Halden skal ha mulighet til å delta på minst én organisert fritidsaktivitet, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon.

Halden kommune er med i et pilotprosjekt sammen med 12 andre kommuner som går ut på at alle barn og unge får et fritidskort de kan bruke på aktiviteter. Kommunene har ulike måter å løse denne ordningen på, og her i Halden er den tekniske løsningen blitt utviklet av det lokale firmaet Smart Cognition med Sven Erik Tønnesen i spissen.

Nå er det klart

Halden kommune søkte på midler fra Bufdir og får over 10 millioner kroner som er øremerket til barn og ungdom. Det betyr at alle barn og unge mellom 6 og 18 år i Halden får inntil 1000 kroner hvert halvår de kan bruke på deltakeravgift til organiserte fritidsaktiviteter.

Formålet med denne prøveordningen er å finne ut hvordan en fritidskortordning best kan komme til nytte for barn og unge. Erfaringene fra kommunene som deltar i ordningen skal senere brukes som grunnlag for videre arbeid med et eventuelt nasjonalt fritidskort.

Kommunen har jobbet med å finne tekniske løsninger til fritidskortet, og nå er det klart. Fritidskortet kan tas i bruk fra og med uke 41. Det skriver Frivilligkoordinator Tor-Håkon Nordenhaug i en pressemelding til HA.

Aktiviteter for alle

– Endelig lanserer vi fritidskortet. Vi har klokkertro på den tekniske løsningen. Vi håper og tror at vi får flere barn og unge til å være med på fritidsaktiviteter, og at lag og foreninger merker at flere kan betale medlemsavgiftene sine, sier Nordenhaug.

Den tekniske løsningen fra Smart Cognition er en nettside hvor du finner oversikt over alle aktivitetene i Halden. Du finner informasjon om hvordan du kan benytte fritidskortet til å betale fakturaer, eller få refundert penger du allerede har betalt. I aktivitetsoversikten er de lagene og foreningene merket med «Fritidskortet» som er godkjent for bruk av fritidskortet.

Les også

Halden-firma får 100.000 kroner i støtte

– Fra før hadde vi under utvikling en digital aktivitetskalender som alle skal kunne benytte, uavhengig av funksjonsevne, alder, språklig eller kulturell bakgrunn. Alle skal ha like muligheter til å delta i fritidsaktiviteter, og da er tilpasset informasjon om aktivitetene en viktig forutsetning, sier Sven Erik Tønnesen og legger til:

– Vi er svært glade for at Halden kommune valgte å samarbeide med oss om utvikling av den tekniske løsningen for Fritidskortet. Løsningen er basert på vår Aktiv Fritid plattform, og vi gjør vårt ytterste for å tilfredsstille kommunens behov.

Kan oppstå problemer

Nordenhaug sier de fortsatt jobber med løsninger, og at noen komplikasjoner kan oppstå.

– Brukerne kan blant annet oppleve at det kan ta tid, helt til slutten av måneden, før refusjonene blir utbetalt, eller at lagene/foreningene får sine penger den første perioden nå i oktober. Det betyr ikke at noe har gått galt i systemet, men det er en integrasjon med økonomisystemene som må gjennomføres, sier Anja Wingstedt fra Smart Innovation.

– Vi må be brukerne om å være tålmodige og være oppmerksomme på at dette er nettopp et pilotprosjekt. Det arbeides fortsatt med å få inn ytterligere tilbud, og nå jobber vi blant annet med et samarbeid med andre byer i Østfold for å få samlet tilbudene til barn med funksjonsnedsettelser, sier Nordenhaug.

Oslo Economics har i forkant av prøveperioden gjennomført en nullpunktsmåling i Halden kommune, som viser at 69 prosent av barn og unge mellom 6 og 18 år deltar på faste og organiserte fritidsaktiviteter. Etter prøveperioden skal det gjennomføres ny måling.

Kommentarer til denne saken