Mobilitetsprosjektet er en del av Smart City Halden-programmet, som er et samarbeid mellom Halden kommune og Smart Innovation Norway.

Det går ut på at alle ansatte i Halden kommune får tilgang til elbil og elsykkel i arbeidstida for å redusere CO₂-utslipp og kommunens kostnader. I tillegg får innbyggere og turister låne bilene utenom kommunens arbeidstid.

– Halden er først inn i framtida i norske kommuner, sier ordfører Thor Edquist.

Vil utjevne forskjeller

Halden kommune leier 40 nullutslippsbiler i tidsrommet 08.00-16.00, fem dager i uka. Utenom dette har innbyggerne fri flyt til å låne bilene. I tillegg er både varebiler og 7-setere på vei.

– Nå kan du booke leiebil mens du sitter på toget, sier Martin Vik.

Bilene bookes inn via appen Mobility Park. Der får man oversikt over ledige biler, rekkevidde og priser. Bilene skal være nøkkelfrie, og med bruk av mobilen låses bilene opp. Vik forteller at han håper tilbudet vil hjelpe innbyggere med å dekke transportbehov.

– Vi prøve å tilrettelegge for at personer med begrensede ressurser skal få mulighet til å låne elbil for eksempel for å kjøre egne barn til fritidsaktiviteter. Dette vil bidra til å utjevne forskjeller mellom de som eier egen bil og de som ikke har den muligheten i dag, sier Vik.

Statssekretær Paul Chaffey var til stede på markeringen torsdag formiddag og skryter av jobben Halden kommune har gjort.

– De er med på å gjøre samfunnet bedre, bit for bit. Halden er flinke på å gjøre prosjekter. De sitter ikke kun på konferanser og møter og snakker om det, de gjør. Og det er kjempebra, sier han.

Kan leie Jaguar

Det er etablert ladestasjoner for disse bilene i Halden sentrum og det er planlagt å utvide med ladestasjoner utenfor sentrum ved noen av kommunens institusjoner som også er tett på boligområder. Så langt står bilene parkert på Fisketorget og ved Rådhuset. Snart kommer det en ladestasjon på parkeringsplassen til tidligere Halden storsenter.

På Fisketorget står det i dag fire Nissan Leaf og to e-Golf. Ved rådhuset står det i tillegg to Jaguar I-Pace. Vik forteller at hver person som skal låne bil må se over bilene og melde ifra om skader og lignende via appen.

 

– Hvis man ser synlige skader skal det fotograferes og legges inn i appen. Ellers fungerer dette akkurat som vanlige leiebiler når det gjelder skader og lignende.

– Hva med hærverk?

– Erfaring fra andre steder viser at leiebiler ikke er spesielt utsatt for hærverk enn andre biler. Men du kan i teorien gjøre hva du vil med bilen. Om det er smugling eller pirattaxi, men jeg tror fortsatt de fleste som skal benytte seg av tilbudet er mennesker som har behov for bilen. Det kommer nok til å oppstå ting, og det skal vi håndtere.

 

Kommer til å bruke tilbudet

Det koster mellom 70 og 80 kroner å leie bilen per time. Tilbudet er åpent for alle fra og med 1. februar.

– Vi blir nærmeste konkurrent til kollektivtilbudet i byen, sier Vik.

 

Tobias Fjellstad (18), William Møller (18) og Mathias Wang Karlsen (18) forteller de syns det er bra at kommunen satser på elbiler, også for innbyggerne.

– Jeg har ikke egen bil ennå, og kommer garantert til å benytte meg av dette tilbudet, sier Møller.

– Til hva da?

– Til Nordby for å shoppe, og til trening, guttetur, nevner de.

 

Smart City Halden

Denne løsningen er en del av Smart City Halden. Dette er Halden kommunes satsing på nytenkende og innovative prosjektideer. I 2018 førte denne satsingen til at Halden kommune vant «Årets smartbyløsning» med en annen helserelatert løsning. Mobilitetsløsningen er muliggjort med økonomisk støtte fra Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Oslo og Viken.

Når disse bilene tas i bruk fra 1. februar, vil de lokale CO₂-utslippene reduseres med 120 tonn hvert år.