Folksomt på Nössemarkdagene

Monica Torp(bak f.v.) og faren Steinar Torp til hennes høyre koser seg på Nössemarkdagene. De andre på bildet er Wenche Torp, Henrik Torp, Lars Ivar Borg, Lars Normand Borg, Adell Kobani, Hevi Kobani, Laja Kobani og Bara Kobani(kke i rekkefølge).

Monica Torp(bak f.v.) og faren Steinar Torp til hennes høyre koser seg på Nössemarkdagene. De andre på bildet er Wenche Torp, Henrik Torp, Lars Ivar Borg, Lars Normand Borg, Adell Kobani, Hevi Kobani, Laja Kobani og Bara Kobani(kke i rekkefølge). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tre dager i året økes Nössemarks innbyggertall betraktelig, denne helga er intet unntak.

DEL

Det er nesten 40 år siden tradisjonen med Nössemarkdagene startet for første gang, i 1978. I den lille bygda bor det rundt 250 mennesker, men under Nössemarkdagene hvert år blir innbyggertallet mangedoblet.

Kverner smør på gammelt vis

Så fort en svinger av inn mot parkeringsplassen på området der Nössemarkdagene holder på, blir en møtt av en enorm mengde biler. Så fort en går inn i festivalområdet blir en møtt av livemusikk, boder med bakvarer og annet godt, «loppisboder», ull, keramikk, hjemmelagde smykker og mye mer.

Nössemark-dagene er fulle av sol og glade ferierende folk

Nössemark-dagene er fulle av sol og glade ferierende folk Foto:

En får historiske inntrykk overalt, fra tradisjonelle antrekk fra 1800-tallet, gamle bygninger, og en hel masse gamle håndverkskunster.

På et område står det en smed, et annet sted kverner ei dame smør, og inne i et rødt lite hus bakes det flatbrød.

– Jeg har stått her og kvernet smør i mange år, sier Aina Nyquist som jobber hardt med en stor bolle.

Stiller ut traktoren fra 1958

Monica Torp Borg er på Nössemarkdagene med familie og venner. Hun har vært med på arrangementet i hvert fall ti år, og ser ut til å kose seg også i år.

– I år bor vi på campingplassen her, men tidligere år har vi bodd hos foreldrene mine som har sommerhus her, forteller Monica.

I et av hjørnene på området står en hel del gamle traktorer som folk kan gå rundt og ta en titt på. Faren til Monica, Steinar Torp, lener seg til en av dem, og forteller at det er hans traktor.

Aina Nyquist kverner smør på gammel-måten

Aina Nyquist kverner smør på gammel-måten Foto:

– Dette er den første Ferguson-traktoren med høy og lavgir etter den kjente gråtassen, og er fra 1958, forteller Steinar.

– Jeg liker alle de gamle tradisjonene

Monica har også med seg noen venner til Nössemarkdagene i år. Det er en familie fra Syria som ser ut til å kose seg ute i sommersola.

Etter å ha blitt avbildet av HAs reporter løper ungene av gårde for å leke, og Steinar og Monica forteller mer om Nössemark.

– Jeg synes alltid det er veldig fint her. Det er masse folk, og alle er glade, sier Monica.

– Jeg liker alle de gamle tradisjonene her. For meg har nok smeden og tjærebrenningen vært mest artig fordi mine forfedre drev med det. Det er så bra at noen holder det ved like, sier Steinar.

Steinar forteller at han gikk av med førtidspensjon da han og kona Wenche Torp kjøpte sommerhuset i Nössemark fordi han trivdes så godt der.

Ved sommerhuset sitt har de blant annet hester, som blir tatt hånd om av noen andre når de ikke er i Nössemark. 

– Ja du har nok å gjøre her, legger datteren Monica til med et smil før hun og de andre trasker videre for å nyte dagen.

Nössemark-dagene er fulle av sol og glade ferierende folk

Nössemark-dagene er fulle av sol og glade ferierende folk Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags