Skoleveien sekund for sekund: – Så lang tid tar det gå fra storsenteret til Porsnes

Ordførerens video om hvor kort avstanden er fra Os allé til Halden videregående skole

Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkesrådmannen mener at det tar seks, sju minutter å gå fra Porsnes til storsenteret hvor kommunen tilbyr lokaler til musikk og drama. – Feil. Det tar nøyaktig tre og et halvt minutt, sier ordføreren som inviterer hele fylkestinget med på befaring og busstur.

DEL

I sitt høringsutkast til ny skolebruksplan legger fylkesrådmann Anne Skau opp til å kutte tilbudet ved musikk og drama i Halden og overføre 15 plasser til Greåker. I tillegg foreslås å legge ned restaurant- og matfag.

Åpen invitasjon fra ordføreren

Ordfører Thor Edquist (H) inviterer fylkesrådmannen, fylkesordføreren og hele fylkestinget med på en befaring for å vise hvor lang tid elever fra Kornsjø. Enningdalen og Aremark må bruke for å komme seg til og fra skolen, dersom linjene musikk og drama og restaurant og matfag legges ned ved Halden videregående skole og flyttes til Fredrikstad.

Invitasjonen er åpen – det er opp til fylkestinget selv å velge tid og sted.

– Når det gjelder denne saken, så kan jeg når som helst. Dette er en så viktig sak for Halden, den geografisk største kommunen i Østfold, at jeg kan være med på befaringen hvilken som helst dag fram til Fylkestinget den 15. februar, sier ordfører Thor Edquist.

Befaringen består i å være med på den skolereisen som ungdommer fra Kornsjø, Enningdalen eller Aremark må foreta, dersom de ikke kan gå på videregående skole i Halden.

Må møte grytidlig på Kornsjø

Da må fylkesrådmannen, fylkesordføreren og politikerne på fylkestinget være på Kornsjø for å rekke reisen som starter kl. 05.30. Bytte av buss i Halden skjer klokka 06.30, før deltakerne – som elevene – må bytte buss igjen i Sarpsborg for å rekke fram til skolestart.

Er det glatt vinterføre, er sjansen stor for at man ikke rekker første buss fra Halden, og må vente på den neste, med ufrivillig fravær som resultat.

Veien tilbake er like lang, så dagen vil ikke være over for dem som blir med på befaringen før cirka kl. 18.00. Fylkestingets medlemmer må altså belage seg på å bruke like lang tid som skoleelever fra Halden vil måtte gjøre, dersom linjene legges ned.

– Når vi vet at forskning viser at ungdom trenger mer søvn enn voksne, forstår man at det ikke blir mye tid igjen til å ha det vi forbinder med en normal ungdomstid, mener ordføreren.

Har laget sin egen sakte-TV

Halden kommune kan tilby fylkeskommunen lokaler til de to linjene i Halden Storsenter, som Halden kommunale pensjonskasse har kjøpt, og som Halden kommune har opsjon på å overta. Det står på side 31 i saksframlegget til fylkesrådmannen at det tar fra 6,7 min å gå fra Halden videregående skole på Porsnes til storsenteret, og fylkesrådmannen mener det blir for langt fra hovedbygningen.

Men, det stemmer ikke at det tar seks, sju minutter å gå – det tar kun 3,5 minutter fra dør til dør i normal gangfart.

– Jeg har gått turen selv og laget en video av dette som jeg håper blir distribuert til alle i fylkestinget, sier ordfører Thor Edquist.

Ordføreren mener det mest sannsynlig er kortere avstand mellom storsenteret og Porsnes enn å gå fra alle deler av Glemmen videregående skole til Hanco-bygget, hvor restaurant- og matfag holder til i Fredrikstad.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags