Haldensere samlet seg til fest!

Angel Ilunga(2)(F.V.) er med mamma Celina Bruma og storesøster Dorcas Ilunga(7) på folkefesten Multicultura fredag ettermiddag.

Angel Ilunga(2)(F.V.) er med mamma Celina Bruma og storesøster Dorcas Ilunga(7) på folkefesten Multicultura fredag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Halden har innbyggere fra 94 forskjellige land. Det var inkludering og fellesskap som sto i fokus under den flerkulturelle folkefesten Multicultura fredag kveld.

DEL

Det var Safia Abdi Haase som var hjernen bak Multicultura-arrangementet som ble en stor suksess i Halden fredag. Dagen med besto av det ene kulturelle innslaget etter det andre, og ble avsluttet med matservering fra 24 forskjellige land.

Trygt å bo i Halden

Det er tydelig at arrangementet Multicultura har blitt en stor suksess alt det første året i Halden. Når det nærmer seg start er over 400 billetter solgt. Den flerkulturelle festen har var preget av mye sterke farger i  alle kriker og kroker. Over alt kunne man få øye på tradisjonelle klær fra ulike land i verden.

Celina Bruma er fra Kongo og har bodd i Norge i kun fire år. Hun har med seg to av sine fem barn, Dorcas(7) og Angel(2) Ilunga, til festen fredag.

- Jeg har ikke bodd her så lenge, men jeg synes Halden er et fint sted. Det er godt å bo her med familien. Det føles trygt og godt, og jeg er aldri bekymret for barna mine, forteller Bruma.

Bidrag fra hele verden

Den kongolesiske kvinnen Ngeya Ngoyi fra Kongo bor i Berlin og kom til Halden torsdag i anledning Multicultura-festivalen.

- Jeg lager tradisjonelle kongolesiske klær, som jeg selger her i dag til de som vil ha. Og så har jeg bidratt med å lage kongolesisk mat i dag, forteller Ngoyi.

- Det er første gang jeg er i Norge, og jeg har ikke hatt så mye tid på meg til å se noe enda. Men jeg synes dette er veldig spennende, og det er bra å spre kunnskap om hverandres kulturer, fortsetter hun.

Doreen Wambui og Rosemary Gyldenås kommer fra Oslo og har en kenyansk stand med vesker og andre afrikanske artikler. I tillegg har Gyldenås med seg informasjon om Safariturer i Afrika sør for Sahara.

- Det er morsomt at så mange folk kommer og vil lære om ukjente kulturer, sier Wambui som nå har bodd i Norge i over 20 år.

Mye minner fra hjemlandet

Ahmed Husseini har bodd i Norge i mange år med familie og barn. Fredag da han var tilstede på festen i Brygga kultursal, tok han seg ekstra lang tid til å titte på bordet med gjenstander fra Kurdistan.

- Jeg er fra Iran og har ikke vært der på besøk siden jeg flyttet til Norge. Jeg har fortsatt noe familie der som jeg savner, men jeg trives i Norge nå, forteller Husseini som også er med i styret i Kurdisk kulturforening i Halden.

Han forteller at barna har fått jobber og at de er godt integrert i hverdagslivet i Halden. Idét han passerer et gammelt spill fra Kurdistan stopper han opp og smiler.

- Det er et morsomt spill jeg spilte mye da jeg var yngre, sier Husseini nostalgisk.

Han forteller at han håper på å få besøke Iran og familien snart, men at han trives godt i Halden.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags