Pass deg! I dag er det den store bulkedagen

Rundt 2.400 biler bulker og kolliderer over hele landet i dag.

Rundt 2.400 biler bulker og kolliderer over hele landet i dag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag krasjer vi bilene våre for over 36 millioner kroner. Dette er årets verste dag for bilsmeller.

DEL

(Siste) Nye beregninger viser at det slett ikke er de aller siste dagene før julaften at vi krasjer mest. Rundt 2.400 biler bulker og kolliderer over hele landet fredag.

– 15. desember i fjor var den dagen det var flest smeller hele året. Og det har vært den verste dagen i desember tre år på råd, sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef på motor i Frende.

Tall fra Finans Norge viser at eneulykker og påkjørsel av parkert kjøretøy sto for nesten halvparten (48,2 prosent) av skadene den 15. desember i fjor.

– Tallene har helt klart en sammenheng med at det er en av de travleste handledagene. Folk skal gjøre de siste innkjøpene før jul, gjerne kombinert med at det er dårlig vær og mørkt ute, sier Ytre Hauge.

Kjøring inne på trange parkeringsplasser med mange biler som rygger inn og ut og mange fotgjengere er medvirkende årsaker.

Saken fortsetter under bildet.

Roger Ytre-Hauge er fagsjef på motor i Frende.

Roger Ytre-Hauge er fagsjef på motor i Frende. Foto:

– At vi i tillegg har dårlig tid og skal innom mange steder i løpet av en handlerunde, gjør også at sjansen for småbulker og kollisjoner øker, uttaler Ytre-Hauge.

Faktisk har 15. desember en økning i antall skader på hele 50 prosent i forhold til uken før og etter, ifølge analyser.

De dagene med færrest kollisjoner i julemåneden er julaften, 1. juledag og nyttårsaften. Disse tre har til sammen færre skader enn kollisjonsdagen 15. desember har alene, viser tall fra Frende.

– 1. juledag er den dagen med desidert færrest bilskader. Mindre enn 1 prosent av alle bilskader i desember skjer denne dagen, forteller Ytre-Hauge.

Statistisk sett er det altså lurere å la bilen stå i dag enn andre dager, men hvis du skal ut på veiene har Roger Ytre-Hauge noen råd han vil at bilistene skal ha i bakhodet..

  • Rygg inn på parkeringsplassen. Da har du mye bedre oversikt når du har fylt bilen med julegaver og skal ut igjen fra kjøpesenteret.
  • Sørg også for at du har skrapt rutene ordentlig for eventuell is og snø, slik at du har god sikt ut vinduene før du kjører.

Dette var de vanligste skadetypene 15. desember 2016:

  • Eneulykke 29,3 prosent
  • Påkjørt parkert kjøretøy 18,9 prosent
  • Rygging 12,8 prosent
  • Ukjent/uoppgjort 10 prosent
  • Påkjørt bakfra 8,6 prosent (Kilde: Finans Norge)

(ANB)

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags