– Ønsker meg en jul uten omkomne

Ingen har mistet livet i juletrafikken de siste to årene.

Ingen har mistet livet i juletrafikken de siste to årene. Foto:

Av

Ingen har mistet livet i juletrafikken siden 2013.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Halve befolkningen er på farta i jula. Mye stress og tungt lastede kjøretøy øker risiko for ulykker. De siste årene har det likevel ikke vært noen dødsulykker.

– Jeg ønsker meg en jul uten omkomne i trafikken, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen til NTB.

Selv etter to år uten omkomne i juletrafikken er han litt urolig:

– Folk er flinke, men stor trafikk og krevende julevær betyr økt risiko.

Selv om det er gledelig at det ikke har vært dødsulykker i jula på flere år, minner han om at det de siste fem årene har vært opp mot 100 alvorlige juleulykker i perioden fra lille julaften til 2. nyttårsdag:

– Dette er mer enn bare tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Foto:

Annerledes kjøring

Det er den mørkeste tiden på året. Kjøreforholdene kan bli utfordrende, men det sitter langt inne å avlyse juleutfarten, selv om det er gode grunner til det. Det er flere folk på veien enn ellers. Bilen er gjerne tyngre, fullstappet med gaver, utstyr og folk, og kan oppføre seg annerledes enn man er vant med. Så blir man kanskje stresset. Mange ferdes på veier de ikke pleier å kjøre, påpekervegdirektøren.

– Alt dette betyr økt risiko. Vi har et felles ansvar for å redusere risikoen for at noe skal skje, sier Terje Moe Gustavsen.

Jeg ønsker meg en jul uten omkomne i trafikken.

Terje Moe Gustavsen, vegdirektør

I statistikken for juleulykker er høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, gjengangere.

Juleønsker

Statens vegvesen bidrar ved å tilby løpende informasjon om vei- og trafikkforhold, døgnet rundt i jule- og nyttårshelgen. Til gjengjeld har de noen ønsker å komme med til folk som skal fra A til B:

– Sjekk vær- og føremeldinger og planlegg turen! Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen, og hold køen. Husk å bruke bilbelte. Pakk riktig og sørg for at bilen er i god teknisk stand før avreise. Hvis du skal langt og blir trøtt: Stopp og sov. (ANB)

Fakta om juletrafikken

  • Vegvesenet gir løpende informasjon om vei- og trafikkforhold døgnet rundt i jule- og nyttårshelgen.
  • Fem veitrafikksentraler, i Oslo, Porsgrunn, Bergen, Trondheim og Mosjøen, bruker kameraer, tellepunkter og rapporter for å kartlegge trafikk- og kjøreforhold over hele landet.
  • Den interaktive karttjenesten Vegvesen Trafikk ( www.vegvesen.no/trafikk) gir oversikt over hendelser, veimeldinger, trafikkflyt og vær- og førehold
  • Reisende kan ringe telefon 175, der de viktigste meldingene blir lest inn på telefonsvarer i hektiske perioder.
  • Veitrafikksentralene har samarbeid med de største radiokanalene og egne Twitter-kontoer for løpende deling av trafikkinformasjon
  • Vei- og trafikkmeldinger havner også på NRK Tekst-TV, side 700. (ANB-NTB)
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags