En iPad kommer med en kraft på 12 kg ved en bråstopp i 50 km/t

Husk å sikre lasten med stropper.

Husk å sikre lasten med stropper. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Bruk litt ekstra tid når du pakker bilen til påskeferien. Da får du en trygg tur, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

DEL

(Siste) – Tenk godt gjennom hva du faktisk trenger å ha med på ferien. Som regel klarer du deg med mindre enn du tror, mener Sødal.

Noe av det viktigste når bagasjen skal pakkes i bilen til påskeferien, er å sikre lasten med stropper og ikke ha harde gjenstander løst inne i bilkupeen. Ved en bråstopp eller kollisjon kommer løse gjenstander med en kraft tilsvarende mange ganger gjenstandens vekt.

Tester NAF har gjennomført, viser at løse gjenstander kan være livsfarlige i en kollisjon eller ved en bråstopp.

– En iPad som veier rundt en halv kilo kommer med en kraft tilsvarende 12 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen, advarer Sødal. Så inne i kupeen skal det kun være myke gjenstander, men aller helst bør bagasjen få plass i bagasjerommet og i takboksen.

I bagasjerommet skal den tyngste bagasjen nederst og lengst inn mot seteryggen slik at den ikke beveger seg ved en bråstopp.

– De fleste nyere biler har festepunkter for stropper i bagasjerommet. Bruk dem for å sikre lasten med stropper eller nett, råder Nils Sødal.

Det er viktig å huske at takboksen ikke tåler ubegrenset med vekt. Det er tre ting som må sjekkes:

  • Hvor mye vekt taket på bilen tåler.
  • Hvor mye vekt takstativene tåler.
  • Hvor mye vekt takboksen tåler.

– Det er den laveste maksvekten av disse tre du skal styre etter, sier Sødal.

– Og bruk takboksen til ski og klær, og husk å stroppe fast lasten også her, fortsetter han.

Når du har pakket bilen forsvarlig, er det viktig å være klar over at bilen blir tyngre med bagasjen og dermed vil oppføre seg annerledes på veien. Det er viktig ikke legge i vei i vanlig tempo.

– Avpass farten når bilen er lastet med folk og bagasje. Da blir det en fin tur til påskefjellet, uttaler Nils Sødal. (ANB)

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags