Dette er det mange som ikke vet om

Mange vet ikke hva denne posisjonen på bilens lysbryter kan brukes til.

Mange vet ikke hva denne posisjonen på bilens lysbryter kan brukes til. Foto:

Av

Det kan gjøre deg til lovbryter uten at du vet det.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

[broom.no]  Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Hei Benny. Jeg ser ofte at nye biler kjører rundt uten lys bak. Lenge etter at det har blitt mørkt ute kjører disse rundt kun med lys foran på bilen men er totalt mørklagt bak. Kan dette være lovlig? Hvorfor har man gått bort fra automatiske kjørelys på nyregistrerte biler i Norge? Mvh. Frode fra Drammen.

Benny svarer: Hei Frode Jeg har selv lagt merke til dette, at det er flere som er litt sløve, eller ikke tenker over baklysene. Med de konsekvensene det kan få. Det er riktig at det er påbudt med kjørelys i Norge. Det påbudet gjelder imidlertid kun frontlysene.

Slike kjørelys er altså ikke forbudt, men det er forbudt å kjøre bil uten forsvarlig lysbruk ut fra forholdene. Her er det nok en del som per definisjon er lovbrytere uten å vite om det.

 Benny Christensen svarer på spørsmål.

Benny Christensen svarer på spørsmål. Foto:

Grunnen til at baklysene ikke tennes er i miljøet tegn. De trekker jo noen få watt, noe som igjen - i alle fall i teorien - gir noe høyere forbruk da det i sin tur igjen belaster batteri og dynamo ekstra.

Så i kampen med å holde CO2, NOX og annen styggedom nede, og dermed avgifter og lavere bilpriser til deg og meg, så har det blitt slik.

Så kan man jo alltids stille spørsmål om hvor rasjonelt dette er i et land med motvind, vinter og mørke halve året.

De aller fleste nyere biler, som har dette kjørelysopplegget har også en «Auto»-funksjon på lysbryteren. Og jeg forstår ikke at folk ikke bruker den. Da ordnes jo alt automatisk.

Da får man kjørelys på dagen, baklys og instrumentbelysning når du kjører i mørket og inn i en tunneler etc. Enklere blir det jo ikke. Men jeg tror rett og slett mange ikke er klar over dette. (ANB)

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags