Alaa Talli kommer opprinnelig fra Syria, men har bodd i Norge siden 2015. Da kom hele familien bestående av far, mor, Alaa og to brødre (20 og 27) til Halden. Her har de blitt siden, men det var ingen selvfølge at familien skulle komme seg trygt fra Homs i Syria.

Var alene i Syria

– Pappa dro til Libanon for å tjene penger. Han fikk ikke jobb i Syria. Pengene skulle han sende til oss, og han besøkte oss også jevnlig. Men situasjonen på grensen mellom Libanon og Syria ble forverret, og det ble til slutt ikke mulig for ham å komme hjem, forteller Talli.

Et alternativ var at moren og de tre barna flyttet til ektemannen og faren i Libanon, men da tok moren et vanskelig valg.

– Hun ville ikke dra før jeg var ferdig med videregående skole. Så i ett år levde vi i en usikker tilværelse i Syria. Det var ikke enkelt å være kvinne alene med tre barn. Noen ganger var det så ille at mamma sov foran døra vår om natten, sier Talli.

– Mamma er helten min av mange årsaker, men det at hun risikerte livet for at jeg skulle fullføre skolegangen, er en av grunnene.

Vil jobbe med å hjelpe

Nå flere år senere lever familien trygt sammen i Halden. Alaa har lært seg språket og blant annet hatt språkpraksis i Halden Arbeiderblad. Hun har fullført norsk videregående skole og er snart ferdig med bachelorstudiet Internasjonal kommunikasjon ved Høgskolen i Østfold. Som en del av utdannelsen er hun praktikant hos hjelpeorganisasjonen Care.

– Det å ta utdannelse i Norge var naturlig for meg og en måte å vise mamma hvor stor pris jeg setter på henne og det at jeg fikk gå ferdig skolen i Syria. Jeg skal være hos Care i tre måneder fra januar, og så skal jeg bruke de to siste månedene på å skrive ferdig bacheloroppgaven, forteller 25-åringen.

Hun valgte studiet Internasjonal kommunikasjon helt bevisst.

– Jeg drømmer om en jobb i en bistandsorganisasjon. Jeg ønsker å gjøre en forskjell. Jeg har opplevd krigen i Syria, så jeg vet hvor mye hjelp som trengs, sier hun.

– Hun passer oss perfekt

Bakgrunnen til Alaa var med på å gi henne drømmepraksisen hos Care. Kommunikasjons- og samfunnssjef Jorunn Strand Askeland i organisasjonen skryter av den unge syriske kvinnen.

– Hun er helt nydelig som person, og kompetansen hennes passer oss godt. Vi trengte en som kunne arabisk, hun er kommunikasjonsutdannet, og hun har lært seg godt norsk på kort tid. Alaa er rett og slett en berikelse, sier hun til HA på telefon.

Hun forteller at Care jobber blant annet med flyktninger fra Syria, og at det er helt spesielt for organisasjonens medarbeidere å ha en kollega som har vært så nært på situasjonen som Alaa har vært.

– Hun har opplevd mye og har en sterk historie, påpeker Askeland.

Har lært mye av moren

Siden Alaa begynte i januar, har oppgavene stått i kø. Hun blant annet oversatt filmer fra arabisk til norsk, skrevet og gjort undersøkelser til nettsaker, og vært en aktiv del i Cares kvinnedagskampanje «Ikke alle helter».

– Gjennom kampanjen setter vi søkelys på heltene som det er lett å glemme, men som gjør en uvurderlig innsats for dem rundt seg. Et eksempel er moren til Alaa som beskyttet henne og brødrene i Syria, sier Askeland.

Når HA spør Alaa Talli hva hun har lært av moren, er nettopp denne egenskapen noe 25-åringen trekker fram:

– Mamma har lært meg å gjøre ting for andre og ikke bare for seg selv. Hun har også lært meg tålmodighet.

Cares kampanje er bakteppet for bacheloroppgaven Talli skal levere til våren.

Lange dager med pendling

Det er ikke mange ukene igjen av praksistida i Care, og studenten gruer seg til slutten av mars.

– Jeg trives veldig godt hos Care, og det er et veldig godt arbeidsmiljø der. Jeg skal bli med i Care Ung slik at jeg fortsatt kan bidra og være en del av organisasjonen, sier Talli.

Det eneste hun ser fram til når pendlertilværelsen til Oslo tar slutt, er at hun kan sove lenger om morgenen.

– Jeg tar toget klokka seks fra Halden, så jeg må stå opp tidlig. Forelesningene på høyskolen starter gjerne klokka halv ni eller ti, forteller 25-åringen og ler.