Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg har lyst til å leve av musikken, jeg kan ikke se for meg en plan B

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er talentfulle jenter som fyrer opp haldenmusikken for tida. Monne Stang Møller har markert seg med stor vokalkraft det siste året.

– Jeg har gjort ham om til bassist, svarer Monne Stang Møller da denne journalisten mener å huske at Jørgen Konradsen var gitarist i Monnes band sist vi så henne spille.

– Gjort ham om?

– Ja, disse gutta er så snille mot meg, de stiller virkelig opp, skynder Monne seg å presisere, da både hun og undertegnede bryter ut i latter over Monnes åpenbare kustus på sine musikere.

HATV: Hør Monne synge og spille her

En gedigen opptur

Under alle omstendigheter er det klart at det å spille med Monne om dagen, er å være med på en gedigen opptur.

Etter å ha deltatt på vellykkede «Unge Folk i Halden»-arrangementer de siste to-tre åra, var Monne gjest med Halden-veteranbandet The Salmon Smokers på utescenen til Mikrobryggeriet i fjor sommer.

Da fikk atskillige hakeslipp av krafta og autoriteten i Monnes stemme, da hun med absolutt innlevelse gjorde sin egen sang, «Digging my soul» og en versjon av Jefferson Airplanes «Somebody to love».

Det var ti minutter som gjerne kan sees som startskudd for et år som har innebåret en rekke tungte applauderte opptredener. I desember gjorde hun uutslettelig inntrykk på konferansier Øysten Karlsen under «Folk i Halden»-forestillingene.

Dessuten bidro hun på Thorkil Lindskogs juleplate.

Egen konsert med eget materiale

– Jeg har gjort et par solokonserter på Fabian tidligere, der det kanskje først og fremst har vært familie og venner til stede. På konserten på Bryggerhuset Sør blir det «alvor», da kan det jo hende at det kommer noen «uvenner» også.

Monne, og bandet som ved siden av den «omgjorte» gitaristen Jøren Konradsen, består av Markus Linge på gitar, Anders Jammisen på trommer og Marius Rekstad på keyboards og trekkspill, stiller med et repertoar, som med unntak av Airplane-låten, består utelukkende av egne sanger.

For tre år siden deltok Monne i låtskriverkonkurransen Bandwagon. Les intervjuet hun da ga i en alder av 17 år.

Holdt på å «dø» av nervøsitet

– Noen sanger er «gamle», skrevet da jeg begynte, noen er helt nye. Jeg framførte min første sang på Ungdommens kulturmønstring i 2008. Den het «I go for you» og jeg var kjempenervøs, holdt på å dø. Tenkte på å melde meg av like før Nå er det heldigvis slik at jeg bare gleder meg til å spille.

Det hører med til denne nær-døden-opplevelsen at Monne sang seg helt til landsfinalen i Trondheim.

Tatt av bølgen

Monne har vokst opp med foreldre som ikke kunne synge, og hun har fire eldre søstre.

– Vi er veldig forskjellige. men siden jeg er yngst, er jeg vant til å bli passet på. Søstrene mine drev med forskjellige kulturelle ting, så jeg ble tatt av den kulturelle bølgen i huset.

– Jeg har alltid likt å synge, det kan komme fra bestemor på farssiden.

– Faren min hadde en stor platesamling, og det kan ha ført til at jeg liker mye gammel musikk. Syngergubber og syngedamer. hahaha! Joni Mitchell, Joan Baez, Elton John og Paul Simon. Jeg har tatt igjen mye de siste årene i musikkunnskap. Har fått med meg Bob Dylan og Paul Simon på konsert, og jeg fikk sett litt av Cohen-konserten på festningen, mens jeg jobbet på kroa. Jeg går mye på lokale konserter og har spesielt likt bandet til Marius (Rekstad), Geir-Arne Westby og Luke Elliot.

Musikkutdanning

Fra 2011 til 2014 gikk Monne på musikklinja på Halden videregående skole, avdeling Risum. Sang var hovedinstrumentet hennes, og hun hadde Pål Espen Haugen som sanglærer.

– Han sørget blant annet for at jeg fikk prøve meg på opera og jeg er glad for at jeg har den erfaringen rent sangteknisk. Kan tenke meg å ta et år med musikkstudier på Høyskolen på Remmen.

Monne sier at hun uttrykker seg best gjennom musikk, at det kan være vanskelig å uttrykke seg ellers, innimellom.

Det bærer derimot ikke intervjuet preg av. Monne har ingen problemer med å formulere seg, verken alvorlig eller humoristisk.

– Jeg har lyst til å leve av musikken, jeg kan ikke se for meg en plan B.

Bergenopphold

Etter at hun var ferdig med videregående i fjor våres, gjorde kjærligheten at hun flyttet til Bergen for en periode.

– Jeg jobbet som servitør og sang på forskjellige åpne-scene-arrangementer. Bergen var en fin by å være i, men jeg er jo glad i Halden!

Det skal være usagt om det var Bergen som virkelig satte Monnes musikalske hjerte i brann, men etter tilbakekomsten til hjembyen har utviklingen virkelig skutt fart. Og førstkommende helg står hun på scenen på Bryggerhuset Syd, før Påskerocken og Festival Ø står for tur.

Fakta om Monne Stang Møller:

– Født i 1994, haldenser.

– Kommer fra familie med lange aner i Halden og har vokst opp i Knardal.

– Videregående utdannelse på musikklinja på Risum.

– Har vært i innspillingsstudio med mulig plateutgivelse i løpet av 2015.

Kommentarer til denne saken