Gå til sidens hovedinnhold

Moberg kontrer: – Sykkelforbundet har ikke forstått sin rolle

Artikkelen er over 2 år gammel

Roy Moberg, rittdirektør i Ladies Tour , slår tilbake mot tilvsaret fra sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes. Samtidig har partene nå røyket fredspipe.

– Uttalelsene fra Sørnes i HA kunne ikke stå uimotsagt, sier Roy Moberg.

Konkrete faktafeil

Rittdirektøren gikk fredag ettermiddag ut i HA for å kommentere tildelingen Ladies Tour of Norway har fått på statsbudsjettet 2019. Der riksmediene fokuserte på at herrerittene ble skadelidende, forsøkte Moberg – gjennom HA – å forklare bakgrunnen til hvorfor tildelingen ble som den ble.

Hans uttalelser (les saken i egen link) skapte bølger i Sykkel-Norge, og blant annet følte sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes at forbundet ble angrepet av Moberg. I et intervju med HA sent fredag kveld, slo Sørnes tilbake mot Moberg.

– I det tilsvaret er det konkrete faktafeil, kontrer Moberg.

Og fortsetter:

– I tillegg er det åpenbart at NCF ikke forstår sin egen rolle i forhold til håndtering av medierettighetene, som forbundet selv eier og forvalter.

Motsvar til tilsvar...

Moberg har derfor forfattet et motsvar til tilsvaret, som er sendt både president Sørnes og HA.

Les også

Ladies Tour får fire millioner i statsstøtte: – Avgjørende for vår framtid!

 

– På generelt grunnlag er jeg enig med Sørnes i at man best tar slike diskusjoner på kammerset, og ikke i mediene. Men her måtte vi si ifra, sier Moberg.

Han svarer slik på sykkelpresidentens uttalelse om at han «ikke forstår hvorfor Moberg har behov for å ta denne oppvasken offentlig og NCF ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene»:

– I kjølvannet av riksmediene og norsk sykkelpresse valgte å fokusere på Hammer sine konsekvenser i stedet for å produsere en gladnyhet for hva statsstøttetildelingen betyr for LToN, så var det viktig for LToN å stille opp på et intervju for lokalavisa HA, sier Moberg.

«Kunne blitt nedlagt»

Han mener hele LToN sto i fare for å bli nedlagt.

– Hadde vi ikke fått statsstøtten, hadde LToN i verste konsekvens blitt nedlagt. At Norges første og eneste World Tour-ritt har vært nedleggelsestruet gjennom vinteren tror vi har en viss allmenn interesse, det var derfor viktig å redegjøre for dette også offentlig. At LToN var nedleggelsestruet ble grundig redegjort for til NCF i desember, det bør derfor ikke være ukjent, sier rittdirektør Moberg.

I intervjuet med HA er Sørnes sitert på at «NCF aldri var en del av forhandlingene om tv-rettigheter», og at Moberg derfor bommer når han kritiserer forbundet.

Les også

Sykkelforbundet slår tilbake: – Vi har ikke brutt noen avtale

 

– NCF er rettighetsinnehaver for alle sykkelritt i Norge, kontrer Moberg.

– Ansvarsfraskrivelse

Og fortsetter:

– De kan selvsagt delegere forhandlingsmyndigheten til hvem de vil, men kan ikke fraskrive seg ansvaret for de avtalene som inngås på vegne av forbundet. LToN fikk overdratt forhandlingsrettighetene for 2019–2021 så sent som 30. januar. LToN hadde fram til da heller ikke blitt invitert til å delta i møter med Tv2 vedr. medieavtalen.

I februar 2019 brant det derfor under beina for LToN. Rittet var uten sendeflate i Norge og hadde ikke på plass finansiering av tv-produksjon. Handling måtte til, hvis ikke ville Ladies Tour of Norway risikerer å miste sin World Tour-status – og i verste fall stå i fare for nedleggelse.

– LToN har siden ovennevnte dato kjørt prosessen alene, sier Moberg.

– Utelatt fra avtale

Resultatet har, etter hva HA erfarer, blitt at LToN sendes på NRK, ikke TV2.

 

Moberg framlegger også en lang rekke dokumentasjon på at Ladies Tour of Norway ble utelatt fra den signerte tv-avtalen med herrerittene og TV2, en avtale verdt et tosifret millionbeløp for 2019–2021.

– Etter påtrykk fra LToN ble rettighetene, gjennom en e-mail datert 30 januar fra generalsekretæren i NCF, frigjort til respektive arrangører. Fra den datoen er det korrekt at LToN selv kunne forhandle.

– Men?

– Etter hva vi kjenner til så ble det ikke i denne perioden brukt noen sykkelpolitiske virkemidler eller forelå andre tiltak fra NCF sin side for å bringe LToN i posisjon.

– Ikke forstått sin rolle

Sørnes uttalte til HA at han forstår Mobergs frustrasjon, men at NCF ikke har hatt noe med å gjøre med forhandlingene om tv-rettigheter.

– En slik uttalelse leser jeg som at NCF ikke har forstått sin egen rolle som medierettighetsinnehaver. Det er NCF som juridisk og idrettspolitisk har ansvar for at disse rettighetene ivaretas til norsk syklings beste. Det må gjelde både herre- og damesykling på alle nivåer, kommenterer Moberg.

Har røyket fredspipe

Moberg og Sørnes har i dag (søndag) hatt et telefonmøte.

– Vi har hatt en konstruktiv gjennomgang av saken. Vi skal nå legge dette bak oss og ser fram til å jobbe sammen for å skape gode vilkår for både LToN og kvinnesykkel generelt i Norge, sier Moberg.

Sykkelpresidenten kommer til Halden for å delta på LToNs lanseringsfest mandag 13/5.

Bildeserie

BILDER: Lanseringsfest for Ladies Tour of Norway

– Jan-Oddvar er hjertelig velkommen til Halden! Vi trenger et aktivt og engasjert NCF i forhold til å utvikle LToN og norsk kvinnesykkel videre.

Jan-Oddvar Sørnes bekrefter overfor HA at partene har snakket ut, og at han er informert og orientert om Mobergs motsvar til NCF-uttalelsene i ha-halden.no lørdag.

– Vi har snakket ut. I sum kan jeg si at vi er enige om viktigheten av Ladies Tour spesielt og utvikling av kvinnesykling generelt. Vi har tolket og lest summer og avtaletekster ulikt, men nå har vi lagt dette bak oss – og skal jobbe sammen for norsk sykkelsport, sier han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.