«Det å være den utsatte, er en av de verste følelsene du kan ha»

ENGASJERT: 16 år gamle Camilla Brand har sendt lokalavisen et sterkt leserinnlegg om mobbing.

ENGASJERT: 16 år gamle Camilla Brand har sendt lokalavisen et sterkt leserinnlegg om mobbing.

Av

Les 16 år gamle Camilla Brands sterke rop for å stoppe mobbing.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Mobbing. Det å føle seg utenfor, føle at du ikke passer inn. Du tenker at alle andre er bedre enn deg. Ser opp til andre personer fordi du føler du ikke er bra nok slik du er. I alle aldre, og hos begge kjønn, oppstår mobbing.

Et alvorlig tema, som kan ødelegge et menneskets liv. Utestengelse, bli hengt ut på nett, utsatt for kommentarer og vold. Mobbing, noe mange opplever hver eneste dag. Man tenker alltid på det gale med deg selv, hva du mangler som alle andre har. Hva du mangler, som gjør at du blir utsatt, hvorfor det er du som må gå igjennom dette.

Sosialt nettverk, den ultimate måten å mobbe noen anonymt, den som de fleste benytter seg av. Lager anonyme profiler for å slenge dritt. Negative ting, starte rykter, som tusenvis kan se. Overraskende, er det så utrolig mange som ikke stiller spørsmål ved dette, men bare dømmer andre ut i fra hva andre sier. Det fortsetter, og følelsen ender opp som at det aldri vil ta slutt.

Camilla Brand

16 år

Følg på: Facebook

Hva er de ute etter? Hvorfor blir spesielle personer utsatt blant mange i en gruppe? Hva andre synes om deg, ut i fra feil du gjør, jager deg. Hver dag.

Hva får folk ut av å hakke ned på spesielle personer? Hvorfor er det så vanskelig å la disse personene være? Bare de er seg selv, så er det noe å mobbe for. Hakke ned på en person som prøver så hardt, for å bli godt likt, for den de er. Personer som prøver å endre personen om til en annen.

Den utsatte får ofte beskjed om å gi faen, men er det så lett? Det å gi faen i noe du hører hver eneste dag, ting om deg som blir skrevet om i gruppesamtaler, eller lukkede grupper på facebook, er ikke så lett som man skal ha det til. Dersom man prøver å lukke dette ut, vil man likevel høre det hver dag? Det å prøve å glemme, det funker ikke, når man hører det så ofte som man gjør.

Det å være den utsatte, er en av de verste følelsene du kan ha. Det å ikke kunne gå et sted, uten at du føler alle stirrer på deg, eller at folk hvisker hverandre i øret så fort du går forbi. Små kommentarer som blir slengt så fort de kommer forbi deg, eller ser deg i korridoren på skolen, for eksempel. Det å bli kalt ting, sårende ting, gjør vondere enn man tror.

En ting jeg kjenner godt til, som jeg opplever med noen få personer, er drittslenging. Hva jeg ikke forstår er: Hva får de ut av det?

Når man får en kommentar, prøver man så hardt å la vær å bry seg, men ender opp med å åpne kjeften sin. Mobberen får høre mine meninger i raseri, de får kjenne at man er forbanna. At man ikke respekterer det. Likevel slutter de ikke? Hva skal til for at de skal stoppe? Er det så vanskelig å la personer være i fred?

Hva hjelper det å kalle en person hore, slut, pizzatryne, stygg, ekkel osv? Du vil ikke bli bedre selv. Folk forteller stadig at det å ikke bry seg hjelper, og at tingene de sier ikke er sanne, men når det skjer så ofte, begynner man selv å tro at det er sant. Man føler seg som det, og tar det til seg.

Det finnes så utrolig mye mobbing, men hva gjør de på sidelinjen med det, om de ser det? De fleste ser bare, og tørr ikke bryte inn, fordi de er redd det skal slå tilbake på seg selv. Vi lever i en så utrolig egoistisk verden.

Er du en av dem som står på sidelinjen og ikke tørr å bryte inn? Slutt med det. Bryt inn, stopp det.

Det er ikke sunt for verken mobberen eller offeret. De som blir mobbet føler ofte at det er dem det er noe galt med, men det er mobberen som har et alvorlig problem. Tørr å åpne munnen din, si noe. Et ord kan hjelpe. Et ord kan redde en person som er så lavt nede. En person kan hjelpe så utrolig mye. Bare en bryr seg, vil det vise nok til at dette én dag kan stoppe.

Mobbing er ikke greit. Når skal folk forstå at alle er forskjellige?

Hvorfor endre en annen person når man kan like den for den han/hun er?

Stopp mobbing.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags