Gå til sidens hovedinnhold

– Vi må kunne stole på at vanlige folk kan ta ansvar

Håkon Tolsby

ALDER: 52

YRKE: Høyskolelektor og næringsdrivende

BOSTED: Tolsby, Aremark

BAKGRUNN: Lokalpolitikker og lokallagsleder for Aremark Senterparti

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Enda et år har snart passert, og Facebook har laget en årskavalkade som summerer mye av det jeg har opplevd. Jeg ser på bildene, og jeg ser at jeg er heldig, det har vært nok et godt år.

Jeg ser bilder fra hyggelige familieturer, eksamensfester, skiferie på Beitostølen og flere brylluper. Jeg har blitt så gammel at venner gifter seg for både andre og tredje gang, men det er hyggelig å bli bedt til fest, og det er hyggelig at folk finner kjærligheten også i moden alder.

Jeg ser også bilder fra gjestene som ferier hos oss på Stora Lee Camping. Det er bilder av vestlendinger som skal på Allsang på grensen, og det er fisketurister som kommer til Aremark for å fiske gjedde. Hvem skulle tro at gjeddefiske skulle bli en attraksjon for folk fra hele Europa? Fiskerne viser frem store fisker, mange over meteren. Den største i år målte 127 cm. Det er stor gjedde, og fiskeren poserer stolt før han slipper beistet tilbake i sjøen.

Det er utfordrende å drive turistnæring i en liten bygd. Sesongen er kort, men med aktiviteter som gjeddefiske og kajakkpadling, klarer vi å lokke tilreisende til Aremark også vår og høst. Det er også god hjelp i en svak krone, og 2016 har vært et godt år.

Det er mange muligheter for å skape nye næringer i Aremark hvis man tør å satse. Og det er det mange som gjør. Ikke noe år har det vært utbetalt mer i lån og tilskudd fra Innovasjon Norge som i 2016. Aremarkingene satser friskt og bygger nye fjøs og næringsbygg.

Facebook-kavalkaden viser også bilder fra politikken i Aremark. Det viktigste som skjedde i 2016, var at et samlet kommunestyre sa JA til å fortsette som egen kommune. For Aremark er det egentlig ikke noe valg, enten så klarer vi oss alene, eller så klarer vi oss ikke.

Vi vet at konsekvensene av en kommunesammenslåing blir skjebnesvanger på sikt, selv om statsråden lokker med pengepremier. Vi ser hvordan det har gått med bygdene på andre siden av grensen etter flere omganger med sentralisering og sammenslåing. Hele samfunn har mer eller mindre blitt utradert, og gamle hus og torp blir kjøpt opp av nordmenn og brukt som sommerhus.

Kommunereformen er en del av en utvikling i Norge som jeg misliker sterkt. Det er ikke det at jeg er mostander av endringer og nye ideer, men det må være endringer som øker kvaliteten til befolkningen. Den utvikling jeg ser i Norge, handler ikke om kvalitet, men om mer byråkrati, målstyring og kontroll og mindre om lokaldemokrati og medbestemmelse.

Derfor er mitt ønsket for 2017 at pendelen skal svinge i en ny retning. At politikken må skifte fokus fra kontroll og sentralisering til tillit og desentralisering. Vi må stole på at vanlige folk kan ta ansvar – at de kan ta kloke avgjørelser på arbeidsplassen, på skolen og i hjemmet uten at de hele tiden skal kontrolleres, måles og veies.

Kommentarer til denne saken