«Dronningens mann» har gått fra borde

TIL MINNE: Thor Østensvig sovnet stille inn 22. mars. En bauta i Aremark har gått bort.

TIL MINNE: Thor Østensvig sovnet stille inn 22. mars. En bauta i Aremark har gått bort. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Thor Østensvig sovnet stille inn torsdag 22. mars. «Dronningens mann» har gått fra borde.

DEL

I tillegg til veldig mye annet, bidro nemlig Østensvig sterkt til at Haldenvassdragets «dronning», D/S «Turisten», i 1997 ble hevet etter 30 år på bunnen av Femsjøen.

Oppdraget fikk han fra Alf Ulven i 1996, og alt året etter var oppdraget effektuert.

Haldenvassdraget opptok Østensvig i alle år, og «Turisten» var ikke den eneste båten han følte omsorg for.

Også dampbåten «Thor» var han med med å hente hjem til vassdraget, etter at den hadde gått som slepebåt i Oslofjorden. Nå overtok «MS Thors Venner» båten, og Østensvig ble i 2012 foreningens første æresmedlem.

Østensvig var aremarking på sin hals, men kom til verden rett ved Fiskebrygga i Halden. Faren var sjåfør på Harridsleffs bilruter og fraktet passasjerer til Sponvika og brygga på Svinesund.

Men allerede etter få måneder på Gutteskolen flyttet familien til Kvisler i Aremark, der faren skulle forpakte gården til sin bror.

Den gården overtok Thor Østensvig i 1958, og han startet blant annet med oppdrett av mink. Den virksomheten ble imidlertid avviklet på 1970-tallet.

Østensvig engasjerte seg også politisk i Aremark kommune, og i 1964 ble han valgt inn i herredsstyret, som det het den gang. Der satt han i to perioder for Senterpartiet, og han ledet også partiet i to år.

Men selv etter at han ga seg i politikken, engasjerte han seg i lokale prosjekter. Blant annet i bevaringen av Bøensætre husmannsplass og istandsettingen av Strømsfoss mølle.

Det er derfor mange, både i og utenfor Aremark, som føler vemod ved Thor Østensvigs død.

Fred over hans minne.

Øivind Kvitnes

Artikkeltags