– En dannet, kunnskapsrik og flott høvding er gått ut av tiden

GÅTT BORT: Kulturpersonligheten Mogens Skovborg ble 92 år gammel.

GÅTT BORT: Kulturpersonligheten Mogens Skovborg ble 92 år gammel. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MINNEORDDa Mogens Skovborgs sønnedatter hadde giftet seg med min fetter, ble det hele feiret i Mogens`daværende bolig; Gamle Svinesund.

Jeg hadde aldri vært der før, ei heller møtt Mogens. Jeg ankom med min mor og min tante, og det ble en minnerik dag for oss alle tre.

Like blendende vakker som den festpyntede festsalen var bestefaren selv: Gnistrende hvitt hår og et klart og vennlig blikk.

Han hilste oss velkomne med et kyss på hånden, noe ingen av oss var særlig vant til, men ble desto mer sjarmert av.

Med innlevelse fortalte Mogens om bygningene og det gamle fergestedet.

Han viste fram gamle skisser og tegninger til alle som ville se, og både unge og gamle bemerket hans evne til å fortelle på en engasjerende måte.

I tiden som fulgte fikk jeg flere ganger være gjest hos Mogens.

På sin lune, dannede og danske måte spurte han om jeg ville ha med en venninne som anstand. Om dette var spøk eller alvor, vet jeg ikke, det var ikke alltid så lett å vite når det gjaldt Mogens.

Det jeg vet, er at et tillitsfylt og gjensidig vennskap vokste fram. Noen ganger drakk vi te sammen, andre ganger disket Mogens opp med en flott middag.

På dyprød fløyelsduk dekket han med kongelig dansk porselen, høye krystallglass og sølvbestikk. Vi lo og pratet om livets mysterier og planla en Frankriketur som naturligvis aldri ble noe av.

På ett område vet jeg at jeg skuffet Mogens.

Fordi jeg arbeider profesjonelt med teater, spurte han meg igjen og igjen om jeg kunne sette opp Holbergstykker.

Jeg så at han ble skuffet, for de klare øynene ble mørke da jeg hver gang måtte svare at Holbergstykker ikke lå mitt hjerte så nær at jeg kunne bruke tid og energi på akkurat dette.

Utrettelig fortsatte han å spørre hver gang vi så hverandre i byen, helt til lokale krefter satte i gang med øvinger, og jeg kunne puste lettet ut.

 Mogens sendte meg ikke kjedelige julekort, men derimot en ny tegning til jul hvert år i mange år. Dessverre er de fleste blitt borte i brann, men èn litt røykskadet har jeg fortsatt.

«Ha en god dag videre,da, unge, vakre kvinne, « sa Mogens alltid. Det tror jeg han sa til alle kvinner han kjente, både de som virkelig er unge og til oss andre.

En dannet, kunnskapsrik og flott høvding er gått ut av tiden. Jeg kommer ikke til å glemme Mogens.                                      

Artikkeltags