Åse Rist Mosken ble født på Værøy i Lofoten 25. april 1930, og døde 22. mai 2022 i Halden. Jeg og resten av familien sørger over deg Åse. Vi levde sammen som gode ektefeller i nesten 70 år. Det var et godt liv. Åse bar med seg godhet, rettferdighet, hjelpsomhet og sannhet i sin væremåte i det daglige liv gjennom årene.

Men nå når Åse er død, kommer sorgen innover meg og oss i familien, og alle som sto Åse nær. Åse hadde mot slutten flere sykdomsdiagnoser og ble i tillegg angrepet 2 ganger av koronaviruset. Hun kjempet for å overleve, men ble etter hvert så svak at hun til slutt døde.

Åse levde et langt liv. Hun ble 92 år. Som ung hadde Åse flere prøvelser. Hennes far ble satt i fangenskap av det Tyske Gestapo i august 1944. Hennes mor ble syk og fikk difteri, men pga. mangel på sykehussenger under krigen, døde hun i januar 1945, da Åse bare var 14 år gammel.

Åse begynte først å arbeide som tjenestepike i en familie i Trondheim, hvor hun samtidig tok seg av sitt tantebarn, Bjørn, som var på døveskole der. Senere flyttet hun til Oslo for å kunne støtte Bjørn etter at han ble flyttet til en døveskole der. I Oslo jobbet Åse på kafé og fikk også arbeid i en tekstilbedrift. Senere begynte hun å arbeide på Freia Sjokoladefabrikk.

Åse fikk 2 barn. Fra 1960 bodde vi som familie først på Nesna, og flyttet senere til Halden hvor Andreas jobbet på Høgskolen i Østfold. Fra vi kjøpte bil, tidlig på 1960-tallet, begynte vi å reise og utforske både Norge og hele Europa, Berlin, London og Paris, men også så langt øst som til Istanbul og vest til Tanger. I tillegg til å reise, likte Åse å lese litteratur, det gikk i Hamsund og verdenslitteratur som Camus.

Vi benytter anledningen til å takke sogneprest Lystad for hans fine tale over Åses minne. Vi takker også hjemmesykepleien og Halden sykehjem for all hjelp til Åse under sykdomsperioden.