(Nettavisen): Tidligere i år kunne Bahareh Letnes (32) og tidligere fiskeriminister og FrP-politiker Per Sandberg (62) avsløre at de skulle sette i gang med et nytt barprosjekt etter suksessen med Grand Bar i Halden. Denne gang skulle de derimot starte opp i en annen Østfold-by, nemlig idylliske Fredrikstad.

Midt i smørøyet av plankebyen ligger gamle Hotel Victoria der paret har store planer for en bardrift, men barplanene har ikke gått helt som planlagt. Til Halden Arbeiderblad kunne Sandberg røpe tidligere i sommer at baråpningen nå er blitt utsatt på ubestemt tid.

Renoveringen har tatt lenger tid enn først antatt, i tillegg til at paret har opplevd vanskeligheter med å rekruttere arbeidskraft.

Nettavisen møter Letnes og Sandberg på flotte Grand Hotel i Halden der Sandberg og Letnes har jobbet gjennom hele sommeren.

– Vi har alltid hatt lyst til å åpne en bar i Fredrikstad. Spesielt etter at vi åpnet Grand Bar i Halden og det kom masse folk fra Fredrikstad på besøk, sier Letnes.

Flere utfordringer

Enn så lenge står baren uten gjester. Faktisk står det uten noe som helst og beskrives av Sandberg som en slagmark. Ifølge Sandberg dukker det opp nye utfordringer hele tiden.

Les også: Per Sandberg reagerer på tipsstorm: – Ingen er presset til å gi

– Vi hadde veldig lyst til å bygge noe helt nytt, og det gjør vi nå, men det har vært mange utfordringer. Vi skulle jo stått i Fredrikstad nå og servert god vin og tappet øl fra 1. juli, men da vi var der for 14 dager siden så det ut som en slagmark, sier 62-åringen og fortsetter:

– Det er jo bare trist. Det er mange fra Fredrikstad som har etterlyst oss og gleder seg til det kommer et nytt tilbud i området, så det er synd vi ikke er i gang ennå.

Hva som er grunnen til at renoveringen tar så lang tid vil Sandberg være forsiktig med å spekulere i, men både krigen i Ukraina og mangel på arbeidere i bransjen har absolutt en rolle, mener han. Likevel innrømmer han de har nok undervurdert størrelsen på prosjektet også.

Materiale som skulle vært brukt til byggingen skulle vært hentet i Ukraina, noe som har ført til at alt har stoppet opp. Det har i tillegg vært en dramatisk prisøkning, og den økonomiske situasjonen de alle befinner seg i påvirker også baren.

– Dette ble jo kjempesvært. Her begynner vi helt fra scratch. Det har jo blitt revet et helt hotell, alt på innsiden også skal alt bygges opp på nytt. Det er gammelt og det dukker opp ulike utfordringer hele tiden, sier han og kan nevne i fleng av utfordringer de har kommet over så langt:

– Prosjektledelsen går ikke som det skal, tegninger passer ikke sammen og det å bygge en splitter ny bar i 2022, med all den teknikken det medfører, så handler det om millimeter. Og det er klart sånn som Bahareh ønsker denne baren, så er det tekniske løsninger som kanskje ingen har sett før også som skal på plass og derfor blir det ekstra utfordringer for oss, sier Sandberg med et flir om munnen.

Letnes har nemlig et klart ønske om hvordan den nye baren skal se ut, og er lite villig til at noe skal endres.

– Jeg har valgt designet av hvordan den skal se ut, men den viser seg å bli veldig dyr. Men jeg har sagt at jeg skal bruke alt jeg har for å få realisert denne baren, så jeg tror det vil løse seg snart, sier Letnes.

Taper millioner på forsinkelser

Forsinkelsene går også hardt utover lommeboka til samboerparet.

I starten av prosjektet hadde paret og samarbeidspartnerne tenkt at det skulle være klart allerede i mai slik at de skulle rekke høysesongen i sommer i Østfold-byen.

– Når man går inn i et slikt risikoprosjekt, så legger vi jo inn en viss inntjening i planene for å dempe risikoen. Nå mister vi altså hele toppsesongen i Fredrikstad som er juni, juli og august som var en del av den risikovurderingen vi tok, sier Sandberg.

Uten å være helt klar på nøyaktig beløp forteller Sandberg at det er snakk om millioner av kroner som er tapt.

– Den omsetningen vi så for oss for å avdempe risikoen da vi gikk inn i prosjektet, er nå borte. Da snakker vi millioner altså.

Les også: Innbrudd på Grand Hotel: – Vi har ikke oversikt over hva som er stjålet

Om ikke lenge skal paret i flere møter for å legge planen videre og vurdere på nytt hvordan ting skal foreta seg. Nå håper de at prosjektet vil få litt fortgang gjennom høsten og at i det minste kan årets julebordsesong kan legges til «Bar Bahalim».

– Det er drømmen det, at vi ikke mister den også, sier Letnes.

– Men det er klart, den redder oss ikke. Opprinnelig var jo planen at vi skulle få både sommer- og julebordsesong uansett, sier Sandberg.

Til tross for at pengene har flydd og prosjektet ikke er i nærheten av ferdig har paret ingen plan om å trekke seg fra prosjektet. Bar i Fredrikstad blir det uansett. Når derimot, vil tiden vise.

– Jeg skal ikke trekke meg! Ferdig snakka, bar skal det bli, sier en tydelig Letnes.