Gå til sidens hovedinnhold

– 70.000 kroner til konfirmasjonen - det er jo sykt!

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er familie ikke penger som bør stå i fokus, mener 14-åringene HA har snakket med.

14-åringene Milla Sophie Engstad og Amalie Olsen har tatt bevisste valg i forbindelse med sin konfirmasjon.

1. mai konfirmeres de borgerlig i regi av Humanetisk Forbund i Brygga kultursal.

Bevisste jenter

Milla Sophie Engstad og Amalie Olsen gleder seg veldig. De gleder seg aller mest til å feire den store dagen sammen med sine nærmeste.

– Jeg gleder meg veldig. Familien kommer hit fra Trondheim og Bergen. Jeg gleder meg mest til å se familien min og den ene venninna mi som jeg ikke har sett på en lang stund. Og jeg gleder meg til penger og kake, svarer Milla.

Amalie sier hun også ser mest fram til å få samlet familien, samt penger og kake.

Bildet: Milla Sophie Engstad (tv) og Amalie Olsen er ikke så opptatt av hvor mye penger de får til konfirmasjonen sin. Det viktigste for dem er å ha familie og venner rundt seg. Foto: Hanne Eriksen

 

Sykt mye penger

– Noen forventer å få mye penger?

– Jeg er ikke så opptatt av penger. Jeg er mer opptatt av familien og at de vil feire den store dagen sammen med meg. Jeg har hørt at folk har fått 70.000 kroner og 17.000 kroner til konfirmasjonen sin. 70.000 kroner – det er jo sykt.

De fleste av oss er 14 til 15 år. Vi trenger ikke så mye penger. Jeg blir fornøyd med det jeg får, sier Milla.

Amalie legger til:

– Jeg synes det er mye med 70.000 kroner. Det er bedre å få en litt dyr gave istedenfor så mye penger. Mine foreldre betaler for mopedlappen, og jeg får moped.

– Og jeg får selskapet. Vi har nettopp flyttet, og jeg har fått nye møbler på rommet mitt. Jeg er storfornøyd, jeg, sier Milla.

Dette får konfirmantene i snitt

En spørreundersøkelse som Fredriksstad Blad har gjort i avisens nettutgave, viser at foreldre gjennomsnittlig vil gi barna sine 15.000 kroner i konfirmasjonsgave..

Besteforeldre gir 6.000 kroner, mens tanter og onkler legger seg på 1.500 kroner.

Snittet totalt ligger på 36.000 kroner.

Borgerlig – kirke

Milla og Amalie har bevisst valgt borgerlig konfirmasjon. Det er deres valg.

– Og det respekteres. Jeg er døpt. Hjemme sa de at det er opp til meg å bestemme om jeg vil stå borgerlig eller i kirken. Det er mitt valg. Jeg føler at alle går i kirken. Jeg ville prøve noe annet. Jeg har et søskenbarn som tok borgerlig konfirmasjon, og hun syntes det var veldig bra, sier Amalie.

Milla forteller at hun ikke er døpt.

– Jeg hadde navnefest. Jeg har følt og ville selv følge opp det. Jeg har aldri følt trang til å gå i kirken. Familien min er heller ikke spesielt kristne. Jeg følter borgerlig er rett for meg, sier Milla.

Bildet: Ordfører Thor Edquist talte til de borgerlige konfirmantene under arrangementet i Brygga kultursal i fjor. Arkivbilde.

 

Bra i Halden

Tenåringene trives godt i Halden. De går sammen ved Strupe ungdomsskole.

Amalie ser for seg at hun skal studere ferdig i Halden når den tid kommer. Også militæret venter.

Milla, som flyttet til Halden i 2012, åpner for at hun kanskje flytter tilbake til Trondheim når hun er ferdig med militæret og videregående skole. Men, det er ikke sikkert.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.