Nå kan du gå på meteorittjakt i Aremark

Artikkelen er over 4 år gammel

På sensommeren falt trolig en meteoritt ned i Aremark. Nå oppfordres folk til å gå på jakt etter den.

DEL

Natt til 13. august fikk mange nordmenn med seg en uvanlig kraftig meteor. Da den kom inn i jordas atmosfære lyste den sterkere enn fullmånen og var synlig i åtte og et halvt sekund.

Nå viser det seg ifølge norskmeteornettverk.no at den trolig landet midt i Aremark. Kartet i toppen av artikkelen viser området der Norsk meteornettverk tror det er størst sannsynlighet for å finne rester etter meteoritten.

- To sopplukkere i Töcksfors så meteoren og rapporterte om et kraftig drønn like etterpå. De opplevde hendelsen som dramatisk. Vi har gjort beregninger som viser at de største bitene fra meteoren trolig landet i Aremark, sier astrofysiker Tor E. Aslesen til HA.

Nå håper Norsk meteornettverk at aremarkinger og andre interesserte vil være med å lete etter deler av den urhistoriske steinklumpen.

4,6 milliarder år gammel

En meteor er nemlig ikke en hvilken som helst stein.

- Som regel er det urmateriale fra solsystemet. Det er er tidsvindu til 4,6 milliarder år tilbake i tid, forklarer Aslesen.

Norsk meteornettverk har gjort beregninger for hvor i Aremark det trolig nå ligger meteorittbiter skjult.

- Hvordan går man fram for å finne meteorittrestene?

- Hvis det er en meteoritt, inneholder den jern. Det beste tipset er å ta et gammelt kosteskaft og skjære av kosten slik at du får en flat ende. Så kjøper du deg en magnet, for eksempel på Clahs Ohlson, og skrur den på. Hvis du finner en stein som både er mørk, og magnetisk, så har du trolig funnet en meteor, forklarer Aslesen.  

HATV:

Natt til 13. august fikk mange med seg en uvanlig kraftig meteor.

Finn meteoritten med kosteskaft og magnet

Han anbefaler derimot ikke folk om å ta i bruk metalldetektorer.

- Siden denne meteoren er såpass fersk, ligger trolig restene i overflaten. Hvis du tar i bruk en metalldetektor, vil den også gi utslag på alt mulig annet rart som ligger begravd i jorda, sier astrofysikeren.

Hvis du skulle finne en klump du tror er en meteoritt, så kan du trolig finne ut av det hjemme så lenge du har et litermål og en vekt.

- Nesten alle meteorittsteiner er vesentlig tyngre enn jordiske steiner. For å finne ut av dette så legger du den i et litermål for å finne volumet. Så bruker du vekta for å se om tettheten er mer enn tre eller fire ganger vannet, forklarer Aslesen.

Eksempel:
Litermålet synker med nøyaktig en desiliter når du tar ut steinen. Da har du funnet ut at steinen har et volum på 1 desiliter. Så veier du steinen. Vann veier 100 gram per desiliter. Dersom steinen veier 300-400 gram eller mer, er det trolig en meteoritt.

- Da er det fint om du tar kontakt med oss, sier astrofysikeren i norsk meteornettverk.

Kunne noen blitt skadet?

Selv om ingen ble skadet da meteoren trolig landet midt i Aremark, så betyr ikke det at kommunens innbyggere har hatt flaks. Det er nemlig større sannsynlighet for å forulykke av en hel haug med andre ting enn å få en meteoritt i hodet.

- Den siste som jeg hørte at ble drept av en meteorstein, var en hund i Egypt i 1911. Så man kan si at det er ganske liten sannsynlighet for at det skulle forekomme, konstaterer Aslesen.

I tillegg sies det at en munk ble drept i Milano i 1650, og at to svensker ble drept av en meteoritt da de var ute og seilte i 1674.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags