Gå til sidens hovedinnhold

Mennesker, ikke milliarder

FRITT ORD

Som tittel på dette innlegget har jeg knabbet tittelen til Erna Solbergs bok fra 2011. Dette fordi den i tre ord beskriver hvorfor jeg valgte meg Høyre. Jeg oppfattet Høyre som det partiet som tok mennesker mest på alvor. Mange år etterpå mener jeg fortsatt dette. Høyre har aldri snakket om «oss og dem», «folk flest,» eller «vanlige folk». Dette har aldri endret seg. Høyre bryr seg om folk, og bygger politikken sin på folk uansett om de er industriarbeidere, IT-gründere, uføretrygdede eller skoleelever.

Hvis vi ønsker å bygge samfunnet nedenfra er det viktig at alle har en plass og føler seg hjemme. I kjernen til Høyre ligger ideen om å inkludere alle i samfunnet. Sånn jeg ser det, er den misforstått oppfatning om at store universelle støtteordninger er likestilt med en sosial profil. Ingenting er gratis, hverken tannhelse, skolemat eller gratis SFO. Det koster skattebetalernes penger og ved å behandle alle helt likt, er man egentlig ganske urettferdig.

Venstresiden vil ta fra de rikeste slik at man skal få råd til den ene kostbare ordningen etter det andre. Man gir jo like mye tilbake til de samme når man kjører frem disse dyre ordningene. Samtidig er det ikke måte på hvor mye man har råd til bare man øker skattene for de rikeste. Selv om man dreper alt privat initiativ gjennom å øke skattene på både anleggsmaskiner, lastebiler, lager og død, vil man ikke hente inn nok til å gjennomføre alle fagre løfter som kommer fra venstresiden. Legg til alle enorme samferdselsprosjekter som for eksempel Nord-Norgebanen, så vil man fort se at dette ikke henger i hop. En krone er fortsatt en krone og den kan ikke brukes flere ganger.

I istedenfor å gi bittelitt til alle vil Høyre hjelpe de som trenger det. Hjelp slik at alle føler tilhørighet og finner sin plass uavhengig av inntekt. Derfor har vi allerede innført redusert foreldrebetaling i SFO og lavere barnehagepriser for de som tjener litt mindre. Det er derfor vi har flyttet penger fra passive ytelser i NAV til tiltak som skal få folk tilbake i jobb. Vi har ikke flyttet penger fra NAV til «de rike» slik venstresiden kan gi inntrykk av. Samtidig kan NAV bli enda flinkere til å møte folk og kombinere støtte med tiltak som skal få folk tilbake i jobb. NAV skal tilpasse seg menneskene. Menneskene skal ikke tvinges inn i et rigid system. Det å skape brukernes NAV er en av de viktigste sakene for meg på Stortinget. Det er mange årsaker til at noen må ta en omvei. Psykisk helse har blitt en større bidragsyter.

Vi skal fortsette opptrappingen på arbeidet med psykisk helse, for vi ser at dette er et område som fører til at mange faller utenfor. Vi skal fortsette arbeidet med å styrke helsesykepleiertjenesten i skolene og vi skal fortsette å jobbe for en bedre psykologtjenestene på lavt nivå i kommunene. Vi skal slutte å straffe rusmisbrukere og heller gi dem tidlig hjelp. Rus og psykiatri henger tett sammen og gjør det vanskelig for mange enkeltskjebner. Det er hver enkelt skjebne som er utgangspunktet for Høyres politikk, og det er derfor jeg alltid har følt meg mest hjemme her.

Det er venstresiden som snakker mer om milliarder enn mennesker, og da de milliardene de skal ta fra "de rikeste". De snakker ikke om de menneskene som trenger en ekstra hånd. Det nærmeste man kommer mennesker i APs program er "vanlige folk". Når man prater såpass høyt om «vanlige folk», ekskluderer man også mange, også de som sliter litt ekstra. Høyre jobber for å finne politiske løsninger som favner oss alle, for vi har forstått at i et velfungerende system er alle deler; alle mennesker like viktige.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.