Gå til sidens hovedinnhold

Det er nøyaktig én måned igjen til julaften. Men Trond Henriksen sier han like godt kan feire den i dag. Det er i dag han får sin julepresang.

Det er en 101 år gammel melkevogn. 

Drømmen om en godsvogn startet for ett år siden da Kirkens Bymisjon restaurerte det gamle godshuset ved jernbanestasjonen til en kulturarena. 


Men de manglet et oppholdsrom for artistene. 


Og det er her melkevogna kommer inn i bildet. Den skal bli Byparkens nye backstageområde hvor artister skal oppholde seg før og etter konsert. 

Jakten på melkevogna er en fin historie i seg selv. 

Det var kommunearkitekt Erik Vitanza og hans «høyre hånd» Jan-Rune Nilsen som delte ideen med Viken fylkeskommunes avdeling for nyere tids kulturminner. 

Derfra ble Trond Henriksen tipset om å ta direkte kontakt med lederen for Norsk Jernbaneklubb. 

«Hallo, det er Trond Henriksen fra Kirkens Bymisjon i Halden. Du skulle vel ikke ha en godsvogn til overs? 

Han trodde sikkert jeg var spik spenna gæren. 

Trond Henriksen

Men drømmen til Trond om å få melkevogna hjem igjen ble godt tatt imot. 

På siste del av 1800-tallet vokste de store byene kraftig og folketallet økte betydelig. Den bynære landbruksnæringen klarte ikke lenger å levere nok ferke matvarer. Og det er her godsvognene kommer inn i bildet.  

Fersk melk ble sendt inn til byen i disse vognene med persontogene om morgenen. 

Disse vognene var altså svært viktig for Halden. Meieriprodukter ble fraktet fra bønder rundt i Østfold, og mye havnet hos Fredrikshalds Meieribolig i Svenskegata. 

Det var faktisk her den første Jarlsbergosten ble laget. 

Nå er altså melkevogna hjemme igjen ved godshuset. Og det er takket være Kynningsrud, som helt gratis har hentet vogna fra Kråkstad stasjon. 

Nå skal vogna restaureres på utsiden og innsiden i samarbeid med Stiftelsen Norsk Jernbanearv, og flere av bymisjonens tiltak. 

Melkevogna i Halden vil gjøre Byparken komplett. Det blir nesten som et lite jernbanemuseum her med det vakre stasjonsbygget, det nyrestaurerte godshuset, den gamle smia, og nå til slutt melkevogna. 

Trond Henriksen

Melkevogna vender hjem til godshuset

For abonnenter
Hva synes du om Halden Arbeiderblad i dag?