Vil du kjøre i 100 knop i havnebassenget?

Sånn ser det ut når Marit Strømøyslipper G-kreftene løs i racerbåt. Til Halden har hun med seg en promobåt med to seter.

Sånn ser det ut når Marit Strømøyslipper G-kreftene løs i racerbåt. Til Halden har hun med seg en promobåt med to seter.

Artikkelen er over 4 år gammel

Det kan du gjøre under årets Mat- og havnefestival.

DEL

Verdens første kvinnelige vinner av en verdenscuprunde i Formel 1 for båter, er norsk.

Hun heter Marit Strømøy, og du har kanskje sett henne i aksjon i tv-serien "Oppdrag Norge" med Truls Svendsen.

TV-profilen fikk kjørt seg i promobåten til Strømøy, og siste helga i juni kan du få oppleve det samme.

Kjører i 100 knop

Truls Svendsen fikk seg en støkk da han var med Marit Strømøy ut i båt. Nå kan publikum på Mat- og havnefestivalen få oppleve det samme.

Truls Svendsen fikk seg en støkk da han var med Marit Strømøy ut i båt. Nå kan publikum på Mat- og havnefestivalen få oppleve det samme.

Da kommer Strømøy til Halden med sitt team og båt, og den som betaler, får være med på en båttur de sent glemmer i havnebassenget rett utenfor Langbrygga.

– Vi kjører i en tenkt trekant for å få krappe og harde svinger. Vi kjører runden tre ganger, og hastigheten blir så høy som 100 knop, forteller Strømøy.

Verdenscupen bringer henne verden rundt med konkurransebåten, men innimellom besøker hun byer og steder i Norge for å gi nordmenn en smak av racerbåtlivet.

– Det er mange som har kjørt fort med bil eller MC, men det er få som har kjørt skikkelig fort med båt. Det får de mulighet til sammen med meg, sier konkurransekjøreren.

Høy sikkerhet

Arrangøren av Mat- og havnefestivalen er Halden båtforening, og nestleder Lars Woldheim sier at de er veldig opptatt av sikkerheten under kjøringen med Strømøy.

På fredagen under Mat- og havnefestivalen siste helga i juni, kan du sitte på med Marit Strømøy i hennes båt og kjøre i 100 knop i havnebassenget rett bak Strømøy og Lars Woldheim i Halden båtforening.

På fredagen under Mat- og havnefestivalen siste helga i juni, kan du sitte på med Marit Strømøy i hennes båt og kjøre i 100 knop i havnebassenget rett bak Strømøy og Lars Woldheim i Halden båtforening. Foto:

– Vi kommer til å slippe båter inn i havnebassenget i puljer når Marit kjører. Det skal være fire sikkerhetsbåter fra foreningen ute på vannet hele tiden i tilfelle noe skjer, forteller han.

Temaet til Strømøy har også noen sikkerhetsregler før man får blir med ned i båten.

– Man må være minst 140 centimeter høy, ikke ha plager med nakke,rygg, hjertet eller være gravid, og skrive under på et sikkerhetsdokument. Alle som skal sitte på, får hjelm og redningsvest, og nede i båten stroppes man fast med en sekspunktssele. Den holder deg stramt inntil seteryggen, forteller verdenscupvinneren.

Lekter med scene

Båtkjøringen med Marit Strømøy skjer under åpningen av festivalen på fredag.

– Vi anbefaler alle som skal ha båten inn i Halden havn til festivalen, om å komme tidlig. Når kjøringen med Marit er i gang på fredag, slipper ingen inn før hun er ferdig, sier Woldheim.

Siden Mat- og havnefestivalen feirer 20 år i år, slår båtforeningen litt ekstra på stortromma.

– Det blir blant annet en lekter med full scene på i Indre havn. Den er 15 x 7 meter, og fra den blir det konserter og lysshow gjennom helga. Der foregår også åpninga på ferdagen, sier nestlederen i båtforeningen.

Marit Strømøy er første og eneste kvinne som har vunnet en runde i verdenscupen for Formel 1 båt. I juni kommer hun til Halden.

Marit Strømøy er første og eneste kvinne som har vunnet en runde i verdenscupen for Formel 1 båt. I juni kommer hun til Halden.

Kjører oppå vannet

De som vil være med verdenscupvinneren i båten hennes, bør melde seg på på forhånd.

– Jeg har en Facebook-side hvor all informasjonen rundt opplegget blir lagt ut neste uke. Dersom du stiller opp på festivalen og håper på plass, kan det hende du må gå skuffet derfra, sier Strømøy.

Racerbåtføreren fra Sandefjord har konkurrert i 27 år, og det er ingen tvil om at en tur i havnebassenget med Strømøy, blir en spesiell opplevelse.

– Det går så fort at båten ligger oppå vannet. Når jeg svinger, utsettes kroppen for så mye som fire til åtte G-krefter. Det merkes, sier hun.

Når man er ferdig med turen, får man er t-skjorte som bevis på at man er medlem i den eksklusive 100-knops-klubben.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags