(Nettavisen): – Jeg er litt redd og synes det er frustrerende, med tanke på markedet og mulighetene, sier Martine Guttulsrød til Nettavisen.
I et innlegg på LinkedIn denne uken forteller Guttulsrød om utfordringene hun står overfor som jobbsøker.
«Jeg fikk et lite slag i ansiktet da jeg trodde at det å få jobb ikke skulle være så vanskelig som jeg nå har erfart» skriver Guttulsrød i innlegget.
Søkt mange jobber uten hell
Hun studerer markedsføring og merkevareledelse ved Høyskolen Kristiania, og er ferdig med bachelorgraden til våren. Allerede før endt utdanning har hun søkt nesten 30 jobber uten hell. Hun startet søknadsprosessen allerede i oktober.
– Det er rett og slett fordi jeg har to barn. Det at jeg brått står etter studier uten inntekt er jo litt krise. Jeg har noen å forsørge, sier hun til Nettavisen.
Ser du utfordringer med dagens arbeidsmarked du mener bør belyses i mediene? Ta kontakt med journalisten her.
Samtidig understreker hun at hun regnet med at jobbsøker-prosessen kunne ta tid, og at hun har blitt anbefalt å starte tidlig. Likevel hadde hun ikke trodd det skulle bli så tøft.
– Jeg vil jobbe med digital markedsføring og innholdsproduksjon, men det er ikke så mange stillinger utlyst.
Småbarnsmoren og studenten søker derfor på mange forskjellige stillinger innenfor markedsføring, salg og butikk.
– Jeg vet at å sikte høyt etter endt utdannelse ikke alltid fungerer, så jeg har derfor valgt å søke andre stillinger som ikke er like relevant for studiet i håp om større muligheter internt i bedriften. Et eller annet sted må man jo begynne, og jeg er ikke redd for å begynne på gulvet, men ønsker så klart at det er innenfor min studieretning, forteller hun.
Får ikke tilbakemeldinger
Guttulsrød opplever at flere bedrifter ikke gir noen tilbakemeldinger.
– Det synes jeg er uprofesjonelt og fremstiller bedriften som useriøs.
Innlegget ble publisert for et par dager siden, og har allerede fått mye oppmerksomhet. I skrivende stund har 29.000 sett innlegget. Tilbakemeldingene har heller ikke latt seg vente.
– Jeg hadde aldri trodd at det skulle nå så mange. Det er helt overveldende og jeg er så utrolig takknemlig! Det finnes heldigvis mange mennesker og ledere der ute som faktisk ser andre ting enn kun A’ene på papiret etter endt studie.
Til tross for mange tilbakemeldinger, har ikke Guttulsrød landet jobb enda.
– Jeg er ingen A-student, men jeg har A i flere av mine egenskaper. Og dette gjelder mange flere enn meg, og vi trenger også å bli sett, avslutter hun.
– Ufint
Daglig leder og hodejeger Trine Larsen i Hammer & Hanborg forstår at det er tøft å få avslag, og legger samtidig til at dagens rekrutteringsprosess er litt gammeldags.
– Det er lite bærekraftig. Folk sitter og bruker masse tid på søknaden. Jeg skjønner frustrasjonen, det gjør noe med selvtilliten. Det er dessverre sånn at bare én får jobben, og ofte søker mange, sier Larsen til Nettavisen.
– Det å ikke få noen tilbakemeldinger er skikkelig ufint, legger hun til.
Det er vanskelig å være jobbsøker, og enda vanskeligere hvis man er nyutdannet.
– Når man er nyutdannet har man ikke alltid mye erfaring å vise til, og de fleste ønsker å ansette noen med erfaring. Da gjelder det å bruke erfaringen man har som kanskje ikke ser.
Her refererer Larsen til ekstrajobber og verv man har hatt gjennom studiene.
– Jeg hadde en nyutdannet kandidat som hadde hatt en ekstrajobb i lokalavis og hadde fått mange gode tilbakemeldinger.
Men dette hadde ikke vært synlig i CV-en, men kun i attesten.
– Det er ikke ofte jeg leser alle attestene.
Kvalitet over kvantitet
Det er også viktig å få frem hvilke systemer man har erfaring med å jobbe i.
– Spesielt innenfor markedsføring. Det er mange forskjellige spesialdisipliner, og det er fokus på digitalisering, sier Larsen.
Larsen anbefaler å søke på færre jobber, da det ikke er volumet som teller.
– Bruk mer energi på de jobbene man både er kvalifisert for og har lyst på. Man blir demotivert av å få avslag. Heller prøv å søk på de riktige jobbene.
Her understreker Guttulsrød at hun legger mye arbeid i hver søknad hun sender, men likevel får avslag.
Samtidig påpeker Larsen at det er lurt av Guttulsrød å ha realistiske forventninger.
– Noen ganger kommer kandidater inn med enorm selvtillit. Noen nyutdannede tror de kan gå rett inn i strategiske lederroller.
Hodejegeren understreker at de fleste arbeidsgivere ikke lar karakterene bestemme om du er riktig kandidat eller ei.
– Du får ikke nei fordi du ikke har toppkarakter i hvert fag. Jeg tror det er en misforståelse at vi som jobber i rekrutteringsbransjen stopper der. Vi ønsker å ha de beste kandidatene, og man ønsker at søkerne skal lykkes.