– Han må ha hatt en sterk personlighet

Anno 1517 på Berg Bygdetun feiret man 500 år siden Martin Luther hang opp sine 95 teser

Anno 1517 på Berg Bygdetun feiret man 500 år siden Martin Luther hang opp sine 95 teser Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå er det 500 år siden Martin Luther tok et oppgjør med alt han mente var galt med kirkens lære i 1517. Det ble feiret med åpen dag på Berg Bygdetun på lørdag.

DEL

Det er en fin septemberdag, og sola skinner på Berg Bygdetun. Når klokka er ti klinger kirkeklokkene over hele tunet, for da er det på tide å samle seg foran den midlertidige stavkirken som er satt fram på plassen.

Skuespill om Martin Luther

Folk begynner å samle seg på gresset foran en scene som er satt opp for anledningen. Litt over ti på formiddagen dukker en ung Martin Luther opp på scenen. Det er Ronja Sørensen (14) som spiller Luther, mannen som feires denne dagen.

– Det er litt rart å spille Martin Luther. Vi har øvd i en eller to måneder nå. Jeg er med i Veslefrikk Teater, så jeg har gjort dette før. Det var litt tidlig å stå opp i dag da, men det var gøy likevel, sier Sørensen.

– Vi har snakket litt om Luther, og han hadde nok litt vås å komme med og, han sto for det han mente. Det er bra at barn får lære om hvem han var her i dag, sier hun.

– Han må ha hatt en sterk personlighet, legger Sørensen til før hun tar seg en liten pause før neste akt begynner.

Anno 1517 på Berg Bygdetun feiret man 500 år siden Martin Luther hang opp sine 95 teser

Anno 1517 på Berg Bygdetun feiret man 500 år siden Martin Luther hang opp sine 95 teser Foto:

Mange aktiviteter

På bygdetunet er det mulig å kjøpe rømmegrøt, vafler, kaffe og saft. Samtidig som det er ordnet med aktiviteter for barn opp til fem år, og fra fem år og oppover. Her og der sitter barn og leker med sine selvlagde piler og buer, gnaskende på en god vaffel og noen bare nyter høstsola.

Teaterforestillingen er i fire deler, og tar fram Martin Luthers liv og hendelser fra det. Selve stykket har Johannes Halvorsen skrevet. Han er en av initiativtakerne til den åpne dagen på bygdetunet, Anno 1517, og er menighetspedagog i Den norske kirke i Halden.

Hang opp 95 teser i 1517

Det er 500 år siden i år at Martin Luther reformasjonen ble satt i gang av at hans teser ble hengt opp på kirkedøra.

– I dag feirer vi at det er 500 år siden Martin Luther satt opp sine teser. Det startet en reformasjon 31. oktober i 1517. Tesene inneholdt vel egentlig alt Luther mente kirken tok feil i, forteller Halvorsen.

– Kirkens lære var at man måtte til skjærsilden før man kunne komme til himmelen, for å gjøre opp for sine synder. De mente at de hellige og gode helgenene hadde så gode liv, at de hadde så mye nåde til overs at de kunne selge det til folk som trengte det. Det var stor butikk dette her. Og det er noe av det Luther satt spørsmålstegn til, sier Halvorsen.

Johannes Halvorsen var forteller i teaterstykket om Martin Luther

Johannes Halvorsen var forteller i teaterstykket om Martin Luther Foto:

Et teologisk og politisk oppgjør

Luther mente også at det var galt at kirken tmente at paven kunne sette seg over bibelen.

– Luther gjorde teologisk og politisk oppgjør med alt han mente var galt. Men i forhold til dagens standard har han litt å gå på i forhold til kommunikasjon, for tesene hans er kompakt og tung lesning, fortsetter Halvorsen og ler.

Det norske folk må lære om Luther

– Når det kommer til vår kulturbakgrunn i Norge, er det viktig å forstå Martin Luther. Norge er et direkte produkt av det som skjedde i 1517, politisk og religiøst. Danmark-Norge erklærte seg Lutherske etter at tesene ble satt opp, og tok dermed over mye av styringen som paven hadde hatt, sier Halvorsen.

Han påpeker med dette at det er viktig at det norske folk får lære om Martin Luther.

– Vi vil løfte fram Luther her i dag, fortsetter han.

Fint å gjøre noe sammen

– Dette er jo en god anledning for å gjøre noe fint og hyggelig sammen også. Lage en fin dag for alle som vil komme. Vi er mange komponenter til dagen, så det er hyggelig, sier Halvorsen.

Det er Trosopplæringen i Halden (Den norske kirke i Haldens menigheter sitt tilbud til barn og unge), i samarbeid med Historielaget og Bygdekvinnelaget som arrangerer åpen dag, Anno 1517.

– Vi har spesielt invitert 10–11 åringer hit i dag, men det er noe for alle her. Det er alltid spennende med et kulturarrangement i Halden, om det kommer noen eller ei. Det skjer alltid så mye her i byen. Vi var heldige med været i dag, det er gøy å se at folk kommer, avslutter Halvorsen før han farter tilbake til scenen der neste akt av teaterstykket skal begynne.

Mobil stavkirke?

Halvorsen fungerer som en forteller for teaterstykket, og etter at to akter er ferdig får publikum beskjed om at alle er velkommen inn i bygg og hus rundt omkring.

– Besøk gjerne stavkirken foran på scenen her også. Kanskje den eneste mobile stavkirken i hele Norge, er det siste som blir sagt før det blir en pause før neste akt begynner en time senere.

Stavkirken blir brukt i stykket når Luther trekker inn i kirken for å bli munk, og blir raskt spennende etter andre akt for små og store fra publikum.

Mellom klokka ti og to lørdag formiddag kommer det fler og fler folk til bygdetunet. Folk har med seg stoler og sitteunderlag for å nyte en deilig dag på tunet, samtidig som de benytter seg av sjansen til å lære om reformasjonshelten Martin Luther.

Artikkeltags