Jubilanten: Martin Grimsrud
Yrke: Eiendomsutvikler
Familie: Har tre sønner sammen med kona Merethe
Aktuell: Var 50 år 10. desember

– Det blir ikke noen stor feiring nå. Det blir litt tett oppunder jul. Det får bli senere, uten at jeg helt har bestemt meg for hvordan.

Martin Grimsrud har strengt tatt ikke ofret så mye tanke på at han har rundet et halvt århundre.

Fra sitt kontor ved Indre havn har han en maritim utsikt. Det faller ham i smak, selv om havneområdet er mer innbydende sommerstid enn nå i desember. På motsatt side av havnebassenget troner Petersborg, som familien kjøpte i 2000.

– Det var en tilfeldighet at det ble slik, sier han.

– Vi bodde i nye Arken, da Petersborg ble lagt ut for salg, og det ble for fristende. En slik mulighet kommer ikke så ofte.

Vernet mot svenskenes angrep

Opprinnelig var dette en av skansene som vernet Halden under svenskenes angrep på 1600-tallet. Huset ble bygget i 1914 av familien Dahl som eide Halden Skofabrikk.

– Vi er den tredje familien som har huset på 100 år, så det har ikke vært til salgs hvert år. Vi stortrives der, sier han.

Inntil i høst var Martin Grimsrud en av hovedaksjonærene i Leif Grimsrud AS. En familiebedrift med historie tilbake til 1957.

Studerte da pappa døde

Han var en unggutt på bare 20 år da han måtte ta på seg ansvaret for bedriften.

– Jeg hadde et halvt år igjen av studiet ved Østfold ingeniørhøyskole da pappa døde. Valget å ta over var ikke vanskelig, men jeg er glad for at jeg klarte å avslutte studiene samtidig som jeg overtok virksomheten.

Vi hadde da åtte ansatte, og de fleste jobbet på Karrestad der vi opparbeidet boligfeltet for Halden kommune. Det gjorde det enklere for meg at alle ansatte stort sett var samlet på ett sted, og ikke spredd på mange småjobber.

– Det var kanskje uansett meningen at du skulle ta over etter faren din?

– Nei, jeg hadde egentlig tenkt å utdanne meg videre til sivilingeniør, men når ting ble som det ble, så endret jeg planer og har ikke angret på det jeg gjorde.

Har aldri vært opptatt av maskiner

På bordet foran ham står små modeller av en gravemaskin og en dumper. De symboliserer hva som har vært arbeidsfeltet til Leif Grimsrud AS, men maskinentreprenøren har aldri vært spesielt opptatt av maskiner.

– For meg er de kun et verktøy. Det interessante for meg har alltid vært den jobben maskinene skal utføre.

Det vil si vann og avløp, og opparbeidelse av bolig- og næringsområder.

At Veidekke tidligere i høst overtok aksjemajoriteten i Leif Grimsrud AS ser Martin Grimsrud på som en naturlig del av selskapets utvikling.

–Vi hadde bevisst vokst for å kunne ta på oss større oppgaver og bli en aktør i hele fylket. Vi talte 260 ansatte medregnet de vi hadde i Sverige, men selv om vi var store i Østfold, var vi fortsatt små i en større sammenheng. Jobbene blir større og større, og det ble helt nødvendig å ha en stor eier i ryggen, sier Martin Grimsrud som er glad for at Leif Grimsrud AS består som et eget selskap, selv om nye eiere har kommet inn.

– Det er en av de eldre lokale bedriftene, og det er fint at navnet lever videre, sier han.

– Jeg har fortsatt eierandel i selskapet, og kommer til å være aktiv på eiersiden så lenge det er ønskelig, sier han.

Grimsrud-logoen er å se på en rekke idretts-og kulturelle arenaer i Halden.

– Vi kan verken bidra sportslig eller kulturelt, smiler han, men vi kan være en bidragsyter som sponsor. Vi ser på det som viktig å støtte opp om det som kan bidra til en positiv markedsføring av byen, sier Martin Grimsrud.

- Folk blir imponert over hvor fint vi har det

Han synes det er mye å glede seg over i Halden, og merker når han treffer mennesker fra andre steder at inntrykket av byen blir stadig mer positivt.

– Det skjer jo mye her, og de som besøker byen på ulike arrangementer blir imponert over hvor fint vi har det!

Han mener det er viktig at byens to eliteserielag i håndball fortsatt kan spille sine kamper i Halden.

Skal de bli henvist til å spille sine hjemmekamper utenbys blir ikke det det samme. Verken for lagene eller for sponsorene, sier han.

Når det gjelder hall tror han en løsning i sentrum sammen med skolen er det mest nærliggende, og den modellen som det er lettest å få til økonomisk.

Her kobler han ut

Når han nå er ute som hovedaksjonær i Grimsrud, har han sitt daglige virke i GG-gruppen som han driver sammen med Bobo Garder, med utvikling av nærings- og boligområder.

– Markedet i Halden har vært nede i en liten bølgedal, men jeg har inntrykk av at det er i ferd med å ta seg opp nå. Det går alltid i svingninger, sier 50-åringen som sier at han aldri har hatt noen andre hobbyer enn jobben.

Men også jobben trenger han noen ganger å koble ut. Da er det godt å kunne ta seg en tur til familiens landsted på Keholmen like utenfor Strömstad.

Han sier at når han setter seg i båten for å kjøre de få minuttene ut til øya, skjer det noe mentalt. Da er det en bryter som slås over fra arbeid- til frimodus.

– Og så er det jo kort vei hjem!