Samboeren til voldstiltalt politimann har trukket forklaringen sin

Ikke skyldig: Politimannen som er tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin samboer, erklærte seg ikke skyldig på samtlige tiltalepunkter. Her er aktor Marthe Gaarder og forsvarer Ole Richard Holm-Olsen i samtale før retssaken. Foto: Thomas Lilleby

Ikke skyldig: Politimannen som er tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin samboer, erklærte seg ikke skyldig på samtlige tiltalepunkter. Her er aktor Marthe Gaarder og forsvarer Ole Richard Holm-Olsen i samtale før retssaken. Foto: Thomas Lilleby Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kvinnen, som ifølge tiltalen, skal ha blitt utsatt for vold fra en politimann, har trukket sin forklaring og anmeldelse.

DEL

Den siktede politimannen og fornærmede er samboere.

– Dette er en sak som ingen av dem ønsker ført for retten. Det har vært et vanskelig år og vi håper retten ser at dette ikke er en familievoldssak, sier forsvarer Ole Richard Holm-Olsen.

Bistandsadvokat, Stein Viken, bekrefter at hans klient ikke ønsker denne rettssaken.

Offentlig påtale

– Når vi likevel velger å føre saken for retten er det fordi denne type saker er undergitt offentlig påtale. Da plikter vi å etterforske saken uavhengig av om fornærmede samtykker til det eller ikke.

 Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at tiltalte har utført de handlingene som er beskrevet i tiltalen, sier aktor Marthe Gaarder til HA.

I tillegg til at fornærmede har trukket sine vitneutsagn og anmeldelse, nekter hun også å svare på spørsmål i retten.

Flere tilfeller av slag

Tiltalen gjelder overtredelse av straffelovens paragraf 219, første ledd. Politimannen skal ifølge tiltalen jevnlig ha slått sin samboer, både i hodet og mot kroppen.

I tiltalebeslutningen hevdes det at han før jul i 2012 slo henne flere ganger i kroppen og at fornærmede hadde smerter etter dette. I juni 2013 skal han ha slått hodet hennes hardt mot en vegg.

 I påska 2014 skal han ha slått henne gjentatte ganger på kroppen og i hodet samt kastet henne ut i gangen.

Det siste forholdet skjedde på Tanum Strand hotell i Sverige, og det er svensk politi som først har opprettet en anmeldelse i saken, som siden har blitt overført til Norge.

Tvist om bevisførsel

Det var en tvist mellom aktoratet og forsvaret hvorvidt fornærmedes vitnemål fra Sverige og senere avhør i Norge, kunne leses opp for retten, fordi fornærmedes rettigheter er ulike i Norge og Sverige.

Aktoratet ønsket å få lese opp fornærmedes forklaringer, mens forsvaret mente at dette ikke kunne godtas.
Her fikk aktoratet medhold fra dommer Anne Løken, slik at forklaringene kunne leses opp.

I forklaringen kom det fram at politiet i Strömstad fikk en telefon fra hotellets resepsjon hvor en blodig kvinne ba resepsjonen om å kontakte politiet.

Kort tid før politiet kom fram fikk patruljen beskjed om at fornærmede likevel ikke ønsket bistand fra politiet.

Patruljen var da så nær hotellet at de likevel valgte å oppsøke kvinnen. Kvinnen møtte patruljen utenfor resepsjonen og ble avhørt i politibilen.

Tatt av svensk politi

De svenske politibetjentene som vitnet i Halden tingrett i går, sa begge at hun først var vanskelig å samarbeide med og at hun først bare ville bli kjørt til Halden.

De fortalte at hun tidlig fortalte at hun hadde blitt slått flere ganger, men at hun ikke ønsket å oppgi hvem som hadde slått fordi det kunne ødelegge hans karriere.

Etter hvert fant politiet ut hvilket rom paret bodde på og fikk via norsk politi vite at tiltalte jobbet som politibetjent i Halden.

De anførte at man i Sverige er pliktig å opprette sak, når man får kjennskap til at det har forekommet vold, selv om fornærmede ikke skulle ønske en anmeldelse. Den tiltalte ble senere pågrepet på hotellrommet og begge ble avhørt av politiet i Strömstad.

Erklærte seg ikke skyldig

Under sin forklaring i retten hevdet den tiltalte politimannen at påstandene som har kommet fram bare er tull og at fornærmede har bedt om unnskyldning for at hun har løyet i avhør.

Tiltalte medga at de begge hadde vært beruset og at de hadde kranglet, men at det aldri hadde forekommet vold. Han nektet også for de tidligere voldsepisodene som er nevnt i tiltalen.

Han sa videre at kvinnen kastet en flaske på senga, som ikke traff tiltalte, men flasken knuste og tiltalte fikk sår av glasskårene, som blødde kraftig. Han hevdet derfor at blodet på kvinnen var hans blod, som hadde dryppet på henne da han forsøkte å komme seg på badet for å vaske bort blodet.

På spørsmål om hvorfor hun hadde fortalt at han slo i avhør, sa tiltalte at han tror det er fordi hun var forbannet på ham etter krangelen og ønsket å «ta ham». Han sa at de har det veldig godt sammen og at de skal gifte seg.

Påstandene i tiltalen karakteriserte han som bare tull og tøys.

Rettsaken fortsetter i dag.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags