Gå til sidens hovedinnhold

Marsjkongene inntar Fredriksten

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

Tistedalens Musikforening  vet at konsertpublikumet deres liker tradisjoner. Da må det bli marsjkonsert i borggården ved kommandantboligen fredag før nasjonaldagen. Det er ikke tistedølene som titulerer seg selv som konger, men de skal presentere norsk, svensk, finsk, tysk, østerriksk og amerikansk musikk av de store marsjkomponistene. Oscar Borg er selvfølgelig en av dem, og Knut Henriksen leder korpset gjennom alt sammen.

Konserten åpner med Paul Yoders Expo 70, skrevet til verdensutstillingen i Japan. Tema for utstillingen var ”fremgang og harmoni for hele menneskeheten” og 78 land deltok.

Svenskemarsjene er populære

En tysk fløytist og komponist, Ernst Urbach, skrev i 1929 en av Sveriges mest spilte marsjer. Den fikk navnet Reginamarsj, men ble også kalt Flottans Defileringsmarsch fordi den nettopp ble brukt til det for hele den svenske flåten. Vår Flotta av Ivar Widner ble opprinnelig kalt Militärmarsch, men da komponisten selv ble musikkdirektør ved Flottans Musikkår, endret han tittelen.

En utflyttet haldenser som har gjort svenske av seg, Trond Ohlgren, kjører hver tirsdag kveld fra Uddevalla til musikkøvelse i Tistedal. Han har også tatt med seg litt musikk over grensen, og Det var Bohus bataljon er en av disse. Tittelen stammer fra en svensk komedie og var kjenningsmelodien til militærmusikken i Uddevalla.

Komponist forventet mer anerkjennelse

Graf Zeppelin var Tysklands eneste hangarskip under andre verdenskrig, men ble aldri tatt i bruk. Marsjen med samme navn, komponert av Carl Teike, er derimot mye brukt. Teike som skrev over 100 militærmarsjer og 20 konsertverk, er mest kjent for Alte Kameraden, men da musikeren ikke fikk den anerkjennelsen han hadde forventet av sin korpsleder, tok han jobb i politiet.

Publikumet i festningen skal også få høre et par andre små musikkstykker, Trumpets Lulleby av Leroy Anderson med Gard L Olsen som trompetsolist og Sommarsong av William Peterson-Berger. Den siste kan vi vel kalle ”typisk svensk” og forbindes med svensk natur og sommer. Sommarsong tilhører samlingen Frösöblomster, kom ut allerede i 1896 og ble opprinnelig skrevet for piano. Det sies at musikkstykkene er ”tillräckligt lätta” for amatører.

Bellman skal ha havnet i Fredrikshald

Finske marsjer er det ikke så mange av i tistedølenes arkiver, faktisk bare en eller to, men nå har de blitt kjent med en finsk patriotisk marsj og sang fra 1915. Komponisten var visstnok også ishockeyspiller, men han kunne så visst mer enn å komme seg fram på isen med puck og kølle.

Bellmans musikk er godt kjent for haldenserne, men at Oscar Borg skrev en marsj han kalte Bellmansmarsch, er det kanskje ikke så mange som kjenner til. Om historien er sann, vites ikke, men det sies at Bellman måtte flykte fra kreditorer og havnet i Fredrikshald. Han skal ha bodd i Elvegata, og da Borg fikk høre dette, skrev han marsjen der triodelen består av Bellmans epistel nr 51. Morgenfrisk er en av marsjkongens langt mer kjente komposisjoner. Sam Rydberg regnes som Sveriges ”marschkung”, og en av hans mest spilte er Flottans Sjømansskolors Marsch. Den skal avslutte konserten denne gangen etter at musikerne fra Tistedal også har gledet sitt publikum med Florentinermarsj.

Med alle disse komposisjonene skal janitsjarmusikkens ”glade amatører” lade opp til 17.mai, og ønsker velkommen til en hyggelig fredagskveld på Fredriksten.

Kommentarer til denne saken