Får ikke noe sted å bo:– Det er veldig nedverdigende

TILBAKE PÅ GUTTEROMMET: Her må Marius Nilsen-Moe bo inntil han finner en utleier i Halden som vil leie ut til en person med NAV-garanti.Foto: Morten Ulekleiv

TILBAKE PÅ GUTTEROMMET: Her må Marius Nilsen-Moe bo inntil han finner en utleier i Halden som vil leie ut til en person med NAV-garanti.Foto: Morten Ulekleiv

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Marius Nilsen-Moe (27) må flytte tilbake til gutterommet hjemme hos mamma fordi han ikke finner en utleier i Halden som vil leie ut til en person med NAV-garanti.

DEL

– Det er en kjip situasjon. For både mamma og meg. Jeg håper at det blir en kortvarig løsning, sier Marius Nilsen-Moe, som annenhver uke også har sin to år gamle sønn boende hos seg.

Ingen NAV-garanti, takk

HA treffer han sammen med en annen kvinne i nesten lik situasjon, «Marianne». Siden hun har barn som er store nok til å få med seg det som skrives i avisen, har hun valgt å være anonym.

Både Marius og «Marianne» har forsøkt å få leid flere leiligheter i Halden.

Men svaret er det samme: «Ingen NAV-garanti takk».

Begge er i en situasjon der de ikke har råd til eget depositum. Marius står utenfor arbeidsmarkedet på grunn av sykdom og lever på sosialstønad. Mens «Marianne» går på arbeidsavklaringspenger som hun må forsørge seg selv og to barn med.

– Dette er en nedverdigende situasjon. Vi føler at folk skjærer alle over en kam, sier de to.

Helt uavhengig av hverandre tok de forrige uke kontakt med lokalavisen sin.

Nå håper de at utleiere i Halden skal få øynene opp for at en NAV-garanti er like godt som et vanlig depositum (se egen sak).

– Reglene ble endret i Halden for en stund siden. Før så dekket ikke NAV skade på leiligheten. Det gjør de nå. Men mange utleiere har ikke fått med seg dette. Og når man googler NAV-garanti, får man bare opp ymse diskusjonsforum på nettet, forteller de to.

Etter praten med de to blir HA med Marius Nilsen-Moe hjem til morens leilighet på Brødløs.

Her er han i ferd med å installere seg på et soverom på rundt 10 kvadratmeter. I det ene hjørnet står sengen sønnen skal sove i når han er der annenhver helg.

Les også: Satser millioner på utleie

Måtte flytte ut i Tistedal

Nilsen-Moe har i en periode leid en leilighet i et større utleiebygg Tistedal. Men nå har han måttet flytte ut.

– Det var ikke noe sted for et barn. Den siste tiden har det kommet inn flere leietakere med rusproblemer i bygningen. En dag gikk jeg på en som sov i gangen og en annen beboer banker til stadighet på hos meg fordi han ikke finner fram til sin egen leilighet, forklarer 27-åringen.

Han trenger et sted å bo med to soverom. Selv om han ikke ønsker det selv, har han den siste tiden vurdert å flytte til en naboby for å finne seg en bolig.

«Marianne» leier en egen leilighet i dag. Men fordi barna hennes er i ferd med å bli store, trenger de et ekstra soverom. Hun er på utkikk etter en leilighet med tre soverom på Iddesiden av Halden.

PS! Dersom det er noen utleiere som ønsker å møte Marius eller «Marianne», kan de ta kontakt med HAs journalist. Så kan vi videreformidle kontakt.

– Kan ta kontakt med oss

NAV-sjef Astrid Nordstrand oppfordrer huseiere som er usikre på hva en NAV-garanti dekker om å ta kontakt med NAV.

– Slik vi ser det er en NAV-garanti likestilt med et vanlig depositum, sier Astrid Nordstrand til HA.

Hun forteller at praksisen i Halden ble endret for noen få år siden. Nå er det slik at en depositumsgaranti fra NAV i tillegg til manglende husleie også dekker skade på bolig eller manglende rengjøring ved utflytting.

Nordstrand mener NAV i Halden i dag har en god oversikt over utleiemarkedet i byen.

Dette er et område de har jobbet ekstra mye med i etterkant av at Halden i 2015 og 2016 har tatt i mot et betydelig antall flyktninger.

– Vi opplever at det er god tilgang på leiligheter til NAV-brukere, og har bra oversikt over hvilke utleiere i Halden som er seriøse og gode aktører, og hvilke vi ikke skal samarbeide med, sier Nordstrand.

Hun ber de to personene som står fram i dagens HA om å ta kontakt med NAV på nytt for å få hjelp til å finne en egnet bolig.

Og oppfordrer utleiere som er usikre på hva en NAV-garanti innebærer, om å ta kontakt med NAV.

– Utleiere kan få snakke direkte med avdelingslederen vår som har ansvar for bolig. Hun vil forklare dem akkurat hva en depositumsgaranti fra NAV innebærer, sier Nordstrand.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.