Konserten blir lørdag 14. juli og billettsalget starter fredag 8. desember klokka ni.

Eneste stopp i Østfold

– Vi gleder oss masse til å komme til Halden. Vi har jo vært på Allsang på Grensen flere ganger, og synes det er kjempemorsomt at et av de få stedene vi skal besøke i Norge i 2018 er Halden, sier Martinus Gunnarsen i en pressemelding.

– Vi kommer med et nytt show som er fullt av fart og masse energi som vi håper dere i Halden vil like, sier tvillingbroren Marcus Gunnarsen.

Det er Fredrikstad-firmaet Sky Agency som står bak konserten. De har fra før av en lang tradisjon på Fredriksten festning med flere konserter, og gjennom et annet firma er de to eierne i Sky Agency også involvert i det årlige, store russetreffet på festningen.

Bildeserie

BILDER: Marcus og Martinus satte ny allsangrekord

– Vi synes Halden er en fantastisk konsertby, og vi kunne ikke tenkt oss en bedre arena i Østfold å gjøre dette på enn festningen, sier Christoffer Huse i Sky Agency til Halden Arbeiderblad.

«Moments Tour»

Konserten Marcus og Martinus skal gjøre på festningen 14. juli, blir deres eneste i Østfold.

– Vi håper denne konserten vil samle familier fra hele Østlandet. Vi er utrolig stolte av å få de to popyndlingene til Halden og Østfold, sier Trond Opsahl, som driver Sky Agency sammen med Huse.

Konserten i Halden er en del av poptvillingenes «Moments Tour» i 2018. Den starter i februar og de har allerede solgt ut arenaer i både Norge, Sverige, Danmark og Finland.

– De første konsertene ble solgt ut i løpet av bare ti minutter. Vi håper det blir utsolgt i Halden også. Hvis vi klarer å sette ny rekord på festningen, så hadde det vært moro.

Plass til 20.000

Arrangørene håper å få solgt så mye som 12.000 billetter til konserten. Derfor vil de også arrangere konserten på stevnesletta foran festningskroa.

Magne Rannestad i Fredriksten Festnings Venner bekrefter at det er helt uproblematisk å få plass til så mange mennesker der.

– Det er god plass på det området. Det er først fullt på 20.000 tilskuere. Stevnesletta er med andre ord ingen begrensning, men logistikken gir utfordringer, sier Rannestad.

Han er stolt over at et så stort arrangement blir lagt til festningen og sier at de nå må legge nøye planer slik at trafikken inn og ut av festningen denne dagen vil avvikles best mulig.

– Vi må snakke med politiet, kommunen og trafikkmyndighetene om både parkering, skilting og kjøremønster. Det er ikke bare å kjøre rett inn på grusplassen å parkere med så mange mennesker, sier Rannestad.

Han forteller at de for et drøyt år siden hadde et konstruktivt møte med Halden kommune der de la planer for tiltak i forbindelse med store arrangementer på festningen. De regner han med blir finpusset og tatt i bruk når to av Norges mest populære artister kommer til sommeren.

– Bare tull

Konserten skjer midt i Allsang-sesongen. Tidligere har enkelte kritikere ment at Allsang på Grensen er bremseklosser i forhold til å få andre arrangementer til Halden midt på sommeren. Det mener Rannestad at Marcus og Martinus-konserten motbeviser.

– Det er bare tull at allsangen begrenser andre. Snarere tvert imot skaper de et arrangementsmiljø og fungerer som trekkplaster og kompetansebyggere for andre. De viser at festningen fungerer som arena, påstår Rannestad.

Han mener også at tidspunktet i uka som allsangen arrangeres, gjør at de mest attraktive dagene i festningen er ledige.

– Allsang på Grensen går midt i uka, det betyr at festningen er opptatt med prøver og tv-opptak tirsdag og onsdag. Fra og med torsdag morgen og fram til og med mandag kveld så kan det arrangeres andre ting i festningen. Jeg vet også at de nye arrangørene av allsangen har ønsker om å legge andre arrangementer på selve allsang-scenen inne på Place d'Armes utenom tirsdager og onsdager, sier Magne Rannestad.

Tidligere rekorder

Nå gleder han seg til å legge til rette for at det kanskje kan bli publikumsrekord i festningen i juli neste år.

– De to mest besøkte konsertene vi har hatt i min tid var Andrea Bocelli og Leonard Cohen i 2012. Cohen var best besøkt av de to konsertene, og samlet rundt 10.000 mennesker, forteller Rannestad.

PS! Den offisielle rekorden på Allsang på Grensen er fra 2016. Da var det nettopp Marcus og Martinus som var hovedtrekkplasteret og sørget for 8500 solgte billetter. Men man antar at Allsang på Grensens best besøkte innspilling var i 2008 med Sissel Kyrkjebø som trekkplaster. Det foreligger ingen offisielle publikumstall fra den dagen, men det er anslått at det var rundt 10.000 i festningen den sommerkvelden.