Det er en vanlig onsdag i mars, snøen har lagt seg for ørtende gang denne vinteren. Det er lite som minner om sommerperla Sponvika i det HAs utsendte kjører utover Sponvikveien. Snøfylte grøfter, og blandingsskog får omgivelsene til å minne mer om en sidevei langt unna alt som heter saltvann og sommer.

Helt nede ved vannet er et nytt byggeprosjekt i gang, og rundt på plassen tusler Thomas Fjellstad. Hans del av prosjektet går mot slutten. For hvert malingsstrøk han og resten av gjengen i Nordsjø idé og design tar, jo nærmere er de sluttført prosjekt.

Han er leder for nettopp Nordsjø idé og design, og tar oss gjerne med på reisen fra starten av. Da må vi reise tilbake til 2009.

Konkursbo

– Da kjøpte jeg opp en butikk som gikk konkurs i Oskleiva. Her ble Nordsjö idé og design starta, det var vel første butikken i kjeden Nordsjö som starta opp i Norge, forteller Thomas Fjellstad.

Den gang besto bedriften av to deler. Håndverksdelen med utegående jobber, og malerbutikkdelen. I 2011 ble bedriften flyttet, da gikk turen fra Oskleiva, til Risum.

– Etter noen år ble det for mye håndverk, så da la jeg ned butikkdelen og beholdt den delen som en lagerbutikk. Da selger jeg bare til kundene mine, og vi har til oss selv.

– Hva fikk deg til å ville starte opp selv?

– Jeg startet et eget malerfirma i 2003, og kjøpte all maling fra den malerbutikken som jeg senere kjøpte. Jeg måtte ha et sted å kjøpe varer fra, til konkurransedyktige priser.

Håndverksdelen har alltid vært førsteprioritet. Fjellstad forteller at firmaet på det meste hadde 12 ansatte.

– Det sier seg jo selv at det blir vanskelig å sende ansatte ned for å hente småvarer i malebutikker som ikke åpner før klokka 9. Derfor starta vi egen butikk den gangen.

Lagerbutikken bedriften fortsatt driver fungerer i prinsippet likt i dag, selv om det ikke er utsalg for hvem som helst.

– 70 % av det en maleforretning har, det har jeg på lager med blande- og ristemaskiner og så videre. Nå kommer de ansatte på jobb, og får malingen enten ferdig blanda eller blander selv, og tar med seg rett ut på jobber. Jeg slipper å planlegge jobber hele tiden. De ansatte snakker med kunder, skaffer fargekoder, og ordner selv.

Mer bevisste kunder

I firmaets levetid har det skjedd en stor utvikling, og mye er forandret siden oppstarten i 2009. Den største forandringen er en «konsekvens» av oppussing på TV.

– Folk ser jo veldig mye på TV-programmer. Det er stor forskjell på det å levere et greit resultat og et 100 % resultat. Da må alle håndverkerne levere. Det må være rette vegger, fine skjøter og så videre. Privatkunder har blitt mye mer bevisst på hva de får kontra for 20 år siden.

I dag er det seks ansatte i bedriften, og i tillegg to deltidsansatte som jobber i ferier og ellers når det passer med skole.

– Rekrutteringen i bransjen da, hvordan er den?

– Det er veldig vanskelig. Vi har hatt ungdommer fra Halden videregående skole som har prøvd seg. Personlig syns jeg det var enklere å rekruttere før da de videregående skolene hadde rene håndverkslinjer. Da gikk folk på den linja, men nå er det byggfag hvor du skal være litt innom alt.

– Etter to-tre uker med litt opplæring, så skal de ut i min bedrift. Da kan ikke jeg sette de til hva som helst, for de vet ikke hva det går ut på. Da syns de det er for kjedelig, og faller heller tilbake på snekring. Det er veldig vanskelig å rekruttere.

Tøffe tider

Fjellstad forteller at drifta har vært bra gjennom alle år, og at de fremdeles er en solid bedrift. De siste årene er det få bedrifter det har gått helt knirkefritt for, med pandemi, krig, renteøkninger og høye strømpriser. Nordsjø idé og design er intet unntak.

– Det kom et lite krakk i fjor høst da renteøkninger, høye strømpriser og alt kom til samme tid. Da var det ganske stille fra oktober til desember, men fra januar har det tatt av. Da har folk fått oversikt over økonomien sin igjen.

Nyhetsbildet er fortsatt preget av renteøkninger, strømpriser og dårlige nyheter rundt norsk økonomi, nå er situasjonen noe annerledes for Fjellstad. Han svartmaler ikke situasjonen vi nå befinner oss i.

– Nyhetsbildet som er i dag har ikke slått ut for oss, foreløpig i hvert fall. Mange måtte nok avvente og se hvordan økonomien ble før de valgte å pusse opp bad og stue. I Halden er det ikke så mange tomter som det en gang var, så folk velger heller å legge pengene sine i de husene de allerede bor i.

Familie og jobb – hånd i hånd

For Thomas går det stort sett i befaringer fra klokka åtte om morgenen. Av og til får har lagt gulvbelegg, et arbeid som ikke tar fulle dager. Da kan han tilbringe ettermiddagene på kontoret.

– Det er min hverdag. For de ansatte går det mye i å male og sparkle, og følge opp håndverkere for å ferdigstille jobber.

Det er ikke bare jobb det går i for Thomas Fjellstad. Familielivet tar også opp deler av dagene og ukene.

– I tillegg til kone, så har jeg tre barn. En som er snekkerlærling i Oslo, en som studerer ved Universitetet i Vestfold, og minstemann som akkurat fått lærlingplass på Saugbrugs.

Familie og jobb går hånd i hånd, men det er ikke uvanlig at det blir lange dager for Fjellstad. Når HA drar opp tråden om framtidsplanene for firmaet er det ikke mye som er annerledes fra drifta i dag.

– Framtidsplanene er å holde oss på det nivået vi er på nå, så ikke vi blir for store for å kunne ta høyde for hvis det blir lavkonjunktur. De seks ansatte vi har skal ha jobb, og en forutsigbar framtid.

Han håper også at han kan få med noen av guttungene på laget i framtida.

– Jeg håper et par vil kjøpe seg inn av den yngre garde, og fortsette drifta senere.

33 år

Det viktigste er dermed å holde de ansatte i jobb, og ha en forutsigbarhet i firmaet.

– Jeg har vært maler i 33 år, så det er dette faget jeg kan. Vi prøver å gjøre best mulig ut av det. Alltid.

Med tiden håper han også at enda flere tar steget inn i malerbransjen, og generelt håndverksyrket.

– Jeg kan absolutt anbefale en slik jobb, for ingen dag er lik. Det er forskjellig fra dag til dag. Den ene dagen sparkler man, en annen dag tapetserer man kanskje, og en tredje dag kan man plutselig legge gulvbelegg eller tar siste fliken på et prosjekt.

Avslutter Thomas Fjellstad, malermesteren.