Klokken 13 onsdag ettermiddag var driverne av Vertshuset Curtisen konkurs. To og en halv time senere møtte bostyrer Ole Richard Holm Olsen eier André Øraas oppe på restauranten for å få oversikt over boet.

Bare noen få timer senere var et selskap på syv personer fra Halden-bedriften Teknotherm ventet til restauranten. Curtisen var slått konkurs, men lysten til å ringe selskapet så få timer før den avtalte middagen og fortelle om stengte dører, var svært liten.

Reddet av Rekstad og kommunen

- Det som skjedde, gjorde meg imponert og stolt, sier bobestyrer Ole Richard Holm Olsen til HA.

Med bare tre timer igjen til gjestene skulle tas i mot i restauranten, kastet Curtisen-eier André Øraas seg på telefonen til Magne Rekstad som driver Fredriksten Hotell. På rekordtid tok Fredriksten Hotell over stedet og skrev arbeidskontrakter med Curtisens ansatte for denne ene dagen. Forsvarsbygg som eier lokalene ga godkjennelse til bruken og Halden kommune saksbehandlet på rekordtid en ny skjenkebevilling for gårsdagen.

- Jeg er opptatt av at «The show must go on». Vi har hatt et tett samarbeid på festningen og jeg syntes det ville være ille om kundene i går skulle kommet til låste dører. Vi er jo i servicebransjen, sier Magne Rekstad til HA.

- Hva skjer nå, tenkte vi

Administrerende direktør Roy Moberg i Teknotherm og hans følge med eiere og toppledelse og forretningsforbindelser fra Stavanger ante ingenting om Curtisens økonomiske krise før de satt foten innenfor døra i lokalet i indre festning.

- Da vi møtte opp, fikk vi en velkomstdrink og ble informert om situasjonen. Med beskjed om at vi skulle bli ivaretatt på en så god måte som mulig. Vi ble litt satt ut og tenkte hva skjer nå, sier Moberg.

Men bedriftslederen hadde lite å frykte.

- Vi hadde en flott kveld. Som gjester merket vi ingenting hverken på maten eller servicen at Curtisen hadde gått konkurs bare noen timer tidligere. Det synes jeg sier veldig mye om personalet som jobber der, sier Moberg.

Imponerte Stavanger-gjester

Og innsatsen var langt fra forgjeves. Besøket fra Stavanger reiste hjem fra Halden med en stor opplevelse i bagasjen.

- De var begge enige om at det hadde vært en utrolig fin kveld med veldig god mat. Han ene mente til og med at det var minst ti år siden sist han hadde hatt en så hyggelig middag. Og det er en kar som reiser verden rundt i offshorebransjen, sier Moberg.

Bare i Halden?

Bobestyrer Ole Richard Holm Olsen mener gårsdagens imponerende innsats av de ansatte, en samarbeidsbedrift og Halden kommune ikke kunne skjedd hvor som helst.

- Det var veldig mange mennesker som kastet seg rundt og løste det som for kundene var en viktig kveld. Jeg har aldri vært borte i noe lignende. Og det gjør meg stolt over å være fra Halden. Slike ting kan man bare få til på et ikke altfor stort sted der folk legger sjela si i å gjøre en god jobb, sier Holm Olsen.

PS! Selv om Curtisen gikk konkurs i går, kan det hende at det åpner med nye eiere allerede fredag. Les mer om det i denne saken.