Gå til sidens hovedinnhold

Luca (2) er spesielt sårbar for Korona-viruset: – Man gjør alt i sin makt for å beskytte barnet sitt

Artikkelen er over 1 år gammel

Da Luca Maria Simonsen-Liland var fire uker gammel, ble det slått fast at hun har den underliggende kroniske sykdommen Cystisk Fibrose (CF). Hun er blant dem som er mest truet av Korona-viruset, og familien må isolere seg mest mulig for å unngå smitte for enhver pris.

Mange virker enten forvirret eller stiller seg uforstående til hvorfor Norge nå nærmest er lukket, og hvorfor det er viktig å begrense spredningen av et virus som så langt ikke har rammet særlig fler enn under normale influensaperioder.

Foranstaltningene som er gjort så langt i Europa og Norge, er tatt fordi man ikke vet hvordan viruset utvikler seg, hvor mange som blir utsatt, eller hvor hardt rammet de blir. Og for å bidra til å beskytte de som er aller mest sårbare for viruset.

Det kan gjelde voksne – eller unge voksne, som det har kommet fram i det siste – og eldre, men også de aller mest sårbare blant oss. Barna våre.

– Vi har ikke hørt det bli nevnt med ett ord i de ulike debatter på TV, at barn på 2,5 år med underliggende kroniske sykdommer også er noen man må ta hensyn til oppi dette, sier Lisa Simonsen-Liland.

Oppmerksom på hygiene

Hun er mor til Luca. Sammen med far Ketil og Sebastian (7), storebroren til Luca, har de måttet lære seg å leve med å være spesielt oppmerksom på hygiene.

Det var før Korona-viruset kom inn i den norske virkeligheten.

På grunn av at Luca har nedsatt immunforsvar i luftveiene, har de helt siden hun ble født daglig måtte være påpasselig med håndhygiene, spriting av hender, spriting av handlevogner, og spriting av bordflater hvis de er ute på kafé eller restaurant.

– CF er en sykdom som kan forekomme i ulike grader, og som kan påvirke mange ulike organer i kroppen. For vår del har Luca vært frisk og helt uten symptomer helt siden hun ble født, forteller Lisa Simonsen-Liland.

Simonsen-Liland forteller at CF gjør Luca sårbar for seigere slimdannelse. Det fører til at diverse bakterier trives ekstra godt i lungene til 2-åringen, og kan derfor også være mer krevende å bli kvitt dersom hun får en infeksjon. Frem til for ett år siden var hun på kontroller hver fjerde uke, siden er det hver åttende uke.

Barnehagen har vært eksemplarisk

På grunn av tilstanden til Luca måtte hun være hjemme fram til hun var 2 år, og først da kunne hun begynne i barnehage. Fram til da kunne de bare ha besøk hjemme dersom de besøkende ikke hadde noen symptomer på vanlig forkjølelse eller luftveisinfeksjoner.

– Nå har Luca gått i barnehage i omtrent ett år, og det var en lang prosess i forkant med ansvarsgruppemøter og opplæring av de ansatte i barnehagen. Barnehagen har vært helt eksemplariske og gjør så godt de kan hele tiden. Vi kan ikke få roset de ansatte i Brekkerød barnehage nok, bemerker Lisa Simonsen-Liland.

Men etter at Luca begynte i barnehage, og uansett blir utsatt for mer snørr, hoste og basiller, har de kunnet åpne opp litt i forhold til å kunne ha noen på besøk hjemme selv om de er litt forkjøla.

– Det som uansett gjelder hos oss, er at alle som kommer inn i vårt hjem, må gå og vaske hendene sine aller først. Dette gjør vi selv også hver gang vi har vært ute og lekt, vært på besøk hos noen eller bare vært i butikken. Dette er for å forhindre at vi skal ta med oss eventuell virussmitte hjem, sier Simonsen-Liland.

Færre soldater i lungene

Storebror Sebastian blir også påvirket av den kroniske tilstanden til Luca. Mor forteller at han er verdens beste storebror, som både oppmuntrer lillesøster til å puste i maska, han deltar i lungefysioterapien sammen med henne, og oppmuntrer henne på de utroligste måter til å ta sine antibiotikakurer når det er nødvendig. Han er Lucas bestevenn.

– Vi har hele tiden snakket åpent med Sebastian om at lillesøster har en tilstand som gjør at soldatene i lungene hennes er litt færre enn de burde være, og at de noen ganger trenger litt hjelp til å forsvare henne slik de skal, sier Simonsen-Liland.

Da Korona-viruset ble mer utbredt, tok de barna ut av skolen og barnehagen to dager før de stengte forrige torsdag. Det ble en svært skummel situasjon som de ikke kunne utsette familien for.

– Vi synes at myndighetene var altfor treige med å stenge skoler og barnehager, og håpet på at de skulle gjøre som Danmark. Siden ingenting skjedde, måtte vi ta grep selv og ta barna ut. Da skolene og barnehagene stengte, var Halden kommune imponerende raske med å tilby både Luca og Sebastian plass i barnehage og skole fordi vi begge har samfunnskritiske jobber, forteller Simonsen-Liland.

Hun er selv psykolog innen helsetjenesten, og far Ketil jobber som toller.

– Ingen av oss får bidratt på jobb nettopp fordi vi må holde oss hjemme for å holde hele familien friske. Vi skulle veldig gjerne vært på jobb, men i denne situasjonen er jobben vår å være omsorgspersoner hjemme.

Så da viruset kom til Norge, ble de tilnærmet isolert i sitt eget hjem. Det er helt nødvendig at de som foreldre holder seg friske, slik at de kan unngå at barna blir smittet av Covid-19.

En dag av gangen

– De aller fleste foreldre vil klare å sette seg inn i at man gjør alt som står i sin makt for å beskytte sine barn når en fare truer. Hver eneste dag holder vi litt pusten når vi leser og hører om at det fortsatt er en del der ute som ikke følger retningslinjene om å holde avstand til hverandre, og til å møte minst mulig mennesker, sier Simonsen-Liland.

De blir veldig frustrert og provosert av at enkelte bagatelliserer pandemien, og fortsetter å møte venner og familie som om ingenting er annerledes.

– Noen foreldre lar barna deres treffes i større grupper på idrettsanlegg for å spille fotball. For oss er dette helt uforståelig. At noen i denne situasjonen tar slike sjanser. Dette setter alle i fare, ikke bare oss som har et barn hjemme i risikogruppa, sier Simonsen-Liland.

I likhet med mange andre, så fylles hverdagene med hjemmeskole og hjemmebarnehage, og de har ikke mye tid til å sette seg ned og gruble og la frykten ta overhånd.

– Man kan vel på mange måter si at dette er et skrekkscenario for oss, men det er det jo for veldig mange andre også. Vi har siden Luca ble født blitt godt trent i å ta en dag av gangen, leve i nuet og ikke bekymre oss for morgendagen. Vi tror dette er en fin egenskap nå, avslutter Lisa Simonsen-Liland.

Kommentarer til denne saken