Gå til sidens hovedinnhold

Louvre og Os skole

Artikkelen er over 1 år gammel

Jens Bakke svarer Hanne Lund-Nilsen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I mandagens Halden Arbeiderblad skrev Hanne Lund-Nilsen bl.a. om Os skole og om glasspyramiden ved Louvre i Paris. Tolker jeg henne riktig, mener hun at vi ikke skal være redde for å bygge nytt.

Sammenligningen med Louvre er imidlertid mer relevant enn hva Lund-Nilsen kanskje er klar over: Da man i Paris for førti år siden begynte å tenke på å bygge nytt inngangsparti til museet Louvre, kunne man valgt å rive bygningsfløyen som sees til høyre på bildet – den var da drøyt hundre år gammel, omtrent så gammel som Os skole er i dag.

Les også

Her skal vi bygge og her skal vi bo

 

Isteden valgte man å beholde den historiske bygningen, som ble omgjort fra finansdepartement til museum. I tillegg bygde man en stor, ny vestibyle under gårdsplassens moderne glasspyramide. Herfra er det adgang til de forskjellige fløyene i museet.

Denne løsningen er faktisk ganske nær hvordan man kan bygge en ny skole på Os: Vi beholder den historiske bygningskroppen, men bygger til en ny fløy, gjerne i moderne stil, der man får ny inngang med universell utforming. Det blir ikke dyrere, det blir mer miljøvennlig, det kan bli pedagogisk minst like bra, man bevarer kulturhistorien, og man viser at Halden er en by som bygger og transformerer i tråd med moderne arkitektoniske prinsipper.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.