Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan de stemme for første gang

Artikkelen er over 5 år gammel

Førstegangsvelgerne skal til urnene. Noen er sikre på at de skal stemme, og hva de skal stemme, mens andre kan hende ikke stemmer i det hele tatt.

I ferd med på bli voksne

Alle som blir 18 år innen utgangen av 2015, kan stemme under høstens kommune- og fylkestingsvalg. De aller fleste av førstegangsvelgerne er enten skoleelever på videregående skole – eller førsteårsstudenter. Vi har vært en tur i myldrearealet i storefri på Halden videregående skole for å høre hva ungdommene selv tenker om valget.

De tre elevene ved idrettslinja Philip Gule, Petter Mjølnerød og Adrian Jacobsen spiser lunsjen sin da vi treffer dem. De skal stemme, det er de ikke i tvil om. De synes det er fint å kunne stemme, for det betyr at de er i ferd med å bli voksne – og det er de glade for.

– Selv er jeg opptatt av en ny idrettshall, for dette er viktig for dem som bor her i byen, mener Philip Gule som mener at valget er viktig for alle. – Nesten alt er egentlig et valg, sier han.

Elev ved idrettslinja

De to andre skolekameratene nikker og forteller om den nye russebussen deres «Gyldenløve» – som har fått navnet etter fortet på festningen.

– Lenge fikk ikke Halden-russen lov til å ha russebuss, men nå er det forandret. Det betyr at vi kan ha russebuss i 2016, og det gleder vi oss til. Dette er et valg som noen har tatt, mener de tre skoleelevene.

– Hvor får ungdom informasjon om lokal politikk?

– Det står en del på nettsider, slik som på HAs sider. En del følger nok også med på det som skjer nasjonalt, sier Philip Gule.

– Vet ikke noe om politikk

I etasjen under i myldrearealet har en gruppe elever samlet seg til lunsj. De har arbeidsklær på seg og har pause i storefri.

– Jeg skal stemme, det er helt klart, men jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal stemme ennå, sier Magnus Andreassen, mens sidemannen Raymond Njøten trekker litt mer på det:

– Vi får se når valget kommer, sier han.

– Det samme gjelder for meg, nikker Patrick Solheim.

– Jeg skal stemme, sier Carl Oskar Jensen.

– Jeg tror ikke at jeg skal stemme. Grunnen er at jeg ikke vet noe om politikk foreløpig. Da blir det feil å stemme, synes jeg, selv om det er en mulighet å stemme blankt, sier Jonas Hauge.

Sikkert er det at Kandish Husseini ikke skal stemme. Ikke fordi han ikke vil, men han er rett og slett ikke gammel nok ennå. Han må vente til neste valg.

– Ja, vi skal stemme

– Jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal stemme ennå, men stemme skal jeg, sier Kamilla Brynildsen som i likhet med Kristine Solheim Larsen går på studiespesialisering.

– Jeg vet hva jeg kommer til å stemme, sier Solheim.

De to stemmer fordi de mener det er viktig.

– Når du kan stemme, bør du gjøre det for å være med å bestemme, fortsetter Solheim.

– Det blir i hvert fall feil å sitte å klage etterpå hvis du ikke har stemt, ler Brynildsen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.