Gå til sidens hovedinnhold

Disse skal styre byen de neste tre årene

Artikkelen er over 4 år gammel

Onsdag ettermiddag skrev Høyre, Senterpartiet, Venstre og KrF under en avtale som betyr at de fire partiene skal styre byen de kommende tre årene.

Det betyr i praksis at KrF tar over Frp plass i posisjonen, mens Frp fortsetter i opposisjon, etter at de nektet å være med på å øke eiendomsskatten.

Det skal ikke ha vært vanskelig for de fire partiene å bli enige, og politikken vil neppe endres, det er nemlig den samme avtalen som ligger til grunn, som det har vært styrt etter så langt.

«KrF var med og framforhandlet den samarbeidsavtalen H, SP, V og Frp inngikk etter valget. Avtalen ble ikke endret etter at KrF gikk ut. Det var således enkelt å enes om et samarbeid. Det vi var enige om i 2015 er vi fortsatt enige om og den samarbeidsavtalen vil videreføres med KrF som ny partner,» står det i pressemeldingen fra de fire partiene.

– For samarbeidspartiene vil jobben fortsatt bestå i å sørge for en sunn drift av Halden kommune samtidig som vi ivaretar et godt tjenestetilbud til kommunens innbyggere, skriver de videre.

Pressemeldingen om den nye samarbeidskonstellasjonen er underskrevet av Fredrik Holm (H), Anne-Kari Holm (Sp), Geir Helge Sandsmark (V) og Dagfinn Stærk (KrF).

De fire partiene vil ha 20 av 39 representanter og dermed flertall. Regner man med Egil Lund Pettersen, som har meldt overgang fra Frp til Høyre vil den nye grupperingen ha 21 representanter.

Aldri vært i opposisjon

– Vi er glade for at vi er back in business og at vi fikk på plass et nytt flertall såpass raskt, etter at det ble skapt litt usikkerhet i forbindelse med at Frp trakk seg ut, sier Fredrik Holm og Geir Helge Sandsmark.

De legger til at de aldri har sett på KrF som et opposisjonsparti og sier de har samarbeidet godt hele veien.

Det bekrefter Dagfinn Stærk.

– Vi har ikke sett på oss selv som et opposisjonsparti, men et parti med egen politikk. Vi har stemt sammen i mange av sakene hittil, sier han til HA.

Handler om helheten

Stærk mener det handler om en helhet og sier det ble lettere for å KrF å gå inn i samarbeidet nå, enn etter valget, selv om det er den samme avtalen som ligger til grunn.

– Blant annet gjør forslaget om økt eiendomsskatt for en periode, slik vi har gått inn for, det enkelere for oss. Vi håper også å få gjennomslag for enda mer av vår politikk ved å være en del av flertallet, kommenterer Stærk.

Endringer i utvalgene

De tre bekrefter at det vil bli endringer i ledelsen i de kommunale utvalgene.

– Vi er egentlig ferdig med å forhandle om dette også, men det er noen formaliteter som gjenstår, som gjør at jeg ikke vil si noe om hvilke endringer som kommer foreløpig. Men det vil bli en rask avklaring, lover Fredrik Holm.

– Det jeg kan si er at vi i Venstre beholder de posisjonene vi allerede har, kommenterer Geir Helge Sandsmark.

Men endringer vil det bli. Det vil ikke bli slik at KrF bare tar over Frps posisjoner. Derfor skal en del kort i den politiske kabalen legges på nytt.

Sps Anne-Kari Holm var ikke til stede da avtalen ble undertegnet på rådhuset onsdag ettermiddag. Men både hun og partiet er med i det nye flertallet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.