(Smaalenenes Avis)

Spydeberg: – Du blir ikke slank i kroppen av å være feit i hodet. Dette var konklusjonen til en av de flere hundre som har gjennomgått kurs hos bedriften Slanke Tanker i Spydeberg. Det er gründerkvinnen Lillian Fjeld som står bak. De holder til i Det vise hus, som er et rådgivingsfirma og kompetansesenter rettet mot bedriftsledere og etablerere. Også startet av Spydeberg-kvinnen. Fjeld har 33 års erfaring innenfor handel og tjenesteytende bedrifter på ledernivå. En utrettelig satser som har opplevd hele skalaen fra dundrende suksess til konkurs. Fjeld har samlet erfaring både fra forretningslivet og privatlivet og satt sammen til Slanke tanker.

Ønsker testpersoner

LES OGSÅ: Her kommer Indre Østfolds største treningssenter med squash og padeltennis

– Det sitter i hodet, hører vi ofte. Og ja, det gjør det. Men veien fra å si det til å leve det er lang og vanskelig. Vi har brukt lang tid på å utvikle et livsstilsprogram for overvektige med nettopp det mental i fokus. «Hvorfor drikker Jeppe?» er en kjent strofe. Mens ved bekjempelse av overvekt er det psykologiske aspektet helt fraværende. Jeg må understreke at ikke alle som er overvektige har en spiseforstyrrelse, men vi ser på de underliggende årsakene til at folk er det. Bevisstgjøring er nøkkelord. Omkring hva du spiser og hvorfor, forteller Fjeld. Slanke tanker så dagens lys i 2013, men tiden frem til nå er brukt til å samle erfaringer og perfeksjonere produktet.

– Vi er ikke forskere, men vi jobber metodisk og føler det som om vi er et laboratorium, ler Fjeld. 2017 blir året hvor de går kommersielt og stort ut med Slanke tanker.

– Fra januar kan folk være med på en pilot helt gratis. Drømmen er at dette blir et behandlingstilbud til overvektige, via det offentlige.

Konkurrerer med navn

– Hvordan er programmet utformet?

– Dette er ingen quicfix. Programmet går over seks måneder i tillegg til at vi følger opp personlig. Til sammen ser har dette to års perspektiv, hvor målet er en varig endring. Via videoer og oppgaver tar vi for oss et utall av temaer. Hvis du vet hvordan hjernen påvirker tanker og atferd, kan du bruke det til din fordel, sier Spydeberg-kvinnen.

LES OGSÅ: Treningsglede blir jobb: Elin (35) blant 65 som startet bedrift i distriktet i oktober

– Hva slags kompetanse har du på hjernens funksjoner?

– Jeg er utdannet kognitiv terapeut og psykoterapeut innen spiseforstyrrelser. I tillegg til egenerfaring ser jeg det som en sterk kombinasjon, sier Fjeld. Hun forteller at hun selv har vært overvektig store deler av livet.

Konkurrerer om beste firmanavn

– Ved anoreksi snakker vi om liv og død. Det samme gjelder overvekt. Det må jeg leve med. Akkurat som en alkoholiker må jeg alltid passe meg. Holde trykket oppe med mental trening sier Fjeld. I programmet følger de Statens ernæringsråd.

 

– De er veldig bra. I motsetning til alle dietter, råd om hva du skal spise og ikke spise som folk blir bombardert med. Slik mat-uro ser vi konsekvensene av nå. Generasjon perfekt og spiseforstyrrelser, mener Fjeld.

Bedriften har et vel gjennomtenkt navn og er med i konkurransen vi har skrevet om tidligere, hvor Gule sider skal kåre beste firmanavn. De øvrige fra IØ er Johansken i Hobøl og Ille billi på Mysen. Stemmingen foregår frem til 13. desember.