– En avskyelig tanke ... Her må Østfoldmuseene og Haldens politikere ta grep!

Overland: Denne Overland-en, som har fått mye oppmerksomhet i Narvik, er blitt restaurert av Vognalliansen.

Overland: Denne Overland-en, som har fått mye oppmerksomhet i Narvik, er blitt restaurert av Vognalliansen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Innlegg fra Narvik Automobilselskap i forbindelse med Vognalliansen som kastes ut av Spinneriet:

DEL

MeningerDet er skrevet og sagt mye i denne saken. Det de færreste er klar over er den betydning Vognalliansen har for det kjøretøyhistoriske miljøet langt utover Haldens bygrenser!

Med sin base i Spinneriet har deres innsats resultert i en svært stor kulturhistorisk begivenhet her i Narvik!

I Spinneriets lokaler er der nennsomt restaurert opp en bil fra 1914, en åpen amerikansk bil av merke Overland. Dette er en jobb som har krevd innsats og kløkt langt utover det den vanlige veterankjøretøymannen klarer å få til.

Bilen er maken til den aller første bilen som kom til Narvik, på nasjonaldagen 17. mai 1914. Da veterankjøretøyklubben i Narvik skulle markere denne milepælen 100 år etter, altså 17. mai 2014, var det dette lille, men svært kompetente miljøet i Spinneriet som sørget for at begivenheten kunne feires på en svært verdifull måte!

Vognalliansen sto på for å få Overland-en restaurert ferdig og sendt nordover til vårt 100 års jubileum!

At man til denne 17. maifeiringen kunne vise fram i Narviks gater en eksakt maken bil som kom dit 100 år tidligere, var bare helt fantastisk!

Det minnet oss alle om at disse synlige rullende kulturminnene virkelig er verd noe, og at miljøene som gjør det mulig å oppleve slikt må tas vare på og gis rammemuligheter for sin virksomhet.

Hele denne begivenheten i Narvik resulterte i at man fikk bevisstgjort næringsliv og private om at dette er viktig å satse på vår egen kulturhistorie. Penger ble mobilisert og vi kunne etter hvert dra over til USA og kjøpe en eksakt maken bil, den første vi da hadde sett for salg på mange tiår.

Det var en stolt ordfører i Narvik som fikk sitte på i bilen som kjørte foran årets 17. mai tog! Nøyaktig slik det skjedde i 1914! Bilen har også vært en avgjørende faktor for at vi nå kan bygge opp et eget museum her i byen, Narvik Kjøretøyhistoriske Museum, hvor bilen skal være det store trekkplasteret.

Dette er bare et bitte lite eksempel på at det er avgjørende viktig for den kulturhistorien arven vi alle har et ansvar for å ta vare på, må forvaltes med kløkt!

Da nytter det ikke å spenne bena under de få virkelig kompetente miljøene vi har her i landet på restaurering av våre eldste biler.

Vi forstår det slik at Vognalliansen nå kastes ut av Spinneriet fordi lokalet skal benyttes til lager. En vanvittig og helt avskyelig tanke, her må Østfoldmuseene og Haldens politikere ta grep, det må da finnes andre løsninger!

Artikkeltags