Gå til sidens hovedinnhold

Hanegal til besvær: – Vi har fjernet oss fra naturen

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg leser og ler. Kan det virkelig være mulig at både vår lokale helseminister og Fylkesmannen er samstemmige i at hanegal er helseskadelig? Nei, jeg må ha misforstått HA. Det er i min enfoldighet saken ligger. Naturligvis hører jo haner naturen til, liksom høner.

Etter hva jeg har fått med meg er både helseministeren i Halden og de der inne ved Fylkesmannens kontor voksne mennesker? Og ikke mindre bisarr blir saken når så Halden Kommune truer med bot om ikke hanefar på rappen slutter å gale - eller forsvinner.

Jeg trodde i min enkelhet at både kommunelege, Halden kommune og fylkesmann hadde viktigere saker enn et hanegal eller to å jobbe med. Det er der jeg bommer. Dette er prioriterte saker - og på et høyt nivå.Jeg er så heldig at jeg er vokst opp på en gård. Min fader drev attpåtil hønseri i bynære omgivelser. Og jeg som unggutt passet overmåte godt på, slik at hver av de fire avdelingene hadde hver sin spraglete hane - importert fra Elsa Pedersen i Aremark. Hanegal hørte rimeligvis til dagens orden. Ingen av oss ble syke eller søvnløse av den grunn.

Da jeg mange år senere ferierte på en gresk øy fortalte en hane meg at det var frokosttid. Langt mer harmonisk og i pakt med naturen enn en mobiltelefon eller vekkerklokke. Og madame var ute i hønsehuset og kom med varme egg. Hvordan ville jeg ha de tilberedt?Om noen babo på Os lagde seg en liten hønsegård - og med dertil galende hane, så ville jeg juble av glede. Jeg ville slippe ut et aldri så lite urbant kykkeliky.

For få dager siden leste jeg så i HA at en møkkalukt var iferd med å ta pipen på oss. Det var jo ikke annet enn et stykke naturens egen lukt, som så ble spredt på jordet til velsignelse for markens grøde. For mine nesebor er mange parfymer langt mer sjenerende enn biolukt.Si meg: Hvor ømfindtlige er vi mennesker blitt? Tåler vi hverken hanegal eller møkkalukt? Er vi så absolutt på vei bort fra naturen? Jeg må si jeg synes at både kommunelegen og Fylkesmannen burde prioritere helt annerledes. Skal vi spleise på en hane til noen av de offentlige etater?

Kommentarer til denne saken