Nok er nok!
Vet du, nå må jeg si noe. Jeg har fått nok av at arbeidsplassen min blir dratt igjennom søla til enhver tid. Det er meg dere snakker om! Jeg er ikke enig i å bli fremstilt som en nikkedukke uten egne meninger, jeg er ingen idiot som lar meg utnytte av profittjagende eiere!

Sannheten er at jeg har valgt å jobbe i denne barnehagen og at jeg faktisk velger det hver eneste dag. Jeg gleder meg til å gå på jobb og føler meg privilegert som får tilbringe hverdagen med en styrer som tror på meg, hun får frem det beste i meg! Kollegaene mine løfter meg frem og sammen er vi med på å få verdens viktigste verdier til å vokse! I tillegg har jeg eiere som virkelig bryr seg om meg, barnehagen min og aller mest barna. De har bygget ett fantastisk konsept som jeg er heldig og ta del i. Jeg opplever at jeg blir satset på, noen tror på meg og verner om meg. Jeg får også føle på at det blir stilt krav til meg. Jeg har jo verdens viktigste jobb og da må jeg levere!

Jeg er så stolt av den jobben vi gjør. Jeg ser hvilken betydning jeg og barnehagen min har for barna og deres familier. Vi skaper trygghet i både hverdagen, og når livet tar uvante vendinger. Vi står her hver morgen og tar dem imot med åpne armer, en klem og et stort hjerte for barna og familien deres.

Noen ganger kan jeg føle en kriblende stolthet over barnehagene i nærheten også, de gjør en imponerende jobb. Jeg blir så glad av å tenke på at sammen skaper vi kvalitet, ikke bare i vår egen barnehage, men sammen hever vi kvaliteten i barnehage-Norge!

Men så setter jeg meg ned for å gå over dagens aviser, eller lytte til nyhetssendinger. Gleden blir fort gjort om til fortvilelse! For gjennom høyttalerne og titlene i avisen skriker det mot meg et skremmende bilde av private barnehagekonsern som er helt ukjent for meg. Myter og usannheter spres og forsterkes både av politikere og journalister. Og hver gang eierne av barnehagen min er åpne og stiller opp i media, ser det ut til at hverken journalister eller politikere er villig til å høre på det de vil fortelle. Det virker som at de har bestemt seg for å skape et bilde av at pengene ikke kommer barna til gode.

Dette er et bilde av arbeidsplassen min jeg ikke kjenner igjen. Kanskje du sier at denne kritikken ikke akkurat gjelder meg eller akkurat min barnehage, men det digre konsernet og eierne våre. Problemet med denne retorikken er at kritikerne ikke har skjønt at det påvirker alle oss som av egen fri vilje ønsker å jobbe i Læringsverkstedet. Jeg ER Læringsverkstedet, like mye som ledelsen, og jeg bærer med meg en stolthet over arbeidsplassen min og har dermed også et beskyttelsesbehov. Jeg valgte Læringsverkstedet for jeg mener de er blant de barnehagene med mest kvalitet og størst muligheter for meg å utvikle meg faglig, samtidig som jeg blir tatt vare på.

Jeg er enig i at det er viktig med kritiske stemmer. Vi har et så viktig formål og en så utrolig viktig jobb at vi kan ikke hvile på laurbærene. Barnehagen må være god, det fortjener barna. Spørsmålene om hvordan private barnehager generelt og vår arbeidsgiver spesielt driver virksomheten sin, er velkommen. Dette er viktig når det er snakk om at vi forvalter skattepenger. Vi er alle opptatt av åpenhet, kontroll og kvalitet. Men jeg ønsker så inderlig at politikerne og journalister kan være villig til å lytte og gi et balansert bilde når de får fakta og grundig informasjon om hvordan forholdene i barnehagene våre faktisk er. Når de velger å rakke ned på min arbeidsplass, min arbeidsgiver og meg, vokser ikke tilliten. Jeg vet at vi har høy kvalitet i pedagogikk og drift av barnehagen. Og jeg vet at vi som ansatte har gode lønns og arbeidsvilkår. Jeg begynner å bli lei av håpløs propaganda om det motsatte.

Nå må dere slutte!
Kritikken av private barnehager begynner å nærme seg debatten om bompenger - nok er nok. Jeg har en utfordring til både journalister, politikere og andre kritikere. Kom og praktiser en uke i barnehagen min. Kom og erfar den virkeligheten dere så hjertelig snakker ned, slik at dere kan se at pengene faktisk går til barna og ikke til eierne. Jeg vil ta dere imot med åpne armer, og det er jeg helt sikker på at andre barnehager som for eksempel FUS også vil gjøre. Ja, vi er ett konsern, til og med et skikkelig stort et. Men det betyr ikke at vi som jobber her har det noe dårligere enn i en liten privat enkeltstående barnehage eller en kommunal barnehage.

Grunnen til at kvaliteten er så høy, og årsaken til at jeg har så store utviklingsmuligheter er at Læringsverkstedet har et faglig fellesskap. Test ut påstandene og se om de holder vann. Er det fakta? Sjekk ut foreldreundersøkelsene for de siste årene, sjekk ut medarbeiderundersøkelsen i barnehagen vår. Er det dere skriver og sier om oss riktig? Myter er farlige. De skaper fronter og skillelinjer som ikke trenger å være der. Det skaper uvennskap. Fortjener ikke barna ett barnehage-Norge som står sammen? Sammen om barna.

Vi lærer barna å snakke sant. Men barna vil snart lære at verken de som styrer land og kommuner, de som skriver i aviser og lager innlegg på sosiale medier snakker sant når de beskriver private barnehagekonsern. Så vi som jobber i barnehagen har en viktig jobb i å lære barna å tenke kritisk. Men jeg skulle ønske jeg kunne lære dem å stole på folk, at la dem erfare at folk vil dem vel. La oss heller stå sammen for ett barnehage-Norge som har plass til store og små barnehager, kommunale og private, ideelle og konsern, hvor alle jobber for enda bedre kvalitet og en enda tryggere hverdag for barna.


Linda Sæther
Pedagogisk leder i Læringsverkstedet Do Re Mi Halden