Gå til sidens hovedinnhold

Usikker framtid for Norske Skog

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Konkursspøkelset hviler over Norske Skog, som blant annet eier hjørnestensbedriften Saugbrugs AS.

Morselskapet sliter med enorm gjeld etter å ha kjøpt seg opp til å bli en av verdens største papirprodusenter. Egenkapitalen i selskapet er borte, og fredag morgen var verdien på en aksje i Norske Skog 0,48 kroner.

Det er en syvdel av hva den var for bare ett år siden. Eller for å si det på en annen måte; hadde du kjøpt Norske Skog-aksjer for 100.000 kroner i august 2016, ville 86.000 av de kronene vært fordunstet i dag.

Til tross for at hverken Norske Skog selv, kreditorene eller eierne er tjent med eller ønsker en konkurs, så er situasjonen så alvorlig at styrelederen i selskapet er helt åpen på at det er et sannsynlig utfall.

For Halden sin del er selvfølgelig det mest interessante hva som skjer med Saugbrugs og de drøye 500 ansatte der. Timingen på at direktør Kjell-Arve Kure i HA tidligere i sommer kunne fortelle at bedriften har lagt bak seg sitt beste år siden 2009, kunne knapt vært bedre.

Dersom morselskapet skulle slås konkurs, er det muligheter for at andre kan ta over og drive virksomheten i Halden videre. Samtidig har papirindustrien i flere år slitt med større tilbud enn etterspørsel, og i slike næringer er det ikke uvanlig at konkurrenter kjøper opp virksomheter for så å legge dem ned - rett og slett for å redusere konkurransen. På samme måte som Norske Skog nektet å selge fabrikken sin i Follum i 2011 da de la den ned og 356 ansatte mistet jobben.

– Vi trenger ikke flere konkurrenter og mer papir i markedet. Vi trenger færre konkurrenter og mindre papir, sa tidligere konsernsjef Sven Ombustvedt.

I Halden har det siden Kure tok over ved roret blitt satt i gang en massiv satsing på bioenergi, med store investeringer.

Og driften har blitt effektivisert for hvert år som har gått. Kanskje er det redningen for at Kaken fortsatt vil være en hjørnestensbedrift i Halden i framtiden?

Kommentarer til denne saken