– Men jeg liker nok amerikanske biler som er litt nyere enn de typiske «Halden am-carene». Min Tesla, som er laget i California, teller jo ikke i Halden. Men den forrige bilen min het Ford Mustang og var fra 2006, sier han.

– Jobber med L'en

– Men det var kanskje ikke bare på grunn av amerikanske biler du søkte på en stilling i Halden?

– Nei, årsaken var et jeg flyttet hit til Østfold med min kjære Marianne. Hun er fra Fredrikstad og der bor vi nå. Da det var ledig stilling som kapellan på iddesiden i Halden, passet det fint å søke.

Lars Lauvvik Ørland er fra Stavanger, har studert seks år i Oslo og vært sogneprest i Holt i Tvedestrand de siste årene. Halden hadde han ingen stor kjennskap til før han begynte i den nye stillingen for to uker siden.

– Jeg har kjørt gjennom Halden en gang før, det var ikke mer enn det. Nå jobber jeg med L'en, sier 28-åringen og forsøker å etterligne vår karakteristiske måte å si bynavnet på.

Varm velkomst

Lars Lauvvik Ørland har fått et godt inntrykk av både Halden og menigheten han skal jobbe i. Han holdt blant annet sin først gudstjeneste i Søndre Enningdalen kirke på søndag og ble tatt veldig godt imot der.

– Nå skal vi i gang med jul og det blir kjekt å møte barn og unge med både barnehagebesøk og skolegudstjenester. Jeg er ansatt som kapellan og skal utøve prestetjeneste i Prestebakke, Enningdalen, Idd, Asak og Tistedal.

Han vil få hovedansvaret for konfirmantopplegget på hele iddesiden.

– Vil være samlende

– Hvilke egenskaper er gode å ha med seg i møte med konfirmantene?

– Mange mener kanskje mye om det, men jeg tenker at det er viktig å være interessert og nysgjerrig på de man skal møte. Ungdommer er livlige, så det er bra å ha evnen til å balansere orden og kaos. Noen ganger blir det mye kaos. Da må man prøve å ha litt orden. Noen ganger kan det bli kjedelig i en ungdomsflokk. Da kan det være greit å tilføre litt kaos så det blir livlig, svarer han.

– Likekjønnet ekteskap er et tema som har vært mye debattert innad i Kirken. Vier du likekjønnede?

– Ja, det går greit - jeg vier likekjønnede, svarer han.

Sjakk og klatring

Lars Lauvvik Ørland bestemte seg for å bli prest i løpet av videregående skole.

– Jeg hadde lyst til å bli prest fordi jeg var begeistret over å få være med og bidra i kirken. Og få fortelle om Jesus slik kirken gjør til ulike folk. Jeg så at prestetjenesten var viktig i møte med mennesker i forskjellige livssituasjoner. Og jeg syntes det virket meningsfylt å være prest. Dessuten var det behov for prester. Jeg tenkte at jeg kunne bli en flink prest og jeg hadde lyst. For meg var det en fornuftig måte å velge yrke på.

Når han ikke er på jobb er altså biler en interesse, det er også sjakk og friluftsliv.

– Jeg er gammel speider og liker å gå på tur, klatre, padle og brenne bål, sier han.