Her innser turgåeren at han har gått i løse lufta

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Skredekspert mener det bare er flaks at turgåeren ikke falt rett i døden fra Tromsdalstinden. Det har vært to dødsulykker på samme sted tidligere.

DEL

Magnus Valland (39) var i dag tidlig på Tromsdalenstinden, en topp han har besøkt mye i sine seks år som Tromsøborger. På baksiden av tinden legger han merke til fotavtrykk i snøen, som går langt ut på skavla som henger ut fra selve traseen i fjellet.

- Av sporene ser man at noen har gått ut, at denne personen nesten har gått igjennom snøen, men så reddet seg inn igjen på trygg grunn. Det er flere hundre meter rett ned fra skavlen der sporene går, sier Valland til Nordlys.

NB: Se film fra stedet nederst i saken.

- Uforsiktig

Vossingen hadde selv observert den samme skavlen, før han startet turen til toppen.

- Jeg overnatten på Skarvassbu, og nedefra ser man veldig godt hvordan den ligger. Heldigvis for den som gikk der, hang skavlen fast, men du ser jo hullet etter han. Det er flaks at skavelen ikke ga etter, sier han.

- Var det vanskelig å se hva som var fast grunn?

- Nei, fra der jeg sto og filmet, var det ikke vanskelig. Den som har gått der, har vært uforsiktig, og gått for langt ut.

PÅ GAL SIDE: Her ser man fotsporene fra turgåeren - på gal side av skavla.

PÅ GAL SIDE: Her ser man fotsporene fra turgåeren - på gal side av skavla. Foto:

Møtte en mann

På vei opp møtte han faktisk en mann der det er tråkket opp løype, rett fordi Folkehjelpshytta. Mannen gikk til fots.

- Det kan ha vært han som hadde gått der, men det er helt umulig å vite, sier Valland.

Senest forrige helg gikk en tysk mann gjennom en skavle på Russelvfjellet i Lyngen. Fallet var på flere hundre meter, og mannen ble funnet i ved Russelvvannet. Han ble fraktet til sykehus i Tromsø, men omkom onsdag denne uken på UNN.

Valland synes det er skummelt å tenke på at nok et liv kunne ha gått tapt.

- Det er noe å tenke på. Det dør jo folk hvert eneste år i slike skavlebrudd, sier han.

- Livsfarlig

Skredekspert Kjetil Brattlien i NGI, har sett filmen Valland tok på Tromsdalstind. Han sier det ikke er tvil om at situasjonen var livsfarlig.

- Det er bare flaks at han ikke har falt ut. Her har man ingen formening om man står på trygg grunn, eller om man faller i døden i neste sekund, sier han.

Senest i 2009 var det en dødsulykke på Tromsdalstinden. En tysk mann på 48 år falt i døden, etter å ha gått til fots ut på toppskavlen.

Ifølge ulykkesrapporten hadde den 48 år gamle tyske mannen overnattet på Tronsdalstiden som en del av en gruppe. De andre turgåerne oppdaget i morgentimene at han hadde gått ut for å ta bilder, og så sporene gå bort til en brukket skavl.

DØDE: Disse bildene er tatt på Tromsdalstind i 2009, etter at en 48 år gammel tysk fotograf gikk gjennom toppskavlen og falt flre hundre meter i døden. Den blå ringen viser omtrentlig hvordan skavlen lå da den brakk.

DØDE: Disse bildene er tatt på Tromsdalstind i 2009, etter at en 48 år gammel tysk fotograf gikk gjennom toppskavlen og falt flre hundre meter i døden. Den blå ringen viser omtrentlig hvordan skavlen lå da den brakk. Foto:

Ny dødsulykke

Også i 2005 endte en fallulykke med døden. Ifølge rapporten på NGI sin nettside snoskred.no, var det en 59 år gammel mann var på tur alene, til toppen av tinden. På returen ut eggen brakk toppskavlen. Mannen falt cirka 30 meter i tilnærmet fritt fall, deretter ned en bratt snørenne. han falt totalt 400 høydemeter og ble funnet et døgn etter ulykken.

Brattlien sier Sikkerhetsavstanden er vanskelig å vurdere, uavhengig av om man kjenner terrenget.

- På topper henger det skavler i fri luft, og ovenfra er det nesten umulig å si hvor mye de henger ut. Det kan være alt fra halvannen til fem meter. Går man mellom to steiner kan du, selv om linja er rett, gå i løse lufta hele tiden, sier han.

Han synes det er skremmende å se hvilke sjanser folk tar i fjellet.

- Jeg snakket senest om det i dag, at folk ikke klarer å tenke på at det kan være farlig. Skavler skal man være livredd for, de er helt uberegnelige.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken