Hun er dømt en rekke ganger for grove bedragerier og hensynsløs framferd. Nå er hun igjen i Tønsberg-distriktet.

FIKK OVERNATTE: Lørdag fikk denne kvinnen husly på Tjøme. – Hun ville gjerne at jeg skulle dette bildet av henne med sønnen min på fanget, sier moren som vil advare andre mot kvinnen som kalte seg Mia Hansen denne gang.

FIKK OVERNATTE: Lørdag fikk denne kvinnen husly på Tjøme. – Hun ville gjerne at jeg skulle dette bildet av henne med sønnen min på fanget, sier moren som vil advare andre mot kvinnen som kalte seg Mia Hansen denne gang. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg vil gjerne advare andre, det er ikke sikkert de slipper så lett unna som meg, sier Tjøme-kvinnen som innlosjerte seriebedrageren i helgen.

DEL

– 17 ubesvarte anrop og 7 meldinger på mobilen, det var DA skjønte jeg at noe var galt, sier Tjøme-kvinnen om øyeblikket hun satte seg ned for å google seg fram til den virkelige identiteten til den «kreftsyke» og snakkeføre overnattingsgjesten hun og sønnen på to år hadde hatt på besøk.

Da bildet av seriebedrageren dukket opp på skjermen, skjønte hun at det var samme person som hadde hatt sønnen på fanget samme dag, skriver TB.

– Da jeg skjønte hvem som hadde overnattet her, ble jeg litt forskrekket, sier Tjøme-kvinnen.

Hun valgte å ikke besvare anropene eller meldingene, som kom fra flere forskjellige nummer i Tønsberg-området.

Straffedømt flere ganger

Den 59 år gamle kvinnen utgir seg for å være sykepleier og kreftsyk, og omtales som en av landets mest aktive løgnere. Politiet har tidligere advart mot kvinnen.

Hun er dømt en rekke ganger for grove bedragerier og hensynsløs framferd.

Overfor Tjøme-kvinnen presenterte hun seg som Mia Hansen. Det finnes en egen Wikipedia-side om kvinnen, under navnet Marie Madeleine Larsen.

HYTTER: – Skulle jeg drevet videre, ville jeg nok satset hardere på hytter og markedsført dette mer, sier eier av campingplassen, Frits Maslø Hansen.

HYTTER: – Skulle jeg drevet videre, ville jeg nok satset hardere på hytter og markedsført dette mer, sier eier av campingplassen, Frits Maslø Hansen. Foto:

Der opplyses det at hun er født som Inger Marie Nerby, men opererer med en lang rekke navn, blant andre Mia Hansen og Mia Steen. Gjennom mer enn 25 år er hun dømt for en rekke tilfeller av tyveri, bedrageri og ærekrenkelser av personer i Norge og Sverige, har sonet mange år i fengsel og fått psykiatrisk behandling under tilsyn av Kriminalomsorgen.

– Ekstremt manipulativ

I 2012 skrev Tønsbergs Blad om hvordan kvinnen lurte til seg hudpleiebehandling på Eik uten å betale for seg.

Da advarte Vestfold-politiet mot kvinnen og hennes metoder.

– Det er viktig at vi går ut og advarer mot henne og hennes kyniske fremgangsmåte, uttalte daværende politibetjent Frode Anmarkrud. Da var det over hundre registrerte saker på henne, ifølge Anmarkrud.

Anmarkrud har sittet ansikt til ansikt med kvinnen og avhørt henne om flere svindelsaker begått i Vestfold.

– Det som slo meg under avhørene i 2005, var at hun var ekstremt manipulativ og flink til å prate for seg. Hun har ikke bare svindlet til seg penger fra firmaer og privatpersoner. Hun har også vist en stor kynisme og mangel på empati ved å utgi seg for å være kreftsyk. Sakene om henne husker jeg spesielt godt. Dette er måten hun livnærer seg på, og det er helt ekstremt.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot svindlerkvinne

Noe som ikke stemte

I sola på Tjøme lørdag tok det ikke lang tid før den forbipasserende kvinnen fikk god kontakt med Tjøme-kvinnen og hennes to år gamle sønn.

– Vi var ute og lekte i hagen, og kom i prat. Hun fortalte at hun var sliten og alvorlig kreftsyk, og under behandling. At hun hadde vært borte på campingen, men ikke hadde lyst til å overnatte der, men vurderte å sove ute under åpen himmel ved nasjonalparksenteret ved Verdens Ende.

– Da jeg fortalte at jeg ikke hadde en ekstra seng, men en madrass vi kunne legge på gulvet som hun kunne låne, kastet hun seg på tilbudet. Men jeg følte det var noen som ikke stemte.

Krefthistorie

Tjøme-kvinnen serverte laks til middag, og gjesten hadde mye på hjertet:

– Det var uendelig mye informasjon. Hun fortalte at hun var operert 14 ganger og hadde kreft med spredning til skjelettet.

Det gjesten ikke visste var at Tjøme-kvinnen har helsefaglig bakgrunn.

– Det var endel jeg ikke fikk til å stemme. Da jeg stilte noen spørsmål fikk jeg beskjed om at hun var infeksjonssykepleier, og at hun ikke ønsket å diskutere jobb. Men hun var velstelt og velkledd og pratet godt for seg.

– Hun spurte ikke om penger, men lurte på når trygden kom inn på konto. Jeg svarte at det visste jeg ikke, i og med at jeg ikke mottok trygdeytelser.

Så skal gjesten ha kommet inn på en historie fra da barnet hennes skylte ned en verdifull ring i do.

– Hun spurte om jeg hadde opplevd det samme. Da fortalte jeg henne at jeg ikke var noe smykkemenneske og bare hadde et par verdiløse ringer som kun hadde affeksjonsverdi. Hun virket skuffet.

Søndag skulle «Mia Hansen» tilbake til sykehuset Tønsberg. Hun spurte Tjøme-kvinnen om busstidene.

– Jeg synes det var litt rart, jeg så at hun hadde en busstabell for Tjøme. Alle vet at bussen ikke går så ofte her på søndagene, så jeg tilbød meg å kjøre henne inn til Tønsberg.

Tjøme-kvinnen vil gjerne presisere at hun var hyggelig å prate med, og fortalte inngående om barn og barnebarn.

– Hun lovte også å sende en liten leke til sønnen og ville sende meg en blomst.

Advarer på Facebook

Da Tjøme-kvinnen googlet og fant gjestens identitet, og skjønte at det var en seriebedrager hun hadde hatt på besøk, ringte hun politiet. Der skal hun ha fått beskjed om å sende en epost med beskrivelse av hva som hadde hendt.

Krimsjef Knut Erik Ågrav i Tønsberg-politiet ønsker ikke å kommentere saken.

Tore Jacobsen ved Verdens Ende Camping på Tjøme bekrefter at kvinnen fikk rom på campingen lørdag, men at hun forsvant uten å bruke rommet.

– Hun kom med buss fra Porsgrunn. Hun var morsom og pratet om alle verdens ting, men har så vidt jeg kan se ikke brukt hytta. Jeg mangler nøkkelen, men tar ikke det økonomiske tapet så veldig tungt, sier han.

Jacobsen la søndag kveld ut en advarsel med bildet på Facebook-gruppa Tjøme Gruppen, der han advarer andre om besøk av damen. «Obs obs Om du får besøk eller blir kontaktet av denne damen. Vær på vakt, hun vil svindle deg. Hun er på Tjøme for tiden», skriver han.

Etter at han la ut innlegget på Facebook er han blitt kontaktet av en Porsgrunn-kvinne som forteller at hun ble svindlet for 500 kroner av seriebedrageren.

– Jeg er også blitt utsatt for svindelen til denne kvinnen, sier Reneè Madelaine Steen Bjørli fra Nøtterøy.

Hun fikk betalingskrav fra Langebru Gjestegård i Hokksund etter at en Madde Steen hadde bestilt rom med Steen Bjørlis telefonnummer og stukket av fra hotellregningen.

– Det var skikkelig ekkelt å vite at en person har misbrukt navn og personlige opplysninger på denne måten. Jeg forklarte at jeg aldri hadde vært på Hokksund før, de beklaget veldig da de skjønte sammenhengen.

Daglig leder Aud Utgård ved Langebru Gjestegård forteller at de ble overrasket.

– Vi la ut nøkkel på bensinstasjonen fordi kunden skulle ankomme etter at resepsjonen hadde stengt. Vi fikk jo litt sjokk da vi skjønte hvem det var. Hun har overnattet her flere ganger før, men betalt for seg hver gang.

Varslet politiet

– Det var et adrenalinkick å stå ansikt til ansikt med en man har lest om i avisa i 15 år, sier taxisjåfør Roy A. Polden.

Han er en av de andre som har kommentert Facebook-innlegget på Tjøme-gruppa. Polden forteller at han har bodd i Østfold, der seriesvindleren har operert tidligere.

Natt til 2. april sto Mia, som hun presenterte seg for ham, på taxiholdeplassen i Tjøme sentrum.

– Hun skulle til Bø i Telemark. Jeg kjente henne igjen fra bilder i media med én gang. Og hun snakker vanvittig bra for seg, sier han.

Polden fryktet å ikke få betalt for langturen, men ordnet det slik at Steen fikk sitte på gratis med en taxikollega til Shell i Tønsberg da skiftet var over.

– Jeg varslet politiet da de var underveis, men de var ikke interessert i å pågripe henne, selv om hun skal være ettersøkt andre steder, sier han.

Polden sier han fikk opplyst av politivakta at kvinnen nå er folkeregistrert med navnet Marie Madeleine Steen.

«Ikke vær så naiv»

Tjøme-kvinnen priser seg lykkelig over at gjestfriheten ikke ble en dyr affære:

– Du kan si jeg slapp billig unna med en laksemiddag og en biltur, sier hun.

– Men neste gang skal jeg stole på magefølelsen.

Tjøme-kvinnen har gjort seg noen tanker etter helgens besøk.

– Det må jo være et vanskelig liv hun lever.

Hun forteller at kvinnen var veldig opptatt av å bli tatt bilde av sammen med sønnen.

– Hun ga meg epostadressen sin og ba meg sende henne bildene av henne og sønnen min, og ellers holde kontakt.

Og så spurte «Mia Hansen» Tjøme-kvinnen om hun bodde alene og følte seg trygg.

– Jeg svarte at det gjorde jeg. Da sa hun: «Du må ikke være så naiv. Ting kan jo skje på Verdens Ende også».

Tønsbergs Blad har forsøkt å komme i kontakt med kvinnen, både på epostadresse, som hun la igjen på Tjøme-kvinnens PC, og mobilnumrene som det var foretatt anrop fra søndag. Vi har foreløpig ikke lykkes å oppnå kontakt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken