– Spiller russisk rullett

Skapte uro:  Leder av forebyggende gruppe ved Karmøy lensmannskontor, er dypt bekymring over utviklingen med blandingsmusbruk av narkotika blant unge i kommunen. Arkivfoto: Terje Størksen

Skapte uro: Leder av forebyggende gruppe ved Karmøy lensmannskontor, er dypt bekymring over utviklingen med blandingsmusbruk av narkotika blant unge i kommunen. Arkivfoto: Terje Størksen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– De spiller russisk rullett med livene sine, mener politiet etter at ungdom helt ned til 16-årsalderen er tatt med sterke narkotiske stoffer.

DEL

KARMØY: 30 personer ble pågrepet i en større aksjon mot et ungdomsmiljø på Haugalandet i forrige uke. Ti av de pågrepne er under 18 år. Hos dem fant politiet et stort utvalg narkotiske stoffer som gir alvorlig grunn til bekymring, skriver Haugesunds Avis.

– Det dreier seg ikke bare om hasj lenger. Vi fant forholdsvis store mengder både av LSD, amfetamin og også ecstasy, som ser ut til å være tilbake. Og store mengder tabletter. Når dette blandes sammen og brukes om hverandre, kan utfallet bli fatalt, sier leder av forebyggende gruppe ved Karmøy lensmannskontor, Kim Skogland Pedersen etter aksjonen.

Henter ut fra skoler

Spesielt urolig er han over tilveksten av unge som tidligere aldri har vært i kontakt med politiet. Flere av dem ble hentet ut av skoler og tatt med hjem, der politiet fant narkotiske stoffet under ransakingen.

Politiet har over en periode jobbet opp mot et ungdomsmiljø på Karmøy, og aksjonen i forrige uke er andre gang i løpet av kort tid politiet gjennomfører en uroaksjon blant unge på Nord-Karmøy, og denne gang også inn i Haugesund. Til sammen er 40 pågrepet i de to aksjonene, som har skjedd i et samarbeid mellom politifolk fra store deler av tidligere Haugaland og Sunnhordland, i tillegg til forebyggende gruppe ved Karmøy og Haugesund, Utrykningspolitiet og Etterretningsseksjonen.

– Vi har sett et stadig tøffere miljø som bruker tyngre narkotiske stoffer, og som har veldig stor omgangskrets. Vi har også sett at det er brudd på andre lovbestemmelser i dette miljøet, som skadeverk, innbrudd, trusler og forskjellige brudd på seksuallovgivning, forklarer Kim Skogland Pedersen.

Ønsker å forebygge

Med 25 beslutninger fra retten gikk politifolkene til aksjon mot et miljø på Karmøy og i Haugesund. Pedersen håper at politiarbeidet kan gi en forebyggende effekt.

– Vi har i aksjonene sannsynligvis uroet rundt 40 ungdommer i et rusmiljø. Dette er personer i alderen 16-22 år. Vi håper aksjonen vil bidra til å sette en stopper for noe den utviklingen vi ser. Vi vil fortsette det forebyggende arbeidet med uforminsket styrke mot deler av miljøet, sier Pedersen.

De forebyggende grupper ved Karmøy lensmannskontor og Haugesund politistasjon jobber videre med de personene som er under 18 år med sikte på å forebygge videre kriminalitet og etablering av nye brukere.

– Vi ønsker å få disse bort fra uønsket adferd. Vi henstiller også til foreldre til andre som ikke er berørt av våre aksjoner, til å følge med på endret atferd og ikke være redd for å ta kontakt med politiet om de lurer på noe. Primært er vi her for å hjelpe, sier Kim Skogland Pedersen.

Artikkeltags