Gå til sidens hovedinnhold

Når bestemor og bestefar har strevd med å skrape sammen 1000 kroner i konfirmasjonsgave, da skal de ikke bli latterliggjort i landets aviser

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er mulig besteforeldrene rundt VG-kommentatoren spiser biff og drikker champagne om kveldene, men det er faktisk ikke enhver mormor som har råd til det. Ikke enhver mamma eller pappa heller, skriver Ann Kristin Kjærnli i dagens Ke de går?.

Ke de går?

Noen ganger kommer man over artikler der man nesten ikke tror sine egne øyne. En slik en sto i helgas VG. Med tittelen «200 kroner er for lite» fulgt opp av «Gi så det svir» kommenterte Astrid Meland gaver til dagens konfirmanter.

Bakgrunnen for kommentaren er en artikkel i samme avis, der flere personer, deriblant to forbrukerøkonomer, maner til måtehold i gavestrømmen.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og kjent fra Luksusfellen» kommer med følgende pekepinn om omtrentlig størrelse på pengegavene:

– De helt nære, som besteforeldre, kan gi rundt 1000 kroner. Tante og onkel kan gi rundt 500-lappen, kusiner og fettere det samme, mens til andre venner kan man gi rundt 200.

Men Astrid Meland mener forbrukerøkonomer er noen skikkelige festbremser.

– Nå er de ute i VG igjen, akkurat i tide til å ødelegge konfirmasjonsfesten, skriver hun.

«Verdens rikeste besteforeldre og dessertgenerasjonen av naboer, venner og faddere trenger altså ikke å frykte at den «egentlige» meningen med konfirmasjonen forsvinner om de gir bort 5000 kroner», skriver Meland.

– Og videre: «I tillegg gir de råd som om vi levde på 1980-tallet. 1000 kroner fra besteforeldre? Å være bekymret for det store pengefokuset blant de unge er bare en greie foreldregenerasjonen alltid har hatt. En del av dem bruker det bare som et påskudd for å være gniere. Du trenger ikke være bekymret for dem. På kvelden slukker de sorgene i kobebiff og champagne».

Hvordan man skal oppdra tenåringene økonomisk er et langt kapittel for seg selv. Men å rakke ned på dem som ikke gir mye penger og kalle dem gjerrige, muligens forsøk på å være morsom, det synes ikke jeg er så gøy. Jeg synes det er slemt.

Det er mulig besteforeldrene rundt VG-kommentatoren spiser biff og drikker champagne om kveldene, men det er faktisk ikke enhver mormor som har råd til det. Ikke enhver mamma eller pappa heller.

Hvordan man skal oppdra tenåringene økonomisk er et langt kapittel for seg selv. Men å rakke ned på dem som ikke gir mye penger og kalle dem gjerrige, muligens forsøk på å være morsom, det synes ikke jeg er så gøy. Jeg synes det er slemt

 

Og i «verdens rikeste» land er det desto vanskeligere når man ikke får være med på sjampanjefesten, og du i stedet må å passe på å spise «First-Price»-produkter framfor Santa Maria-produkter til tacoen og rasjonere med kjøttet. Eller som ei venninne av meg, som måtte måtte låne bo i kjelleren hos venner etter et samlivsbrudd fordi hun og ungene ikke hadde råd til egen bolig. Slik er det mange som har det. Ikke nødvendigvis fattige i forhold til i andre land, men i «verdens rikeste» land. Og når budsjettet knapt går rundt er det da desto vanskeligere å komme seg bort fra «80-tallspriser» når det gjelder konfirmasjon. Men man snakker ikke så høyt om det. Fordi det er flaut.

Når bestemor og bestefar har strevd med å skrape sammen 1000 kroner hver til barnebarna i konfirmasjonsgave, da skal de ikke bli latterliggjort i landets aviser.

Denne kommentaren ble først publisert i Rana Blad.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.