Så lenge Iris kan huske har pappaen hennes vært syk. Som liten fikk Kurt Lian påvist diabetes 1. Sykdommimen har førte til flere komplikasjoner og i hele Iris' barndom har faren vært inn og ut av sykehus.

 I 2013 ble han rammet av nyresvikt. Samtidig oppdaget legene at to av blodårene til hjertet var tette. Lian hadde også problemer med lungene. Legene var ikke i tvil: 

Han måtte ha en ny nyre og han måtte ha det fort.

For å kunne ta i mot en nyre, måtte Lians kropp bli sterkere. Sommeren 2014 var helsen god nok til at han kunne bli satt på venteliste for organdonasjon. En venteliste som de siste årene har blitt lenger og lenger. Ved utgangen av desember ventet 349 mennesker på nyretransplantasjon i Norge. På fem år har køen økt med 50 prosent. Noe av grunnen er at befolkningen eldes og at flere får sykdommer som forårsaker nyresvikt, men det er også flere som sier nei til organdonasjon enn tidligere.

- Dette synes vi er bekymringsverdig, og en av våre viktigste satsingsområder er å få flere til å si ja, sier Aleksander Sekowski, fungerende informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Gi sin nyre

Ingen kan si at Iris Gjerde Lian ikke har gjort alt i sin makt for at faren skal bli frisk. Skremt av hvor syk han var, bestemte hun seg i 2015 for å tilby en av sine nyrer. For at organ skal fungere optimalt i en annen kropp, må det være en såkalt match. Iris tok kontakt med farens leger og fortalte om avgjørelsen sin. Sammen ble de enige om at de kunne ta innledende tester av henne. 

At friske personer, henholdsvis familiemedlemmer eller nære venner av den syke, skal gi bort en nyre, er også ett av satsingsområdene til Stiftelsen organdonasjon.

Men Iris var ung, kun 21 år, og da pappa Kurt fikk høre om forslaget, satt han foten ned. For at en levende skal kunne gi et organ, må begge parter være 100 prosent samstemte. Kurt Lian ville ikke at datteren skulle gå gjennom livet med kun én nyre, og Iris mått gi opp planene sine.

Fryktet for fremtiden

Måneder med venting ble til år og Iris begynte å miste håpet. Det hadde gått så lang tid og det var ingen gode nyheter.

Tre ganger i uken dro faren de drøye syv milene fra Lødingen til UNN i Harstad for dialyse. Når han kom hjem, var han ofte utslitt og måtte sove. Iris fryktet for hva fremtiden kunne bringe.  

Den lange ventingen skyldes ikke nødvendigvis det økende antallet som venter på et organ. Et nytt organ må passe i en ny kropp, og vekt, høyde, vevstype og  blodtype må matche for at kroppen ikke skal støte fra seg organet.

Ventelisten er heller ikke en kronologisk kø. De sykeste blir prioritert først, og en person som akkurat har blitt satt på venteliste kan få transplantasjon raskt fordi det kom inn et organ som matchet.

Ble spinnville

Det var ikke bare Iris som hadde begynt å miste håpet. Etter nesten to år på venteliste, hadde Kurt Lian begynt å lure på om han noen gang kom til å bli frisk.

- Det gikk så lang tid, og man begynte å tenke på ting man egentlig ikke ville tenke på, sier han

Så, i vår kom telefonen han nesten hadde gitt opp. Det var funnet en nyre som passet til hans kropp, og Lian fikk beskjed om å komme seg til Rikshospitalet, der alle organtransplantasjoner i Norge blir gjort, så fort som mulig. Mens han pakket bagen ringte han til sin datter, som var hos sin mor i Salangen, for å fortelle den gode nyheten.

 Jeg var helt rolig, men de rundt meg tok av, de ble spinnville, sier Lian og ler.

Sterkt bånd

Stiftelsen Organdonasjon ønsker ikke at det skal formidles akkurat når transplantasjonen ble gjort. Dette er for at donor ikke skal kunne bli identifisert.

- Det har hendt at familien til donoren ønsker å kontakte personen som har mottatt organet. Dette kan være veldig vanskelig for en donormottaker, og dette er blant annet grunnen til at donor og de som mottar et organ være anonyme, sier Sekowski.

Iris og Kurt Lian vet ingenting om nyren, annet enn at den den har passet svært godt i Kurt Lians kropp. Det er en kjent risiko at kroppen frastøte den den nye nyren fordi kroppen ikke kjenner det igjen. Dette skjedde ikke med Lian. Etter bare noen få uker ble han betydelig bedre. Gjennom sommeren og høsten ble han sprekere, og i dag føler han seg i god form.

- Nå som pappa er bedre kan vi endelig gjøre mer ting sammen. Jeg kan besøke ham i Lødingen og vi kan reise bort sammen, sier Iris.

Hun og faren har alltid hatt et sterkt bånd. Iris beskriver ham som den tøffeste personen hun kjenner. 

- Pappa er en av de sterkeste og mest fantastiske personene som finnes i hele verden. Han har alltid vært der for meg, uansett hvor mye han har slitt med selv. Jeg beundrer ham for hans styrke.

Stolt av datteren

Kampen for å gi faren ett nytt organ har forandret livet hennes. Mens faren ventet i kø, engasjerte Iris seg i Stiftelsen Organdonasjon. Hun har de siste årene stilt opp i medier over hele landet for å få flere til å bli organdonorer.

- Før pappa selv trengte en nyre, viet jeg ikke mye oppmerksomhet til organdonasjon. Jeg hadde egentlig ikke tenkt på det. Nå tenker jeg på det hele tiden. Jeg håper så sterkt at folk kan se at et organ kan redde livet til en person, og at en hel familie slipper sorgen.

Kurt Lian sier til Nordlys at han er utrolig stolt over datteren.

- Det arbeidet hun har gjort og motet hun har vist har vært helt fantastisk.

For Iris og familien har historien endt godt, men det var slett ikke en selvfølge. I 2015 døde 29 personer mens de sto i kø for å få et nytt organ.