I februar opererte Ove Christian Owe (52) fra Eidsvoll inn en ny hofte ved Martina Hansens hospital i Bærum.

Det ble starten på et langt mareritt for skuespilleren, skriver RB.

På isolat med infeksjon

Etter kort tid gikk det infeksjon i operasjonssåret, noe som førte til at Owe ble svært dårlig. Med 41 i feber og en CRP på 360 havnet han på isolat i halvannen måned, før han fikk dra hjem.

I sommer ble han igjen dårlig.

– Da endte jeg opp på Ahus, fordi Martina Hansens hospital var sommerstengt. På Ahus fant de ut at vi måtte ta ut hoften igjen.

Etter hvert som Owe gikk over til antibiotika i pilleform, trengte han ikke lenger å ligge på sykehus.

– Jeg trengte likevel omsorg. Etter å ha sagt nei til en hybel i et bosenter uten bemanning, fikk jeg beskjed om at jeg kunne være på Ahus fram til jeg skulle få ny hofte, sier han.

Det kan først skje to uker etter at infeksjonen er ute av kroppen, noe den foreløpig ikke er.

Etter press fra Ahus fikk Owe til slutt plass ved Vilberg kompetansesenter i Eidsvoll.

Må ut innen onsdag

Da han kom til kompetansesenteret, som på folkemunne heter Vilberg helsetun, ble han etter eget utsagn lovet plass i 4-6 uker. Etter bare en uke fikk han likevel beskjed om at han må ut derfra.

– Torsdag 3. august fikk jeg brevet der det står at jeg måtte ut allerede mandag 7. august, forteller Owe.

Da han forsøkte å klage på vedtaket, fikk han beskjed om at de ansvarlige hadde tatt avspasering og ikke kunne svare før mandagen han egentlig skulle ut.

– De hadde et møte 1. august og skrev brevet 2. august. Jeg fikk det ikke før den 3. og deretter tok de avspasering. De fjernet muligheten min til å gå i dialog.

Han fikk etter hvert snakket med senterlederen, som ga ham utsettelse i to dager, fram til onsdag 9. august.

– Jeg nekter. Da må de bære meg ut herfra, og det har jeg gitt beskjed om, sier Owe bestemt.

Har store smerter

Begrunnelsen han har fått for at han blir sendt hjem, er at han kan klare seg selv og at det er andre som har større behov for plassen.

– Det er alltid noen som har det verre, men jeg nekter å ha dårlig samvittighet av den grunn. Jeg må tenke på mitt liv og min helse, og det siste halvåret har vært ekstremt tøft. Det å sitte og ligge er smertefullt. Det er grusomt å trille rullestolen, forteller Owe, som i forrige uke fikk mast seg til en elektrisk rullestol.

Den gjør det lettere å komme seg rundt, men han føler seg på ingen måte klar for å dra hjem.

– Her tør jeg å teste grensene. Her føler jeg meg trygg. Hjemme er jeg alene, og hjemmet mitt er ikke tilpasset min situasjon i det hele tatt. Jeg har også vært i kontakt med hjelpemiddelsentralen og kommunen, som ikke har de hjelpemidlene jeg trenger, sier Owe.

– Et klart avtalebrudd

Han understreker at han ikke ville akseptert å forlate Ahus i utgangspunktet hvis han hadde fått vite at korttidsoppholdet på Vilberg bare skulle vare en uke.

– Men dette vedtaket ble jo fattet i ettertid, og det er noe av problemet: Man begynner i feil ende og lar være å fortelle pasientene hele sannheten. Det som nå skjer er i mine øyne et klart avtalebrudd. Jeg fikk plass her og har over en måned igjen av oppholdet. Jeg føler ikke særlig trygghet, og jeg stoler ikke på avgjørelsene de tar, sier Owe.

Har mener mangelen på informasjon og dialog er under enhver kritikk, og krever at alt må være på plass før han eventuelt drar hjem.

– De tror de skal komme seg unna med to dagers utsettelse, men det nytter ikke. Jeg lenker meg fast om jeg må.

Forventer unnskyldning

Han forteller om massiv støtte fra pleiere på Vilberg, men legger til at ingen av de ansatte vil stå fram med det overfor ledelsen.

– Det forteller meg om et system som ikke fungerer, og det er det ikke bare jeg som blir offer for. Vi skal jo alle være så glad for at vi har det så bra i dette landet, men sånn er det ikke. Noen må si ifra, mener 52-åringen.

De siste dagene har vært vanskelige for Owe.

– Jeg har vært fullstendig nedfor, men nå har det gått over til at jeg er ordentlig sint. Jeg føler meg tråkket på. Dette finner jeg meg ikke i.

– Hva vil være den beste løsningen for deg?

– Det er at jeg får bli fram til jeg skal ha ny hofteoperasjon på Ahus om rundt tre uker. Jeg er her av en grunn, og min situasjon har ikke endret seg siden jeg kom, sier Ove Christian Owe.

Han krever nå en unnskyldning fra senteret.

– Jeg håper de går i seg selv, ber om unnskyldning og lar meg være her. De bør gi meg den tryggheten og respekten jeg fortjener. Det er ingen skam å snu.

– Det er vi som avgjør hvilket tilbud som skal gis

Til tross for at Ove Christian Owe har opphevet Eidsvoll kommunes taushetsplikt, ønsker ikke leder Vidar Roseth ved Vilberg kompetansesenter for helse og omsorg å uttale seg om denne saken til Romerikes Blad.

– Vi finner ikke å kunne ha en diskusjon om pasienters konkrete medisinske tilstand i media, sier Roseth.

Han legger imidlertid til følgende på generelt grunnlag:

– Det er kommunen og ikke Ahus som avgjør hvilket tilbud som skal gis til de pasientene vi har ansvar for. Og ingen blir skrevet ut uten at vi mener at det er forsvarlig.

– I hvilken grad er pasienten selv medvirkende når dere foretar den vurderingen?

– Vi prøver alltid å ha en dialog med pasientene om det, svarer Roseth.

– Ifølge Owe har ingen av dem som har vært med og fatte vedtaket det her er snakk om, vært i kontakt med ham?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

– Owe sier han har fått beskjed om at andre har større behov for en plass på Vilberg helsetun enn ham. Er det trangt om plassen på Vilberg?

– Tidvis er det det, men vi kjøper også plasser fra private når det er behov for det.

– Har dere opplevd tidligere at noen har nektet å forlate sykehjemmet?

– Det har hendt at pasienter har nektet både å komme inn på og å forlate sykehjemmet.

– Hvilke rutiner har dere for å håndtere slike situasjoner?

– Det har alltid løst seg, sier Vidar Roseth.

Fakta

  • Ove Christian Owe (52) vokste opp i Eidsvoll og er utdannet skuespiller.
  • Han har blant annet vært med i tv-seriene «Kodenavn Hunter», «Offshore», «Hotel Cæsar», «Hotell Oslo», «I de beste familier» og «Vestavind».
  • Han har også vært med i flere filmer som blant annet «Jeg er Dina», «Sinus» og «Secondløitnanten», og lagt stemme på mange tegne- og animasjonsfilmer.
  • Etter en lengre periode borte fra skuespilleryrket på grunn av helseproblemer, deltok han blant annet under Grunnlovsjubileet i Eidsvoll i 2014.

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de 70 andre Amedia-avisene. Vi publiserer to-tre av disse hver dag for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt.