I en test av håndsåper som Forbrukerrådet har gjennomført, fant de stoffer som kan ha en helsemessig slagside i over halvparten av såpene.

I sju av såpene ble det funnet MI, et stoff som sterkt øker risikoen for å utvikle allergi. Dette stoffet ble i april forbudt produkter som skal bli værende på huden.

Seks av såpene inneholdt også stoffer som man mistenker er hormonforstyrrende, skriver Nettavisen,

- Forbrukerrådet krever at produsenter og butikker fjerner den unødvendige risikoen vi løper i dag. Vi vil også ha regjeringen med oss i kravet, opplyser Forbrukerrådet.

Se opp for coktail-effekten

De informerer videre at det ikke utgjør en risiko, isolert sett, om man bruker ett produkt med hormonforstyrrende stoffer. Man får imidlertid i seg disse stoffene fra en rekke produkter, og over tid og i kombinasjon kan da selv ørsmå mengder utgjøre en risiko for noe så alvorlig som kreft og redusert mulighet for å få barn. Det er den såkalte coktail-effekten som kan være potensielt veldig skadelig.

Forbrukkerrådet opplyser på sine nettsider at de fant disse hormonforstyrrende stoffene i noen av håndsåpene:

BHT
Ethylhexyl Methoxycinnamate
Ethylparaben
Methylparaben

Barn er særlig utsatt

Nyere forskning viser at barne mest utsatt for hormonforstyrrelser. Forbrukerrådet er derfor særlig opptatt av at barn og gravide skal unngå eksponering. Grunnen er at barn harlavt hormonnivå i kroppen før puberteten, og er særlig sårbare. Nyere forskning viser at det kan utgjøre en risiko for fostre i mors mage å bli utsatt for stoffene på et tidlig stadium.

Dersom såpen inneholder hormonfostyrrende stoffer er de merket med rødt fjes.

Se funnene til Forbrukerrådet under: