Gå til sidens hovedinnhold

Ladies Tour får fire millioner i statsstøtte: – Avgjørende for vår framtid!

Artikkelen er over 2 år gammel

Ladies Tour of Norway tildeles fire millioner av statsbudsjettet 2019. – LToN fortjener hver krone, sier rittdirektør Roy Moberg som tilsvar til misnøyen blant herrerittene.

– Dette er en gledens dag for Ladies Tour. I riksmediene klager herrerittene over skjev tildeling, men her unnlates det å opplyse om fakta og historikk, sier Moberg.

Sto igjen med null

Etter flere års krangling om medieavtalen, der Ladies Tour of Norway inntil 2018 fikk null kroner av totalpotten, innkalte sykkelforbundet i mai 2018 til et møte. Her ble det bestemt at Ladies Tour skulle frontes i fellesskap med herrerittene Hammer Stavanger, Tour of Norway og NM.

– Stor var derfor overraskelsen da jeg i desember fikk en mail om det var framforhandlet en skisse til en avtale verdt et tosifret millionbeløp mellom TV2 og de to herrerittene - uten Ladies Tour, sier Moberg.

Avtalen ble senere signert i mars 2019, fortsatt uten en tildelt krone til LToN.

Skuffet over forbundet

- Vi respekterer at det eksisterer kommersielle vilkår i medieverden, men er skuffet over at NCF ikke benyttet sykkelpolitiske virkemidler for å fremme kvinnesykling.

 

Moberg og LToN oppfattet dette som et klart brudd på avtalen fra mai 2018, men fikk lite gehør hos både sykkelforbundet og den kommersielle avdelingen i TV2.

– Da sto vi der, helt fintet ut av alle parter. Uten finansiering og TV-produksjon i eget land for Norges eneste World Tour-ritt. Gode råd var dyre, og det vi gjorde var å få frigjort rettighetene til vårt eget ritt. På egen hånd startet vi forhandlingsprosessen med TV2 og NRK, og jobbet hardt for å sikre egen framtid.

Feil i riksmediene

Etter det HA erfarer vil LToN i 2019 sendes på NRK, ikke TV2.

Fredag formiddag var det innkalt til pressekonferanse i regi av Kulturdepartementet.

TV2 hadde fått eksklusivitet som eneste inviterte medieselskap. Her ble det offentliggjort at Ladies Tour of Norway tildeles fire av de fem millionene som er bevilget over statsbudsjettet til internasjonale sykkelritt i Norge.

Les også

Ladies Tour får erstatning fra sykkelforbundet

 

– Fire av fem millioner ... Egentlig er det bare en halv sannhet, vet du. Vi fikk null kroner da det ble framforhandlet en egen medieavtale uten oss. Det som ikke kommer fram i riksmediene er at Arctic Race allerede er tildelt 15 millioner kroner og Tour of Norway (med Hammer som en del av samme organisasjon) 6 millioner.

Herrerittene klager

Sier LToN-rittdirektøren, og fortsetter:

Les også

Ladies Tour blir enda større: - Kan bli to målganger i Halden i 2019!

 

– Jeg har selvsagt ikke noe mot herrerittene, og unner alle rittarrangører alt godt. Men når riksmediene vinkler dette som noe negativt for herrerittene i stedet for oppturen det er for Ladies Tour, vitner det om mangel på kunnskap om forhistorien.

Hammer-sjef Roy Hegreberg er overrasket. Han hadde nemlig regnet med å få to millioner kroner fra staten. Tre uker før rittstart, kom beskjeden om at han må klare seg med halvparten.

 

– Dette setter oss i en vanskelig situasjon. Vi ble forespeilet to millioner kroner og det har ikke vært noen signaler på at vi skulle få mindre. Det er tre uker til arrangementet. Nå må vi kutte i kostnader og finne nye løsninger, sier han til TV2.

«Vil løfte likestillingen»

Ladies Tour of Norway fikk tre millioner i statsstøtte i fjor.

– Uten den ekstra millionen, hadde vi ikke vært i stand til å produsere en profesjonell tv-produksjon. Så ærlige skal vi være. Etter en tøff vinter, der vi har følt oss fintet ut, er dette så definitivt en gledens dag for LToN og kvinnesykling, sier Moberg.

Les også

Ladies Tour gikk glipp av millionbeløp

 

Kulturminister Trine Skei Grande forklarer tildelingen slik:

– Det er for å utligne forskjellene mellom kvinneritt og herreritt. Vi vil løfte sykkelsporten gjennom å løfte likestillingen, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Ladies Tour of Norway, med Halden som base, arrangeres i langhelga 22. til 25. august. Neste mandag, 13. mai, blir det storslått lanseringsfest i Brygga Kultursal.

Kommentarer til denne saken